RO EN
السلة فارغة

Alpha Bank: Numarul persoanelor ocupate scade in servicii si creste in constructii

Romania se afla printre tarile UE cu a treia cea mai redusa rata de ocupare a populatiei de 15 - 64 ani, de 63%, in primul semestru din acest an, conform analizei lunare a Alpha Bank Romania, Macroeconomia "En detail", citate de Agerpres.
"In semestrul 1 din 2023, Romania se afla printre tarile UE cu a treia cea mai redusa rata de ocupare a populatiei de 15 - 64 ani, 63%, dupa Italia si Grecia, si cu a douasprezecea cea mai mare intensitate a muncii masurata ca numar mediu al orelor lucrate de o persoana ocupata, ce a corespuns cu 113 zile de cate 8 ore din cele 124 de zile lucratoare ale semestrului. In raport cu regiunea, intensitatea muncii din Romania este mai redusa cu aproape 10% fata de Polonia, care are cea mai mare intensitate a muncii din UE, si cu 1,2% fata de Cehia, dar mai mare cu 4,4% comparativ cu Ungaria", se spune in analiza despre populatia ocupata in regiune.
Conform sursei citate, reducerea semnificativa a ritmului anual al PIB in semestrul 1 2023, fata de ritmul anual din semestrul 1 2022, a afectat si dinamica ocuparii. Doar in Romania PIB-ul a continuat sa creasca in semestrul 1 2023, desi cu un ritm anual mult incetinit comparativ cu cel din semestrul 1 2022 (1,7% fata de 5,6%). In tarile din regiune, PIB-ul s-a contractat in semestrul 1 2023, dupa cresteri anuale semnificative in semestrul 1 2022: in Cehia cu 0,6% dupa cresterea de 4,2%, in Ungaria cu 1,8% dupa cresterea de 7,3%, in Polonia cu 0,8% dupa cresterea de 8%, iar in Germania, care este principalul partener comercial al regiunii, cu 0,3%, dupa cresterea de 2,9%. Impactul acestor evolutii asupra ocuparii a fost diferit.
Potrivit analizei realizata de Ella Kallai, economist sef al bancii, incetinirea cresterii PIB in Romania a determinat reducerea numarului persoanelor ocupate si pastrarea numarului mediu de ore lucrate pe persoana ocupata. In tarile din regiune, unde PIul s-a contractat, numarul persoanelor ocupate a continuat sa creasca, exceptie facand Ungaria, unde a stagnat, iar numarul mediu de ore lucrate pe persoana ocupata s-a redus. In Germania, atat numarul de persoane ocupate, cat si numarul mediu de ore lucrate a continuat sa creasca.
In Romania, numarul persoanelor ocupate a scazut in servicii si industrie si a crescut in constructii si agricultura, contributia negativa a primelor doua sectoare la ritmul total al persoanelor ocupate depasind contributia pozitiva a celorlalte doua sectoare. Analiza releva faptul ca reducerea populatiei ocupate in servicii, sector care a continuat sa fie motorul de crestere PIB in ciuda tractiunii mai reduse comparativ cu semestrul 1 2022, indica faptul ca piata se asteapta ca slabiciunea cererii pentru servicii sa persiste.
In tarile din regiune, populatia ocupata din servicii a continuat sa creasca si a constituit principalul motor de crestere a populatiei ocupate.
Conform analizei, dinamica intensitatii muncii nu s-a modificat in Romania, numarul mediu de ore lucrate pe persoana ocupata s-a pastrat, ceea ce indica faptul ca numarul total al orelor lucrate si numarul persoanelor ocupate a evoluat in tandem. In Cehia si Ungaria, intensitatea muncii a avut o tendinta de crestere in perioada cu crestere economica alerta si o tendinta de scadere in perioada de contractie economica. In Polonia si Germania, scaderea intensitatii muncii a avut loc inca din perioada de avant economic indicand ca piata a anticipat scaderea ce a urmat.
"De ce in Romania, spre deosebire de celelalte tari din regiune, ajustarea ocuparii se face mai degraba pe partea extensiva, a numarului de persoane ocupate, si nu pe partea intensiva, a numarului mediu de ore lucrate pe persoana ocupata? Motivul principal este ca piata muncii este mai relaxata decat in tarile din regiune si astfel procesul de angajare/concediere este considerat mai putin costisitor decat modificarea numarului de ore lucrate pe persoana ocupata, angajarea cu norma partiala si/sau cu contract temporar fiind prea putin utilizata. Pe de o parte, in semestrul 1 din 2023, rata somajului standard si rata somajului extins (5,5%, 9,3%) s-au situat peste nivelul tarilor din regiune (2,5%, 6,5%) in Cehia, (2,7%, 4,8%) in Polonia, (4%, 5,9%) in Ungaria si (2,9%, 6,8%) in Germania. Pe de alta parte, ponderea in populatia ocupata a celor cu norma partiala (3,6% fata de 5,9% in Cehia, 5,6% in Polonia, 4,3% in Ungaria si 30,1% in Germania) si a celor cu contract temporar (1,4% fata de 15% in Polonia, 5,8% in Cehia, 5,3% in Ungaria si 9,7% in Germania) a fost sistematic sub nivelul inregistrat in tarile din regiune in ultimii 5 ani. Se poate, de asemenea, ca piata muncii din Romania sa perceapa cauzele incetinirii PIB ca fiind de durata si din acest motiv o parte din populatia ocupata ca fiind supradimensionata", se mai spune in analiza.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter