RO EN
Košík je prázdný

GUVERN: Investitiile, cuprinse in rectificarea bugetara

In sedinta Guvernului din 10 august a.c., pe ordinea de zi s-a aflat proiectul de ordonanta pentru rectificarea bugetului de stat pentru anul 2016, precum si cel privind rectificarea bugetului asigurarilor sociale - aceste acte normative fiind adoptate.
Potrivit unui comunicat al Executivului, in sedinta s-a aprobat prima rectificare a celor doua bugete din acest an, prioritatile fiind sanatatea, educatia si drepturile sociale. “Este o rectificare bugetara de echipa. Fiecare ministru a dovedit ca este responsabil atat pentru domeniul lui, cat si pentru coerenta deciziilor guvernamentale si responsabilitatilor asumate in comun de Guvern. Am alocat si realocat resurse acolo unde ele sunt imperios necesare, pentru a asigura continuarea proiectelor incepute de ministere, plata drepturilor sociale si fara a pune in pericol echilibrul macroeconomic”, a afirmat, dupa finalizarea sedintei, premierul Dacian Ciolos.
Prin rectificarea bugetara se asigura finantarea necesara proiectelor si politicilor publice promovate de Guvern, precum si pentru punerea in aplicare a masurilor decise de Parlament, reprezentand un efort bugetar cumulat de peste 3 miliarde de lei. Aceste resurse sunt asigurate cu mentinerea deficitului bugetar la parametri asumati in bugetul de stat pentru 2016, mai precis 2,8% din PIB in termeni cash si 2,9% din PIB pe metodologia ESA. In consecinta, potrivit Guvernului, veniturile bugetului general consolidat se majoreaza cu 3,382 miliarde lei, pe fondul cresterii incasarilor realizate si a masurilor aplicate ca urmare a aprobarii unor acte normative. Se inregistreaza cresteri la impozitul pe profit (si datorita incasarilor peste estimarile initiale in conditiile intrarii in vigoare de la 1 ianuarie 2016 a sistemului de impozitare progresiva a microintreprinderilor), impozitul pe venit (fapt ce reflecta cresterea numarului de salariati din economie si a castigului salarial mediu brut), taxa pe valoarea adaugata accize etc. si, de asemenea, s­au majorat veniturile nefiscale. Astfel, Executivul a anuntat ca, la capitolul de cheltuieli ale bugetului general consolidat, acesta se majoreaza echivalent cu veniturile, in suma de 3,382 miliarde lei.
„Domeniul Sanatatii va beneficia in plus de 568,6 milioane de lei si de credite de angajament in valoare de 868,4 milioane de lei, iar Educatia va primi suplimentar, la rectificare, suma de 1,015 miliarde lei. La capitolul drepturi sociale, peste 2,8 miliarde lei se aloca Ministerului Muncii, fonduri necesare pentru plata acestora. De asemenea, la rectificarea bugetara, s-au avut in atentie si domeniile agriculturii, mediului, organizarea alegerilor parlamentare, precum si alte masuri de buna guvernare. Astfel, la mediu, s-a consemnat prima rectificare pozitiva din ultimii ani, fiind luate masuri concentrate, prin rectificare, inclusiv pentru investitii in lucrari de aparare impotriva inundatiilor (finantate cu o suma suplimentara de 85 de milioane de lei)”, se arata in comunicatul Executivului.
Prioritati de investitii: dezvoltarea regionala, transporturile, agricultura si apararea
In fine, dar nu in ultimul rand, echipa guvernamentala de la Palatul Victoria a efectuat o sinteza a situatiei actualizate a investitiilor. „Precizam ca in 2016, prin bugetul de stat, pentru investitii au fost alocate peste 19,5 miliarde lei, cu doua miliarde lei in plus fata de cat s­a cheltuit in cursul anului trecut. Platile facute din bani publici pentru proiectele de investitii, pana la data de 30 iunie 2016, reprezinta peste 4,6 miliarde lei, cu peste 45% mai mult comparativ cu suma platita in aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 3,196 miliarde lei. Pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile, executia in primele sase luni din 2016 a ajuns la 5,695 miliarde lei, putin mai mare fata de perioada similara a anului trecut, respectiv 5,598 miliarde lei. Mentionam ca urmatoarele domenii de investitii raman prioritare: dezvoltarea regionala, transporturile, agricultura, apararea”, se mai arata in comunicat.
MDRAP a realizat 83,6% din programul aprobat pentru primul semestru
Referindu-se la investitiile in dezvoltare regionala, membrii Guvernului au explicat ca, actualmente, gradul de utilizare a fondurilor aferente cheltuielilor de investitii la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), condus de vicepremierul Vasile Dincu, este de 49,6% din programul anual, respectiv 83,6% din programul aprobat pentru semestrul intai a.c. „Situatia in primul semestru al anului 2016 pentru cateva dintre programele guvernamentale cu finantare de la bugetul de stat, gestionate de MDRAP, releva ca programul national de dezvoltare locala ­ unul dintre cele mai consistente programe prin care sunt sprijinite investitiile locale - are un grad de executie de 47%, mai precis din 3 miliarde lei program anual s­au cheltuit 1,4 miliarde lei. Programul national de constructii de interes public sau social (A si B), implementat prin CNI, are un grad de executie de 23,8%, pentru ca, din 330 milioane de lei program anual, s­au cheltuit 78,6 milioane lei. La programul-pilot de locuinte sociale pentru comunitatile de rromi (cu finantare din bugetul de stat prin ANL)‚ gradul de executie este asemanator (20,5%), intrucat din 22,9 milioane de lei program anual, s­au cheltuit 4,7 milioane de lei”, se mai explica in comunicatul Guvernului.
Pentru celelalte programe de constructii a locuintelor, Executivul a anuntat ca, la locuintele sociale, din 25 milioane de lei program anual s­au cheltuit 7,9 milioane lei, rezultand un grad de executie de 31,8%. In cazul locuintelor pentru tineri, destinate inchirierii, din 100 de milioane de lei program anual s­au cheltuit 33,986 milioane lei, ceea ce determina un grad de executie de 33,98%, iar la unitatile locative pentru chiriasii evacuati, din 25 milioane de lei program anual s­au cheltuit 2,59 milioane de lei, cu un grad de executie de 10,3%.
Infrastructura de transport - in atentia guvernantilor
Invocand deficientele guvernarii anterioare, membrii actualului Executiv precizeaza ca in transporturi, „la sfarsitul anului 2015, cele mai multe proiecte ale CNADNR si CFR SA erau blocate din cauze birocratice”. „Guvernul a simplificat procedurile de obtinere a acestor avize si, in pofida impedimentelor birocratice, rezultatele arata un plus de 25% grad de realizare la transporturi, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Situatia pe proiecte arata ca, la autostrada Sebes - Turda, pe loturile 1, 3 si 4 au fost realizate exproprierile, a fost emisa autorizatia de construire si au fost facute platile aferente. Astfel, s­au deblocat lucrarile pentru aproximativ 70 de kilometri de autostrada. Pe loturile 3 si 4, progresul lucrarilor este de 50%”, se mai precizeaza in comunicat.
Dupa cum promite Guvernul, pe lotul 2 din autostrada Lugoj­Deva se vor finaliza 17 km pana la sfarsitul lui 2016. In prezent, stadiul de executie a acestuia este de 45%, iar pe lotul 3, gradul de executie este de 60%. La lotul 4, din cele patru sectiuni, doua sunt in executie, alte doua aflandu-se in curs de obtinere a autorizatiilor, iar stadiul de executie este de 48%. In 2017, vor fi finalizati alti 43 km, asa cum afirma reprezentantii Executivului.
Autoritatile centrale nu au uitat nici de o artera rutiera cu probleme, amintind ca la autostrada Orastie - Sibiu, pe lotul 3 (Cunta­Saliste), a inceput reconstructia soselei, lucrarile fiind executate in regie proprie de CNADNR. Termenul pentru reluarea circulatiei este septembrie 2016, iar la acest moment din datele Ministerului Transporturilor rezulta ca stadiul lucrarilor este de 96%.
O mare atentie s-a acordat uneia dintre cele mai importante cai rutiere ce va asigura accesul spre Europa de Vest - si anume Autostrada Transilvania. „La tronsonul Campia Turzii - Ogra - Targu Mures, a fost emisa Hotarare de Guvern pentru reglementarea finantarii exproprierilor, fiind eliberat si ordinul de incepere a lucrarilor pe trei loturi. La tronsonul Gilau - Nadaselu (sectorul 3A) au fost scoase din fondul forestier 7,45 ha de padure pentru continuarea lucrarilor, iar pana in 2017 se vor finaliza 8,7 km ce vor fi pusi in functiune anul viitor. Pe acest sector, stadiul executiei este de 81%”, se mai explica in documentatia Guvernului.
Tot la capitolul infrastructurii de transport, cu prilejul rectificarii bugetare, Executivul a anuntat si realizarile de la metroul bucurestean, cu precadere pe cele mai inaintate, cum ar fi Magistrala 4 Gara de Nord - Lac Straulesti (sectiunea Parc Bazilescu - Lac Straulesti). „Proiectul reprezinta extinderea magistralei 4 de metrou in zona de nord a Capitalei cu inca doua statii, Laminorului si Straulesti, iar la sfarsitul anului 2016 ambele statii vor fi functionale. In ceea ce priveste magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon (sectiunea Raul Doamnei - Eroilor), cu finantare de la bugetul de stat si din fonduri structurale (POS­T), precizam ca progresul lucrarilor este de 85% in ceea ce priveste structura si de 10% in cazul finisajelor si instalatiilor aferente. La statia Eroilor 2, executia structurii este realizata in proportie de 80%, iar in acest moment, se lucreaza la legatura dintre M5 si M1. In ceea ce priveste statia Favorit, executia structurii este realizata in proportie de 97%. Ca proiect de viitor, se distinge magistrala 6 (sectiunea 1 Mai - Otopeni). Aceasta linie va asigura legatura retelei de metrou a municipiului Bucuresti cu Aeroportul International Henri Coanda - Otopeni. In prezent, au fost finalizate documentele necesare aprobarii prin hotarare de guvern a indicatorilor tehnico­economici. In plus, a fost demarata actiunea de intocmire a aplicatiei privind cofinantarea proiectului din fonduri externe nerambursabile in cadrul POIM”, sustin oficialii Executivului.
Guvernul intentioneaza accelerarea investitiilor in semestrul al doilea
Comentand aspectele prezentate, prim-ministrul Guvernului Romaniei a precizat: „Am aprobat in sedinta din 10 august a.c. prima rectificare bugetara din acest an si vreau sa incep subliniind faptul ca, inca de la inceputul mandatului, ne-am asumat in principal o gestionare a bugetului care sa asigure mentinerea deficitului bugetar in limitele de sub 3% si subliniez acest lucru deoarece, chiar daca par cifre tehnice, acest deficit e important pentru a mentine credibilitatea in capacitatea Guvernului si a statului de a gestiona bugetul si, in consecinta, de a asigura stabilitate in dezvoltarea economica si in evolutia economica a tarii si de a putea utiliza in mod favorabil perspectivele bune pe care le are economia romaneasca, urmand sa existe repercusiuni pozitive si asupra salariatilor si a societatii, in general. Dincolo de aceasta, vreau sa mentionez faptul ca este o rectificare pozitiva, in ciuda bugetului strans pe care l-am elaborat la sfarsitul anului trecut, pentru 2016, in urma deciziei masurilor de relaxare fiscala. Totusi, veniturile la buget, prin modul in care s-a realizat colectarea, au fost, pana in primul semestru, mai mari decat cele prevazute, cu o suma de peste trei miliarde de lei care se regaseste in plus in alocarea bugetara, fata de ceea ce a fost decis pentru 2016”.
Referindu-se strict la investitii, Dacian Ciolos a concluzionat: „Dincolo de alocarile pentru sanatate, educatie, plata unor beneficii sociale etc., am acordat si acordam atentie si investitiilor, pentru ca suntem constienti de faptul ca nu este suficient sa punem mai multi bani pentru consum, in salarii, in drepturile sociale, ci este important sa urmarim foarte atent si modul in care evolueaza investitiile, unde am alocat, inca de la inceputul mandatului, sume relativ consistente. Aici pot sa spun ca in primele sase luni ale anului in curs avem o situatie mai buna decat in aceeasi perioada a anului trecut, cu trei domenii care se evidentiaza cu executie buna pe investitii: dezvoltarea regionala, transporturile si agricultura. In ceea ce priveste investitiile, avem o alocare de peste 19,5 miliarde de lei pentru 2016. Cunoasteti ca, in general, cheltuielile mai mari cu investitiile, utilizarea sumelor alocate este mai mare in partea a doua a anului. Pentru primul semestru avem o executie de peste 4,6 miliarde de lei, care este mai mare decat suma cheltuita in primul semestru al anului trecut, cand s-au cheltuit 3,1 miliarde de lei. Deci, lucrurile stau mai bine la investitii anul acesta decat anul trecut, pentru aceeasi perioada, respectiv primul semestru. Insa, clar, ne-am asteptat la mai mult si intentia noastra este sa acceleram proiectele de investitii in a doua parte a anului”.
***
Prima rectificare bugetara a fost decisa de Guvern in conditiile in care analiza rezultatelor economice argumenteaza posibilitatea realizarii unei cresteri economice de 4,2%, comparativ cu 4,1% cat se estima la elaborarea legii bugetului de stat si un Produs Intern Brut in valoare nominala de 757,0 miliarde lei, fata de 746,6 miliarde lei, cat s­a estimat initial, asa cum prognozeaza actualmente membrii Executivului. Informatii suplimentare, la www.gov.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter