RO EN
Košík je prázdný

EUROSTAT: Cresterea PIB al Romaniei, cea mai importanta din UE

Potrivit biroului european de statistica Eurostat, ce a dat publicitatii cea de-a doua varianta a estimarilor privind evolutia Produsului Intern Brut (PIB) in UE si in statele membre, in trimestrul al treilea din 2015 Romania a consemnat cea mai semnificativa crestere economica din spatiul comunitar (+1,4% fata de precedentele trei luni a.c.), fiind urmata de Croatia (+1,3%), Malta (+1,1%), Polonia si Slovacia (ambele, cu +0,9%). Acest grup de state – campioane la cresterea economica pentru bazele secventiale de comparare – este urmat de Spania si Suedia (cu +0,8% fiecare). In acelasi timp, scaderi fata de trimestrul anterior au fost raportate, pentru iulie-septembrie 2015, de Grecia (-0,9%), Estonia si Finlanda (cu -0,5% fiecare), precum si de Danemarca (-0,1%). „In perioada analizata, PIB din cadrul UE-28 a sporit cu +0,4%, in raport cu precedentele trei luni si cu +1,9% comparativ cu trimestrul al treilea din 2014. Pentru zona euro, acesti indicatori au fost de +0,3%, respectiv +1,6%. In acelasi timp, PIB al Statelor Unite ale Americii (cu o economie comparabila ca dimensiune cu aceea din UE-28) s-a majorat cu +0,5% pe baze secventiale si cu +2,2% pentru modul de calcul anual”, se arata in comunicatul Eurostat, unde se mai explica si ca, din punct de vedere structural, cheltuiala finala de consum al gospodariilor populatiei a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB atat in UE-28, cat si in UE-19, cu 0,3 si 0,2 puncte procentuale. In schimb, investitorii raman reticenti, de vreme ce formarea bruta de capital fix a fost neutra in zona euro (0 puncte procentuale) si a avut o contributie pozitiva minora la majorarea PIB al UE-28 (+0,1 puncte procentuale). Totodata, balanta externa (sau balanta de plati, exprimata prin volumul exportului, din care se scade cel al importului) a avut o contributie negativa la cresterea PIB pentru ambele zone, ce raman relativ necompetitive din acest punct de vedere.
Conform expertilor Eurostat, seria ce reflecta dinamica indicelui de sporire secventiala a PIB al Romaniei (recalculata potrivit cerintelor celei de-a doua versiuni a estimarilor) denota un parcurs economic deosebit (cu o singura exceptie). Astfel, daca in intervalul octombrie-decembrie 2014, PIB din tara noastra s-a majorat cu +0,8% fata de anterioarele trei luni, in trimestrul intai a.c. sporirea pe baze secventiale a fost de +1,4%, pentru ca in aprilie-iunie 2015 sa se raporteze o stagnare (0%), iar in trimestrul al treilea sa se consemneze, din nou, o rata de +1,4%. Totodata, seria comparativa anuala confirma o crestere optima si oarecum neasteptata pentru trimestrul al patrulea din 2014 (respectiv +2,5% in raport cu octombrie-decembrie 2013), urmata de salturi succesive evaluate la +3%, +2,6% si +2,1%.
Cu fluctuatii secventiale ale PIB in intregul interval de referinta, Grecia ramane in recesiune statistica, iar pentru anul in curs redresarea este imposibila, dar in Italia problemele par a fi luat sfarsit din acest punct de vedere, dupa trei trimestre consecutive de majorari economice. Avand in vedere datele actualizate si recalculate ale Eurostat, actualmente, doar Estonia, Grecia, Luxemburg si Finlanda se mai afla in recesiune statistica. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter