In primele cinci luni ale acestui an, Guvernul liberal a alocat pentru investitii fonduri totale de 13,1 miliarde lei, cea mai mare suma din ultimii zece ani, potrivit ministrului Finantelor Publice, Florin Citu. Programul de investitii urmeaza a fi intensificat in a doua jumatate a anului, iar Ministerul Transporturilor va beneficia de o suma record pentru derularea marilor proiecte, a mai spus oficialul ieri, la Digi TV.
"In primele cinci luni am alocat pentru investitii si am investit cea mai mare suma de bani din ultimii zece ani: 13,1 miliarde de lei. Deficitul pe care il avem astazi vine din faptul ca am cheltuit jumatate din bani pentru cheltuieli Covid. De acolo vine acest deficit. Din 3,6% deficitul pe primele cinci luni de zile, jumatate sunt bani pentru Covid. (...) Pentru partea a doua a anului pregatim investitii. (...) Ministerul Transporturilor va avea o suma record alocata la rectificarea bugetara. Pana acum se taiau banii de la Transporturi la fiecare rectificare bugetara. Veti vedea, anul acesta vor avea o suma record alocata investitiilor. Si cam tot ce este investitie va avea bani alocati in plus. Anul acesta, este singurul mod prin care putem sa avem o economie care sa se dezvolte si in viitor ca sa putem sa platim cheltuielile pe care le avem si astazi. Si aici vorbim si de pensii si de salarii si de ajutoare sociale etc. Daca vrem sa avem bani sa le platim si in viitor, trebuie sa investim astazi ca economia sa mearga mai departe", a declarat Florin Citu.
El a subliniat ca lucrarile la autostrazi trebuie incepute in acest an. "Nu trebuie doar sa semnam contractele. Aici este si discutia mea cu colegii mei. Nu trebuie doar sa semnam ca vom avea o autostrada, trebuie sa o incepem anul asta. Trebuie sa incepem aceste autostrazi anul asta, cele pe care le doresc romanii: Sibiu-Pitesti. Trebuie inceputa anul acesta. Si celelalte obiective mari pe care le avem: spitale regionale", a precizat ministrul Finantelor.
Contractie economica de 2,2% anticipata pentru 2020
Pentru 2020, ministrul Finantelor estimeaza ca Romania va inregistra un deficit bugetar de 6,7% din PIB, iar contractia economica se va situa, la final de an, la 2,2% din PIB.
"Economia globala trece astazi printr-o criza nemaiintalnita in care a trebuit sa tinem mai intai oamenii sanatosi, dar nici sa omoram economia. A fost o provocare mare pentru acest Guvern. Noi ne uitam la noi, dar lucrurile sunt dificile pentru toate economiile. In SUA se estimeaza un deficit bugetar de aproape 24% din PIB, in acest an, ca sa intelegeti dimensiunea crizei. In Europa, zona euro, va fi in jur de 13%, iar in Romania de 6,7% din PIB. In acest moment si lucrurile arata ok. Am reusit, prin masurile pe care le-am luat, sa avem primul trimestru de crestere economica, deci 2,4% din PIB, ceea ce a fost, dupa Irlanda, cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana. PIB-ul la 6 luni, avem trimestrul 2 care este afectat negativ, si aici vom avea o contractie a economiei intr-un scenariu care merge pentru final de an spre -2,2% din PIB pentru tot anul. Romania nu va avea o recesiune tehnica, deci nu vom avea doua trimestre negative in niciun caz. Vom avea revenirea economiei din trimestrul 3, asa cum am spus de la inceput", a precizat oficialul.
Pentru a doua jumatate a anului, Florin Citu a estimat ca trimestrul 3 va fi unul bun, iar trimestrul 4 "sa fie poate la fel de bun". Ministrul mizeaza pe revenirea in forma de V a economiei interne.
Facilitatile acordate companiilor si angajatilor au depasit 17 miliarde lei
In intervalul aprilie - iunie 2020, platile pentru somaj tehnic s-au situat la 2,2 miliarde lei, iar facilitatile acordate pana la data de 30 iunie 2020 au lasat in companii 15 miliarde lei.
"Aprilie a fost cea mai dura luna, si jumatate de mai. Am reusit sa luam masurile care cumva sa elimine partea cea mai negativa. In somaj tehnic, am platit 2,2 miliarde de lei, in aprilie, mai si iunie. Acesti oameni se intorc acum la locul de munca. Aici avem cealalta masura pentru acestia, de a plati 41,5% din salariul celor care au fost in somaj tehnic si se intorc la munca. Se vor plati trei luni de zile de la reluarea muncii, dar trebuie sa fi fost in somaj tehnic minim 15 zile lucratoare. Angajatorii ar trebui sa ceara asta la Ministerul Muncii. Toate aceste masuri au dat incredere companiilor din economie sa mearga mai departe si asta o vedem in venituri. Sunt multe companii care nu si-au inchis activitatea si care isi platesc taxele si o fac pentru ca am luat si niste masuri foarte bune - bonificatie de 10% daca platesti la timp impozitele, amanari pentru depuneri de declaratii. Toate aceste masuri pe care le-am luat pana la 30 iunie au lasat la companii in jur de 15 miliarde de lei. Nu mai spun de faptul ca am platit si din urma concediile medicale. Cand am venit anul trecut, era un stoc de 3 miliarde de lei de concedii neplatite. Am ajuns in luna mai sa decontam concedii medicale de 637 de milioane de lei", a subliniat Florin Citu.
Romania nu va avea nevoie sa se imprumute la FMI
In total, cheltuielile legate direct de criza provocata de coronavirus sunt de 3,1 miliarde lei, la 5 luni, iar impactul pandemiei, la jumatatea anului, este de circa 10 miliarde lei, a spus ministrul Finantelor Publice. Totusi, oficialul a precizat ca Romania nu va avea nevoie de imprumut de la Fondul Monetar International (FMI) si banii vor fi veni de pe pietele financiare.
"Nu vom avea nevoie de FMI. In 2020 am reusit o premiera: suntem singura tara care nu este in zona euro, care are un deficit ce se va duce spre 7% si sa nu aiba nevoie de finantare de la o institutie financiara cum este FMI. Banii ii vom obtine de pe pietele financiare. Avem increderea finantatorilor privati. Am avut cea mai de succes emisiune de obligatiuni in perioada de criza, cu un interes de 13 miliarde de euro, din care am luat 3,3 miliarde. In criza ne-am imprumutat pe perioade lungi, de 15-20 de ani si bineinteles ca ne uitam in continuare sa ne finantam atat de pe piata interna. Mai pregatesc o surpriza pentru romani in ceea ce priveste imprumuturile. Dobanzile sunt in jos, in jur de 3% la lei, depinde de scadenta. Aici lucram foarte bine si cu banca centrala", a mai spus Florin Citu, la Digi 24.
Potrivit ministrului, alte surse de finantare sunt emisiunile de obligatiuni, o astfel de initiativa destinata persoanelor fizice urmand sa fie lansata pe data de 1 iulie 2020.
"Pe 1 iulie cred ca emitem o emisiune in lei pentru romani. Sunt ordine semnate de mine, dar stiti ca birocratia are o inertie mai mare. Pentru persoanele fizice, scadentele vor fi pana la 5 ani. Este un program mai flexibil. Inainte puteai sa pui bani in acest program si nu puteai sa-i mai scoti 5 ani. Noi vom da si niste bonificatii, dar este un program prin care speram ca romanii, daca au incredere sa investeasca in acest Guvern, bani aceia vor fi folositi pentru investitii, pentru a reconstrui Romania. Va fi o dobanda buna, competitiva", a precizat oficialul MFP.
Pe de alta parte, Florin Citu a declarat ca, "la sfarsitul anului, ma voi uita la modul in care au fost construite bugetele", iar in cazul in care se va constata supradimensionarea anumitor proiecte va solicita sanctionarea directorilor economici.