RO EN
Košík je prázdný

BT: Indicatorul european de incredere in constructii creste cu un ritm de 8,7 puncte

Comisia Europeana a publicat statisticile cu privire la evolutia indicatorilor de incredere in economie si principalele sectoare din tarile membre ale Uniunii Europene in a patra luna a anului curent.
Conform acestor date indicatorii de incredere au continuat sa se amelioreze in aceasta luna, cu ritmuri in accelerare, intr-o evolutie sustinuta de dinamizarea procesului de vaccinare, mix-ul relaxat de politici economice, efectul baza (in contextul restrictiilor severe din perioada similara a anului trecut) si climatul pozitiv din pietele financiare internationale.
Astfel, indicatorul de incredere in economia Romaniei a crescut cu 10.2 puncte luna/luna la 101.5 puncte in aprilie, maximul din februarie 2020, dupa cum se poate observa in primul grafic din partea dreapta.
La nivelul Zonei Euro (principalul partener economic al Romaniei) indicatorul de incredere in economie a urcat cu 9.4 puncte luna/luna la 110.3 puncte in aprilie, cel mai ridicat nivel din septembrie 2018. Se evidentiaza ameliorarea indicatorului de incredere in sectorul de servicii: indicatorul in crestere pentru a cincea luna la rand, cu un ritm lunar de 11.5 puncte la -5.3 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2020, dupa cum se poate observa in al doilea grafic din partea dreapta. In Zona Euro indicatorul de incredere in sectorul tertiar a consemnat un avans lunar de 11.7 puncte, la 2.1 puncte, maximul din februarie 2020.
De asemenea, indicatorul de incredere in sectorul de constructii a crescut cu un ritm lunar de 8.7 puncte la -2.4 puncte in aprilie, maximul din ianuarie 2020, aspect evidentiat in al treilea grafic din partea dreapta. La nivelul Zonei Euro indicatorul de incredere in constructii a consemnat un avans lunar de 5.2 puncte la 2.9 puncte, maximul din februarie 2020.
Totodata, indicatorul de incredere in comertul cu amanuntul s-a majorat cu 8.4 puncte luna/luna la 9.3 puncte in aprilie in Romania, cel mai ridicat nivel din martie 2020. In Zona Euro indicatorul de incredere in comert a urcat cu un ritm lunar de 9.1 puncte la -3.1 puncte in aprilie, maximul din februarie 2020. Nu in ultimul rand, indicatorul de incredere in industrie a crescut cu 7.1 puncte luna/luna la 3.5 puncte in aprilie in Romania, cel mai ridicat nivel din mai 2007, dupa cum se poate observa in ultimul grafic alaturat.
In Zona Euro indicatorul de incredere in industrie a consemnat un avans lunar de 8.6 puncte la 10.7 puncte, nivel record. Conform scenariului macroeconomic central BT (actualizat recent) economia Romaniei ar putea creste cu dinamici medii anuale de 5.4% in 2021, 5.9% in 2022 si 4.2% in 2023.
Scenariul are la baza premisele favorabile pentru evolutia investitiilor productive (ritmuri anuale de 6.5% in 2021, 7.1% in 2022, respectiv 5.9% in 2023), cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB.
Perspectiva este sustinuta de mentinerea costurilor reale de finantare la un nivel redus/accesibil, potentialul ridicat de dezvoltare la nivelul infrastructurii critice si implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta pandemiei (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027). In acest context, subliniem si faptul ca rata de absorbtie a fondurilor europene pentru exercitiul financiar 2014-2020 a crescut cu peste 7 puncte procentuale de la inceputul anului pana in prezent.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter