RO EN
السلة فارغة

Andrei Radulescu, BT: Implicatii multiple ale tensiunilor geopolitice regionale

Pe parcursul ultimelor saptamani am asistat la intensificarea tensiunilor geopolitice in Europa de Est, in contextul evolutiilor militare de la granita de Est a Ucrainei. Dincolo de aspectele istorice, geo-strategice si perspectivele de intensificare a dezbaterilor dintre principalele blocuri economice si militare ale lumii pentru reconfigurarea ordinii economice mondiale la inceputul perioadei post-pandemie, evolutiile recente de la granita de Est a Ucrainei si semnalele Rusiei si NATO pot genera consecinte economice pentru tarile din Uniunea Europeana.
In acest context, atragem atentia cu privire la cateva aspecte fundamentale, precum dependenta Uniunii Europene de importurile de petrol si gaze naturale din Rusia, intensificarea perceptiei de risc pe pietele financiare internationale si perspectiva accelerarii proiectului armatei unice europene.
Astfel, in primul rand, Uniunea Europeana este dependenta de petrolul din Rusia – principala sursa de import, cu o pondere de aproximativ 23% din total importuri de petrol in anul pandemic 2020, aspect evidentiat in primul grafic din partea dreapta. De asemenea, Uniunea Europeana este dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia – conform datelor Eurostat importurile de gaze naturale din Rusia au reprezentat peste 40% din totalul importurilor de gaze naturale ale Uniunii Europene in 2019, dupa cum se poate observa in al doilea grafic alaturat.
Per ansamblu, Uniunea Europeana este dependenta de importurile de energie in proportie de 60%, cu ample diferente intre tarile membre, aspect evidentiat in ultimul grafic din partea dreapta.
Totodata, subliniem faptul ca Rusia reprezinta al cincilea partener comercial al Uniunii Europene, cu 4,8% din totalul comertului international cu bunuri derulat la nivelul regiunii in anul pandemic 2020 (fluxurile comerciale totale cu bunuri intre UE si Rusia s-au situat la 174,3 miliarde EUR).
Pe de alta parte, intensificarea tensiunilor geo-politice din Est ar putea determina Europa sa blocheze proiectul Nord Stream 2, cu implicatii atat in ceea ce priveste preturile la energie pe termen scurt, dar mai ales din perspectiva unei tranzitii mai accelerate a Uniunii Europene spre economia verde.
Subliniem faptul ca aspectele care tin de dependenta de importurile de energie din Rusia si de volatilitatea din pietele financiare internationale ar putea influenta in sens nefavorabil evolutia economiei Uniunii Europene pe termen scurt, prin decelerarea ritmului de crestere si persistenta inflatiei la un nivel ridicat.
Nu in ultimul rand, subliniem faptul ca, din perspectiva militara, evolutiile recente din Ucraina ar putea contribui la intensificarea dezbaterilor la nivelul Uniunii Europene pentru concretizarea proiectului armatei unice, lansat de Presedintele Frantei.
In acest context, atragem atentia cu privire la faptul ca realizarea acestui proiect ar presupune o mai puternica integrare politica la nivelul Uniunii Europene, cu implicatii favorabile pentru procesul de convergenta economica europeana.
 
*** Articol redactat de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, la Banca Transilvania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter