RO EN
Košík je prázdný

BNR: Majorare de 35,6% a investitiilor straine directe

In primele doua luni ale anului in curs, fluxul investitiilor straine directe ale nerezidentilor in tara noastra (ISD) a continuat sa se situeze pe un trend ascendent, dupa ce anul trecut s-a inregistrat cea mai importanta crestere din perioada recesiunii, de circa 27%, informeaza specialistii Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In orice caz, chiar daca sumele alocate de investitorii straini in tara noastra se situeaza sub potentialul real si sub cerintele de finantare specifice economiei autohtone, situatia este pozitiva si, evident, incurajatoare pentru firmele de constructii (ce beneficiaza, in mod traditional, de cea mai mare parte a ISD), dupa cum reiese si din analiza raportului lunar al bancii centrale, referitor la datoria externa si la balanta de plati in februarie 2014. "Astfel, ISD in Romania au progresat cu 35,6% in intervalul 1 ianuarie – 28 februarie a.c., ajungand la 282 milioane de euro (date estimate). Din totalul ISD raportate in intervalul analizat, creditele intragrup (dintre investitorul strain si firma rezidenta) au inregistrat o valoare neta negativa, de 93 milioane de euro, iar participatiile la capital (consolidate cu pierderea neta estimata) s-au plasat la 375 milioane de euro", se arata in comunicatul BNR. Cu toate acestea, daca se ia in considerare doar luna februarie, Romania a reusit sa atraga doar 36 de milioane de euro, fata de 244 milioane de euro din ianuarie, ceea ce reprezinta un prag minim al ultimului an.
 
Excedentul balantei de plati s-a transformat in deficit
Oficialii institutiei bancare anunta, in schimb, o modificare substantiala a trendului din ultimele luni – si anume transformarea excedentului balantei de plati in deficit, ca urmare a factorului sezonier ce a indus o precaritate a activitatii in numeroase sectoare economice. In consecinta, specialistii BNR au indicat ca "la nivelul contului curent al balantei de plati, in ianuarie-februarie a.c. s-a inregistrat un deficit de 102 milioane de euro, comparativ cu un excedent de 177 milioane de euro in aceeasi perioada din 2013, pe fondul majorarii deficitului inregistrat de balanta veniturilor (cu 195 milioane de euro) si de balanta comerciala (cu 28 milioane de euro), precum si al reducerii surplusului inregistrat de balanta transferurilor curente (cu 86 milioane de euro). In acelasi timp, datoria externa pe termen mediu si lung a fost, la 28 februarie 2014, de 76,555 miliarde euro (81,4% din totalul datoriei externe), in scadere cu 0,4% fata de 31 decembrie 2013. Datoria externa pe termen scurt a inregistrat, la aceeasi data, nivelul de 17,530 miliarde euro (18,6% din total), fiind mai redusa cu 8,5% fata de 31 decembrie 2013. Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung (care se calculeaza ca raport intre serviciul datoriei externe pe termen mediu si lung si exportul de bunuri si servicii) a fost de 38,7% in ianuarie-februarie 2014, comparativ cu 41,9% in anul 2013. Gradul de acoperire a rezervei in luni de importuri (evidentiat ca raport intre rezerva oficiala a BNR de valuta si aur la sfarsitul perioadei si importul mediu lunar de bunuri si servicii din intervalul respectiv) s-a situat la 7,3 luni de importuri de bunuri si servicii la 28 februarie 2014, fata de 7 luni de importuri la 31 decembrie 2013". In consecinta, chiar daca nivelul ISD din februarie a fost minim, pentru primele doua luni din 2014 datele anuntate de BNR cu privire la indicatorul ISD confirma inca o crestere in ceea ce priveste fluxul de capital din strainatate, reprezentand in sine un factor benefic, deoarece majoritatea investitiilor efectuate in economia nationala vizeaza, de regula, executia lucrarilor de constructii noi.
***
Din punct de vedere statistic, potrivit celor mai recente informatii (rectificate si agregate de BNR si INS), anul trecut investitiile straine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu precedentele 12 luni, pana la 2,71 miliarde euro, atingand varful ultimilor patru ani, dupa ce in 2012 s-a consemnat prima apreciere de la inceputul crizei economice. Mai mult, in noiembrie 2013 Romania a atras cel mai ridicat nivel al investitiilor straine ale anului trecut, respectiv 578 de milioane de euro, cu 85% mai mult decat in luna anterioara, minimele inregistrandu-se in martie (48 milioane euro) si mai (92 milioane euro). In anul 2008 a fost consemnata cea mai mare valoare a ISD, de 9,496 miliarde euro. Intre 2003 si 2006 Romania a inregistrat in fiecare an cresteri ale investitiilor straine, acestea ajungand la 5,183 miliarde de euro in 2004, 5,213 miliarde de euro in 2005 si 9,056 miliarde de euro in 2006. Interesant este faptul ca in 2007 (in plin avant al alocarilor de capital, mai ales ca acel an a marcat si integrarea Romaniei in UE) a avut loc o diminuare a capitalului strain investit in Romania, pana la 7,25 miliarde de euro, urmat de o crestere la nivelul record din 2008, amintit anterior. Incepand cu anul urmator, in plina criza financiara, valoarea indicatorului s-a deteriorat, investitiile scazand abrupt pana la 3,48 miliarde de euro in 2009 si la 2,2 miliarde de euro in 2010. In 2012, investitiile straine directe nete au crescut pentru prima data de la inceperea crizei, avansul fiind de 18,7%, pana la 2,138 miliarde euro, potrivit datelor definitive publicate de BNR si INS, in conditiile in care estimarile initiale indicau o scadere cu 11% comparativ cu 2011. Informatii suplimentare, la www.bnr.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter