RO EN
Košík je prázdný

ARF: Tendinta de crestere a finantarilor de tip factoring in constructii

In primele sase luni ale anului in curs, sectorul constructiilor si-a mentinut pozitia de top in clasamentul sectoarelor economice care au beneficiat de finantari de tip factoring, dupa ce in 2014 companiile din acest domeniu au accesat, prin intermediul instrumentului financiar, 520 milioane de euro, respectiv aproape 24% din total. Potrivit datelor Asociatiei Romane de Factoring (ARF), organizatie fondata in luna aprilie 2011, ce are ca membri fondatori 10 banci si alte institutii financiare nebancare (IFN), constructiile au un potential imens pentru finantari de tip factoring, atat in zona privata, cat si in cea a contractelor cu statul, cu conditia ca termenele si conditiile de plata contractuale sa fie respectate.
Interviu cu Bogdan Rosu (38 de ani), Managing Director al Next Capital si presedinte al ARF.
 
- Cum a evoluat piata romaneasca de factoring in ultimii ani si ce perspective sunt pentru viitor?
- In ultimii ani, constructiile au fost si sunt cel mai important sector care este sustinut si se finanteaza prin factoring, din punct de vedere al volumelor derulate. Faptul ca termenele de plata din domeniu sunt printre cele mai mari din economie pune o mare presiune pe firmele prestatoare, care sunt nevoite sa-si finanteze singure activitatea in tot acest timp. In 2014, constructiile au accesat cea mai mare parte a finantarilor prin factoring, in valoare de peste 520 milioane de euro, inregistrand o pondere de aproape 24%. Desi nivelul a fost ridicat, acesta s-a situat sub cel inregistrat in 2013, rezultatul din 2014 venind pe fondul scaderii investitiilor publice si amanarii marilor proiecte de dezvoltare și infrastructura. In acest context, multe firme din constructii au fost nevoite sa-si reduca activitatea si personalul, au intrat in somaj tehnic sau chiar in incapacitate de plata/ insolventa, nemaiputand sa-si achite ratele la credite si leasing, pe acest sector rata de neperformanta situandu-se la aproximativ 28%-30%, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
 
- La ce valoare credeti ca va ajunge piata locala de factoring la finele lui 2015 si cum considerati ca va evolua cererea din sectorul constructiilor?
- Estimarile noastre sunt pozitive, in sensul ca piata de factoring in ansamblu va depasi nivelul anului 2014. Exista semnale pozitive inclusiv din zona constructiilor, insa totul va depinde foarte mult de evolutia si ritmul de derulare a marilor proiecte de infrastructura in a doua parte a anului in curs. Cred ca exista mai multa transparenta in derularea licitatiilor si in acordarea contractelor si, astfel, se observa o crestere a increderii in aceste proiecte, la licitatii venind tot mai multe firme, inclusiv din afara tarii. Majoritatea acestor companii cauta solutii de finantare locale, fara garantii, iar factoringul este primul instrument la care se apeleaza.
 
- Pentru ce termene medii se incheie contractele de servicii de factoring din constructii si in ce scop sunt utilizate, preponderent, finantarile?
- In general, in sectorul constructiilor, termenele de plata acceptate la factoring pornesc de la 30 de zile si pot ajunge pana la 120 de zile si chiar mai mult in anumite situatii, in functie de complexitatea proiectului si de sursele de finantare ale beneficiarului final. Avand o solutie de factoring deja asigurata, un constructor poate participa la licitatii sau poate oferi clientilor sai inclusiv termene de plata extinse, fara sa intre in blocaj in ceea ce priveste fluxul de lichiditati, avand un avantaj clar fata de competitori. Finantarea prin factoring ii asigura acestuia si necesarul de lichiditati pentru plata taxelor si a furnizorilor, precum si pentru derularea activitatii cotidiene.
 
- Care sunt principalele criterii de care se tine cont pentru aceste tipuri de finantare si motivele pentru care sunt respinse cererile?
- Ca la orice finantare, se tine cont atat de calitatea solicitantului ("aderent"), cat si de capacitatea de plata a clientului acestuia ("debitor"). In plus, la solutia de factoring fara garantii materiale, nu se face doar o analiza bilantiera (ca la o linie clasica de credit), ci se apreciaza perspectivele de dezvoltare, calitatea proiectului sau a contractului dintre aderent si debitor. Aceasta abordare poate avantaja firmele care au o oportunitate de crestere, de dezvoltare, in baza unor proiecte viabile si a unor clienti bun-platnici, dar care sunt slab capitalizate sau nu au toti indicatorii economico-financiari extraordinari, de unde si apetitul si ponderea foarte mare a IMM-urilor pentru factoring.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter