RO EN
Košík je prázdný

INS: Piata de constructii contribuie cu 4,5% la formarea PIB

Potrivit celor mai recente informatii publicate la data de 5 iunie a.c. de expertii Institutului National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut – PIB al Romaniei, estimat pentru trimestrul I din 2012 si evaluat ca serie ajustata sezonier, a fost de 154.887,5 milioane de lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 0,7% fata de trimestrul al patrulea din 2012 si cu 2,2% raportat la intervalul ianuarie-martie al anului anterior. Datele reconfirmate ca serie bruta denota ca, in perioada de referinta, PIB a insumat 121.447,7 milioane de lei preturi curente, in crestere (tot in termeni reali) cu 2,3% raportat la intervalul similar din 2012. Trebuie precizat faptul ca, in acest moment, datele evaluate si recalculate reprezinta prima varianta a celor provizorii, dupa anuntarea estimarilor semnal ("flash"), in conformitate cu exigentele Uniunii Europene. "La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia celei reprezentate de agricultura, silvicultura si pescuit, care a avut o contributie negativa (-0,3%). Cel mai semnificativ aport l-a avut industria, cu o pondere de 28,8% la formarea PIB, urmata de administratia publica (14,6%) si de comert (cu 12,7%). Activitatile profesionale, stiintifice si tehnice au avut o contributie mai redusa la formarea PIB (5,3%), insa pe acest segment s-a inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (+6,8%). In ceea ce priveste sectorul de constructii, acesta a contribuit cu 4,5% la formarea PIB, fiind reflectate si in acest caz majorari ale indicelui de volum de 1,6% fata de trimestrul intai din 2012 (pe seria bruta) si de 1,2% comparativ cu lunile octombrie-decembrie ale anului trecut (ca serie ajustata sezonier). Astfel, din cele 154.887,5 milioane de lei preturi curente, realizarile pietei de constructii au fost de 12.476,6 milioane de lei preturi curente”, se arata intr-un comunicat al INS.
Romania – pe pozitia a treia din punct de vedere al cresterii economice
Datele respective au fost coroborate si puse in evidenta inclusiv de expertii biroului Eurostat, care au explicat ca, in primul trimestru al acestui an, Romania s-a plasat pe pozitia a treia in topul statelor care au raportat o crestere economica la nivelul Uniunii Europene. Consemnand un salt de 2,2% al PIB, tara noastra s-a situat dupa Letonia si Lituania, state in care PIB-ul a crescut in primele trei luni cu 5,6%, respectiv cu 4,1%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. „In primul trimestru, PIB al UE a scazut cu 0,7% fata de primul trimestru din 2012 si cu 0,1% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, intreaga zona comunitara fiind in recesiune. In ceea ce priveste zona euro, ce reuneste cele 17 state care folosesc moneda unica, PIB a scazut in primele trei luni ale anului in curs cu 1,1% fata de aceeasi perioada din precedentele 12 luni si cu 0,2% comparativ cu trimestrul al patrulea din 2012”, subliniaza expertii Eurostat. Cele mai recente prognoze (ajustate) ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) arata faptul ca economia Romaniei va creste cu 1,4% in acest an si cu 2,2% in 2014, rezultatele estimate fiind cele mai bune din regiune. La randul sau, pe baza unor fundamente macroeconomice actualizate, Comisia Europeana a modificat la inceputul lunii mai prognoza de crestere economica a Romaniei, de la 2,5% la 2,2% in 2014, mentinand cota de 1,6% pentru acest an, ceea ce reprezinta din nou cel mai favorabil scenariu din regiunea Europei de Est. Si aceasta intrucat, indiferent de cuantumul PIB, expertii BERD se asteapta ca economia Poloniei sa creasca in acest an cu 1,2%, iar in 2014 cu 2%. Pentru Ungaria, banca anticipeaza o contractie de 0,8% din PIB in 2013, urmata de o crestere de 0,9% anul viitor, in timp ce in Bulgaria, PIB se va majora cu 1% in acest an, iar in 2014 cu 2,5%. Bugetul de stat al Romaniei pentru 2013 continua sa fie fundamentat pe o crestere economica de 1,6%, estimare impartasita si de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care au precizat ca Produsul Intern Brut va avansa cu aproape 1,5% in 2013.
***
Incepand cu trimestrul intai din 2012, politica de estimare si diseminare a Produsului Intern Brut trimestrial s-a modificat prin introducerea unei a treia estimari, denumita “date provizorii (2)”, ce va fi publicata la T+95 zile de la incheierea trimestrului de referinta, informeaza expertii INS, care mai arata ca a doua prognoza provizorie va deveni disponibila in iulie 2013. "Principalele obiective ale acestei revizuiri sunt legate de: integrarea informatiilor statistice, financiar-bancare si administrative devenite disponibile sau care au fost rectificate, dupa publicarea primelor estimari provizorii, la T+65 zile de la incheierea trimestrului de referinta; asigurarea consistentei dintre agregatele ce stau la baza estimarii Produsului Intern Brut trimestrial si agregatele din conturile trimestriale ale sectoarelor institutionale, in mod deosebit cele ale sectorului «Administratii publice», cu termen de diseminare T+90 zile de la incheierea trimestrului de referinta etc. Informatiile suplimentare utilizate la estimarea Produsului Intern Brut – date provizorii (2), aferent celui de-al doilea trimestru din acest an, se refera la: date statistice rectificate pentru luna iunie privind: indicii productiei industriale, indicii preturilor productiei industriale, indicii lucrarilor de constructii, indicii de cost in constructii, indicii volumului cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor, indicii volumului cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, indicii valorici ai cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata, indicii volumului cifrei de afaceri pentru servicii de piata prestate populatiei, indicii valorici ai cifrei de afaceri pentru servicii de piata prestate in special intreprinderilor; date statistice suplimentare privind transportul de pasageri si transportul de marfuri; date administrative privind executiile bugetare; date rectificate privind Balanta de Plati Externe", se mai arata in documentul Institutului National de Statistica. In ceea ce priveste actuala estimare, oficialii INS atrag atentia ca PIB ajustat sezonier se obtine prin metoda directa, ceea ce conduce la aparitia unei discrepante statistice intre PIB si suma componentelor sale ajustate sezonier in mod independent. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial, ca urmare a modificarii modelelor adoptate, numarului de regresori folositi, modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile. Probabil ca din acest motiv datele complete din cadrul seriei ajustate pentru partea de resurse si cea de utilizari vor deveni disponibile ulterior. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter