RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Radiografia creditarii pentru industria constructiilor si sectorul imobiliar

Soldul creditelor acordate de banci firmelor de constructii si dezvoltatorilor imobiliari a ajuns, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, la finalul anului 2020 la 24,1 miliarde de lei, in timp ce portofoliul de imprumuturi pentru locuinte (credite ipotecare si credite de nevoi cu garantii ipotecare) accesate de populatie a depasit pragul de 100 miliarde de lei. Valoarea finantarilor pentru companiile din sectoarele constructii si imobiliar a inregistrat un avans de 6 la suta in 2020, in termeni anuali, depasind cu circa 1 punct procentual rata de crestere a volumului total de credite acordate segmentului corporate in aceeasi perioada de referinta. Finantarile care constituie o sustinere directa pentru dezvoltarea sectorului imobiliar si implicit a pietei constructiilor insumeaza practic aproape 125 miliarde de lei, ceea ce reprezinta aproximativ 45% din valoarea totala a creditelor din tara noastra.    
 
Analiza pe industrii a portofoliului de credite disponibila in rapoartele financiare releva o atitudine cumpatata din partea bancilor fata de finantarea companiilor din industria constructiilor sau a dezvoltatorilor imobiliari. ”Agenda Constructiilor” a studiat bilanturile din 2020 ale celor mai implicate banci in activitatea de creditare a segmentelor amintite, principala concluzie fiind aceea ca pandemia de coronavirus nu a avut un impact complementar asupra apetitului bancilor fata de domeniile de profil, evolutia fiind in concordanta cu trendurile din ultimii ani. Cele 5 banci examinate (Banca Transilvania, BCR, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank si CEC Bank) detin impreuna un sold al imprumuturilor destinate companiilor din sectoarele constructii si imobiliar in valoare de peste 13 miliarde de lei, adica aproape 55% din totalul pietei.
 
 
Cel mai important portofoliu de credite destinate companiilor din industria constructiilor este detinut de BCR (2,8 miliarde de lei in 2020), urmata de Banca Transilvania cu 1,55 miliarde de lei. Expunerea Raiffeisen Bank pe domeniul de profil este situata la 1 miliard de lei, in timp ce UniCredit Bank si CEC Bank sunt sub acest prag. In cazul imprumuturilor accesate de dezvoltatorii imobiliari, UniCredit Bank se afla pe prima pozitie a topului, cu un sold al finantarilor de 1,75 miliarde de lei. BCR sta bine si la acest capitol, cu un portofoliu de 1,6 miliarde de lei, in timp ce Banca Transilvania si Raiffeisen Bank au ajuns la volume de aproximativ 1,4 miliarde de lei.
 
 
BCR, Banca Transilvania si BRD detin jumatate din piata creditelor pentru locuinte
Creditele ipotecare cantãresc tot mai greu in bilanturile bãncilor, de la un an la altul. Criza sanitara generata de pandemia de coronavirus nu a constituit un factor pertubator pentru creditarea ipotecara, bancherii fiind luati prin surprindere de evolutia pe care a consemnat-o cererea de imprumuturi pentru locuinte pe parcursul perioadei martie 2020 – martie 2021, cu precadere dupa perioada de lockdown. In traducere libera, creditarea ipotecara s-a intors la nivelurile de dinainte de criza financiara din 2008, cand piata locala de profil a consemnat un adevarat boom. De altfel, mai multi sefi de banci au mentionat ca finantarea ipotecara a constituit, in ultimul an, produsul vedeta pentru industria de profil.
 
Datele Bancii Nationale a Romaniei ne arata ca, la finalul lunii martie 2021, soldul creditelor ipotecare se ridica la 91,6 miliarde de lei, in crestere cu 10% fata de acelasi interval din anul anterior, cand se situa la 83,3 miliarde de lei. Soldul total al creditelor acordate in Romania era, la sfarsitul primul trimestru din 2021, de aproape 295 miliarde de lei. Se poate observa ca finantarea destinata achizitiei de locuinte reprezinta circa 31% din totalul imprumuturilor din tara noastra. ”Agenda Constructiilor” a realizat un top al celor mai importanti creditori pe segmentul finantarilor imobiliare. De la caz la caz, pentru fiecare bancã au fost folosite datele privind situatia financiarã din 2020, insa clasamentul nu este o ierarhie definitivã, asta deoarece nu include datele ING Bank, institutie de credit care s-a concentrat puternic pe segmentul retail in ultimii ani. Informatiile publice arata ca banca olandeza are un portofoliu total de credite in valoare de 28,7 miliarde de lei, din care aproximativ 60% sunt finantari acordate segmentului retail. Nu avem insa date despre proportia exacta a creditelor ipotecare in totalul imprumuturilor accesate de populatie, care se situeaza, conform calculelor, la aproximativ 17 miliarde de lei. Se poate insa presupune, utilizand raportul dintre creditele totale si creditele ipotecare la nivel de piata, ca soldul imprumuturilor imobiliare de la ING Bank este de aproximativ 9 miliarde de lei.
 
 
Cumulat, cei mai importanti 7 jucãtori de pe aceastã piatã, cuprinsi in analiza de fata (BCR, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank si Alpha Bank), aveau in sold credite ipotecare de putin peste 71 miliarde de lei, potrivit raportãrilor financiare si datelor furnizate de cãtre bãncile comerciale. Pornind de la aceste date, observãm cã soldul creditelor acordate de cele 7 bãnci reprezintã aproape 80% din volumul total al imprumuturilor pentru locuinte. Mai mult, primii trei jucãtori de pe piata de profil – BCR, Banca Transilvania si BRD – detineau 50% din creditele ipotecare acordate in sistemul bancar, ceea ce denotã un grad mare de concentrare la nivelul pietei de imprumuturi ipotecare. Cifrele disponibile ne arata BCR este liderul pietei de credite ipotecare, cu un portofoliu in valoare de 18,7 miliarde de lei, la distanta considerabila (mai mult de 5 miliarde de lei) fata de Banca Transilvania si BRD, institutii care sunt despartine in clasament de un sold de circa 200 milioane de lei. Ceilalti patru finantatori – Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank si Alpha Bank – merg umar la umar in clasament, distanta dintre fiecare pozitie a topului fiind de 100 milioane de lei.
 
Soldul creditelor ipotecare din Bucuresti a crescut in 2020 cat 38 de judete la un loc
Datele Bancii Nationale a Romaniei cuprinse in structura in profil teritorial a creditelor pot genera o analiza privind evolutia finantarilor ipotecare in 2020 pe fiecare regiune administrativa in parte. Cifrele arata ca soldul imprumuturilor pentru locuinte a crescut anul trecut cu aproape 10% (+ 7,9 miliarde de lei), de la 81,4 miliarde de lei in 2019 la peste 89,3 miliarde de lei in 2020. Piata a fost destul de uniforma, procentul de majorare de circa 10%, cu mici variantii in plus sau in minus, fiind inregistrat in aproape toate regiunile administrative ale Romaniei.
 
 
Cele mai productive judete au ramas in continuare Bucuresti/Ilfov, Cluj, Timis, Iasi, Constanta si Brasov. Soldul creditelor ipotecare din Bucuresti/Ilfov s-a majorat in 2020 cu aproape 3,3 miliarde de lei, valoare aproape identica cu cea inregistrata de 38 de judete la un loc (3,6 miliarde de lei). La finalul anului trecut, soldul finantarilor din Bucuresti/Ilfov era de 36,6 miliarde de lei, reprezentand mai mult de 40% din volumul total al creditelor acordate in intreaga tara.
Celelalte cinci judete aflate in fruntea clasamentului (Cluj, Timis, Iasi, Constanta si Brasov) au consemnat un salt a soldului total cu aproape, 2,5 miliarde de lei, cele mai insemnate valori de crestere fiind raportate in Cluj si Timis, cu aproape 700 de milioane de lei fiecare.
 
Numai 6 judete depasesc pragul de 3 miliarde de lei, in timp ce 26 de judete nu ating nici macar un miliard de lei
Din pacate numai in sase judete, respectiv Bucuresti+Ilfov, Cluj, Timis, Iasi, Constanta si Brasov, soldul creditelor ipotecare depaseste 3 miliarde de lei. Pe de alta parte, in 26 de judete, valoarea finantarilor pentru locuinte nu atinge nici macar un miliard de lei. Cele mai mici portofolii sunt in Calarasi (328,6 milioane de lei), Caras-Severin (311,6 milioane de lei), Covasna (253,8 milioane de lei), Giurgiu (241,5 milioane de lei) si Harghita (193,7 milioane de lei).
 
 
Spre comparatie, Bucuresti+Ilfov detine un sold al creditelor ipotecare de aproape 3 ori mai mare decat suma celor 26 de judete care inregistreaza valori sub un miliard de lei. Ingrijorator este faptul ca valoarea imprumuturilor pentru locuinte din 12 judete (Bistrita-Nasaud, Vaslui, Botosani, Teleorman, Ialomita, Mehedinti, Salaj, Calarasi, Caras-Severin, Covasna, Giurgiu, Harghita) nu ajunge nici macar la 500 de milioane de lei, aceste zone fiind de altfel si cele mai sarace si subdezvoltate regiuni din Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter