RO EN
Košík je prázdný

BNR: Riscul de creditare s-a majorat semnificativ pentru firmele de constructii

Dupa ce au renuntat, din decembrie 2013, la publicarea buletinelor lunare de conjunctura, expertii Bancii Nationale a Romaniei - BNR au continuat sa dea publicitatii o serie de informatii asemanatoare, cuprinse, pe de-o parte, in sondajul privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania (ce apare de doua ori pe an), iar pe de alta parte, in sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei (cu o frecventa de aparitie de patru ori pe an).
Primul sondaj, efectuat semestrial asupra unui esantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, din care circa 85% sunt IMM, iar corporatiile se includ exhaustiv, in functie de domeniul de activitate, este programat pentru publicare in decembrie a.c., insa cel de-al doilea a fost definitivat deja de specialistii institutiei bancare in noiembrie 2017.
Astfel, in sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei (aferent lunii noiembrie a.c.), care se refera in special la perceptia si perspectiva bancilor asupra cererii de credite, se arata ca, la nivelul trimestrului al treilea din 2017, institutiile de credit au relaxat moderat standardele de creditare pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri (credite ipotecare) si le-au inasprit pe cele pentru creditele de consum acordate populatiei. „Conditiile de creditare aferente companiilor nefinanciare s-au inasprit, la randul lor, in iulie-septembrie a.c., raportat la trimestrul anterior. Institutiile de credit prognozeaza pentru trimestrul urmator o mentinere constanta a standardelor de creditare pentru creditele ipotecare si, respectiv, o inasprire semnificativa pentru cele de consum. In cazul companiilor nefinanciare, prognozele bancilor arata o mentinere la nivelul actual a standardelor de creditare pentru cel de-al patrulea trimestru din 2017. In trimestrul al treilea din 2017, cererea de credite s-a majorat intr-un ritm moderat in cazul creditelor destinate achizitiei de locuinte si terenuri acordate populatiei, in timp ce in cazul imprumuturilor de consum, aceasta a ramas relativ constanta fata de trimestrul anterior. Companiile nefinanciare au apelat intr-o mai mare masura la finantare prin intermediul creditului bancar, conducand la un avans semnificativ al cererii, conform asteptarilor formulate de banci in trimestrul anterior. In acest context, se constata necesitatea unei orientari mai ample a institutiilor de credit catre sectorul firmelor, acesta fiind al noualea trimestru consecutiv de crestere a cererii pe acest segment. Pentru urmatoarele 3 luni, institutiile de credit prognozeaza o crestere marginala a cererii in cazul creditelor ipotecare si mentinerea constanta a acesteia in cel al creditelor de consum acordate populatiei. Pentru segmentul companiilor nefinanciare, bancile anticipeaza ca in urmatoarele trei luni sa asiste la o continuare a majorarii cererii de credite, insa la un nivel moderat”, se precizeaza in documentele BNR.
Risc sporit de credit pentru firmele din constructii si din sectorul energetic
Analizand sectorul companiilor nefinanciare, specialistii bancii centrale arata, in principiu, ca termenii contractelor de credit aferente companiilor nefinanciare nu au inregistrat modificari notabile in trimestrul analizat. „Potrivit opiniilor bancilor, cererea de credite provenita din partea companiilor nefinanciare a cunoscut un avans semnificativ in iulie-septembrie 2017, conform asteptarilor. In structura, au avut loc majorari pentru toate categoriile de credite, cu precadere in cazul finantarilor pe termen scurt acordate companiilor mari. In contextul in care cererea de credite s-a majorat pentru al noualea trimestru consecutiv, se contureaza necesitatea largirii sferei de creditare a bancilor catre sectorul companiilor, in vederea unei majorarii sustenabile a intermedierii financiare. In perioada imediat urmatoare (respectiv, trimestrul al patrulea din 2017), in opinia institutiilor de credit cererea va continua sa creasca la un nivel moderat, cu exceptia creditelor acordate companiilor mici si mijlocii, pentru care se asteapta la un avans semnificativ, indiferent de maturitatea finantarii. In ceea ce priveste rata solicitarilor respinse de catre institutiile de credit, aceasta nu a suferit modificari fata de perioada de raportare precedenta. Riscurile asociate companiilor, in perceptia bancilor, s-au mentinut, in general, la un nivel similar celui din trimestrul precedent. Singurele exceptii au fost sectoarele de constructii si energie, unde riscul de credit s-a majorat semnificativ, respectiv marginal, precum si in cazul companiilor care activeaza in industrie, pentru care riscul a consemnat o diminuare de o amplitudine marginala”, se subliniaza in sondajul BNR.
De altfel, riscul de credit pentru constructii, pe langa faptul ca nu reprezinta o noutate, este perceput ca atare si daca se analizeaza atitudinea mediului bancar asupra pierderii consemnate in caz de nerambursare a imprumutului. Astfel, „pierderea in caz de nerambursare (indicele LGD, ce trebuie insa interpretat cu prudenta, avand in vedere seria scurta de date disponibile de catre banci pentru a cuantifica acest indicator) estimata de institutiile bancare respondente pentru imprumuturile care au intrat in stare de nerambursare in trimestrul al treilea din 2017 s-a mentinut constanta la nivel agregat fata de trimestrul anterior, ramanand la valoarea de 41%. In structura, cele mai notabile modificari, in sensul cresterii, au avut loc in cazul industriei prelucratoare, in timp ce la polul opus s-au situat sectorul utilitatilor si cel al industriei extractive. Astfel, se poate presupune ca, la fel ca in analiza anterioara, in cazul sectoarelor de constructii si afaceri imobiliare, riscul de credit asociat se situeaza si in continuare peste media la nivel agregat (LGD de 48% in cazul constructiilor, respectiv LGD de 50% in cazul sectorului imobiliar)”, informeaza oficialii BNR.
Mentinere a standardelor privind creditul ipotecar
Insa, pentru firmele din ramura de constructii si/sau pentru cele din domeniul tranzactiilor imobiliare, sunt interesante si datele din sondaj cu privire la imprumuturile bancare acordate populatiei pentru achizitia de locuinte si terenuri. Astfel, merita consemnat ca, potrivit sondajului BNR, „in trimestrul al treilea din 2017, bancile au relaxat intr-o anumita masura standardele de creditare pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte si terenuri, cat si le-au inasprit in cazul creditelor de consum. Institutiile de credit au indicat urmatorii factori determinanti pentru aceasta evolutie: deciziile de politica monetara sau prudentiala ale Bancii Nationale a Romaniei, asteptarile privind piata imobiliara, modificarea concurentei din sectorul bancar, asteptarile privind situatia financiara a populatiei si riscul asociat bonitatii clientilor. In urmatoarele trei luni, institutiile de credit anticipeaza o inasprire semnificativa a standardelor pentru creditele de consum si mentinerea constanta a acestora in cazul creditelor ipotecare. In cazul creditelor ipotecare (pentru achizitia de locuinte si terenuri), principalul factor care a condus la relaxarea standardelor de creditare in perioada analizata, conform opiniei institutiilor de credit, este reprezentat de cresterea concurentei din sectorul bancar. Totodata, bancile au avut in vedere factori precum deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR si asteptarile privind piata imobiliara pentru stabilirea standardelor de creditare pentru acest segment. In acelasi timp, termenii contractelor de credit pentru achizitia de locuinte si terenuri si-au continuat evolutia mixta din trimestrul anterior. Ponderea maxima a creditului in valoarea garantiei imobiliare (LTV) si costurile creditarii altele decat dobanzile au fost relaxate semnificativ, in timp ce spread-ul ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR la o luna si, respectiv, ponderea maxima a serviciului datoriei lunare in venitul lunar au fost inasprite moderat, respectiv semnificativ Valoarea medie a LTV (loan-to-value) pentru creditele ipotecare nou-acordate in ultimele trei luni a cunoscut o usoara crestere fata de valoarea consemnata in trimestrul anterior, ajungand la circa 77%. In cazul stocului total de credite ipotecare, nivelul mediu al LTV a fost de aproximativ 84%, similar valorii din primul trimestru al lui 2017. Gradul mediu de indatorare la nivelul imprumuturilor ipotecare nou-acordate a fost de 42%, diminuandu-se usor fata de valoarea inregistrata in trimestrul anterior, iar la nivelul portofoliului total de credite ipotecare, acesta s-a mentinut constant, la 45%”.
Continua trendul de majorare a pretului locuintelor
In aceste conditii, nu este de mirare ca, dupa cum se subliniaza in sondajul BNR (dar si in linie cu cele mai recente date comunicate de Eurostat pentru Romania), „tendinta de majorare a preturilor imobilelor rezidentiale a continuat si in cel de-al treilea trimestru din 2017, conform institutiilor de credit, acestea estimand ca trendul ascendent se va mentine si in urmatorul trimestru, insa cu o intensitate mai redusa. De asemenea, cererea pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte si terenuri a crescut cu o intensitate moderata in iulie-septembrie a.c., anticipandu-se o mentinere constanta a acesteia pentru urmatoarele trei luni. Fata de trimestrul anterior, in perioada de referinta, rata solicitarilor de credite care au fost respinse de catre banci s-a mentinut constanta in cazul creditelor ipotecare”.
In concluzie, se mai poate evidentia si faptul ca sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei este, la randul sau, reprezentativ, pentru ca are la baza un chestionar specific transmis primelor zece banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Potrivit BNR, cele zece institutii bancare respondente detin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare. Informatii suplimentare, la www.bnr.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter