RO EN
Košík je prázdný

FMS: Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului

Un studiu recent arata ca prin cresterea umiditatii aerului din spatiile interioare se poate reduce riscul de raspandire a virusului in spitale si alte cladiri la costuri reduse si fara a produce efecte negative.
 
Timpul de supravietuire a coronavirusurilor SARS
Se stie acum ca timpul de supravietuire a coronavirusurilor SARS pe suprafete difera in functie de tipul suprafetei. Temperaturile scazute (6°C in testele efectuate) si umiditatea foarte scazuta (de circa 30%) permit virusurilor sa supravietuiasca perioade lungi de timp pe suprafete de tot felul si in aer.
Chiar si la temperaturi de 20-30°C virusurile au avut o perioada mai mare de supravietuire, dar numai atunci cand aerul era uscat. Temperaturile foarte ridicate (mai mari de 30°C) fac ca coronavirusurile sa fie inactive.
 
Influenta umiditatii si temperaturii asupra timpului de supravietuire a virusului
Se presupune ca si COVID-19 are un comportament similar in raport cu umiditatea si temperatura. In locuinte, spatii de birouri si in transportul public, unde aerul este incalzit in mod obisnuit intre 20°C si 24°C pentru confort, umiditatea este relativ scazuta fiind cuprinsa intre 20% si 40%.
Acestea sunt conditiile de mediu ideale pentru ca virusul COVID-19 sa supravietuiasca pe suprafete si in aer o perioada lunga de timp si, in consecinta, sa fie favorizata o mai mare transmitere prin contactul cu suprafetele contaminate si prin inhalare din aer.
Umidificarea aerului actioneaza intr-un mod proactiv pentru a combate raspandirea virusurilor de catre persoanele infectate, chiar inainte de aparitia oricaror simptome sau a unui diagnostic. In plus, aparatul respirator este protejat, datorita curatarii mai eficiente a cailor respiratorii. Cresterea umiditatii aerului prin umidificare contribuie, alaturi de celelalte masuri, la reducerea riscului de raspandire a virusului in spitale si alte cladiri, la costuri reduse si fara a produce efecte negative.
 
Umidificarea spatiilor interioare in difeite tipuri de spatii
Deoarece aproximativ 58% din cazurile de SARS de la nivel mondial au fost generate prin expunere la conditiile din spitale, umidificarea spatiilor interioare din facilitatile de asistenta medicala ar fi o interventie deosebit de eficienta pentru a reduce durata de supravietuie pe suprafete a virusurilor din aceasta noua tulpina de coronavirus.
Umidificarea aerului poate fi pusa in aplicare cu usurinta atat in cladirile private, cat si in cele publice, oferind oamenilor o modalitate simpla de a combate activ contaminarea cu acest virus pentru care nu exista in prezent vaccinuri sau tratamente medicamentoase preventive eficiente. Pe langa reducerea raspandirii, aceasta interventie permite, de asemenea, fiecaruia dintre noi sa luam in mod proactiv masuri pentru a proteja sanatatea noastra si a celor dragi.
 
Echipamente care permit controlul umiditatii aerului
Nu avem posibilitatea sa controlam conditiile climatice in aer liber si acest lucru a permis acestui coronavirus sa treaca granitele. Cu toate acestea, suntem capabili sa gestionam mediul interior pentru a ne proteja sanatatea si pentru a reduce bolile virale regland factorii caracteristici ai aerului interior, cum ar fi temperatura, umiditatea si continutul de aer proaspat. Atunci cand mentinem temperaturi interioare de la 20°C pana la 24°C pentru confort, este esential sa reducem riscul de infectie, mentinand niveluri mai ridicate de umiditate si ventilatie a aerului.
Umiditatea aerului poate fi controlata prin umidificatoare integrate in unitatile de tratare aer sau independente, cu reglaj automat si temporizare. In mod curent firmele de facilities management sau de climatizare ar putea sa furnizeze astfel de echipamente industriale, in regim de inchiriere sau achizitie. Este o masura simpla care pe langa masurile de protectie clasice: distantare sociala, izolare, manusi, masca si dezinfectia suprafetelor, poate spori sansele de nu fi contaminat cu COVID-19.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter