RO EN
السلة فارغة

DELOITTE: Efecte puternice de propagare in economie a investitiilor din Marea Neagra

Investitiile in sectorul hidrocarburilor din Marea Neagra vor genera pana in 2040 venituri cumulate la bugetul de stat de peste 26 miliarde USD si vor aduce un plus de 40 miliarde USD PIB-ului Romaniei. Tot in aceeasi perioada, impactul asupra pietei muncii se traduce prin sustinerea unui numar mediu anual de peste 30.000 de locuri de munca. Aceste concluzii rezulta din raportul independent Deloitte Europa Centrala "Contributia proiectelor de explorare si productie a hidrocarburilor din Marea Neagra la dezvoltarea economiei romanesti", realizat la solicitarea Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).
Studiul analizeaza o perioada de 40 de ani, incepand cu anul 2000. Datele utilizate apartin Deloitte sau provin din surse publice (Comisia Europeana, ENTSO-G, ANRM, ANRE, etc.), iar previziunile au fost realizate pe baza ipotezelor Deloitte Europa Centrala cu privire la evolutia, in general, a economiei romanesti si, in particular, a industriei offshore.
Raportul prezinta si valoarea strategica a proiectelor din Marea Neagra; acestea vor permite, ulterior asigurarii consumului intern de gaze, intarirea rolului Romaniei in asigurarea securitatii energetice regionale, transformand-o in tara exportatoare de siguranta energetica (35% din productia realizata in perioada de analiza ar putea fi exportata, diferenta urmand sa acopere declinul productiei onshore si cresterea consumului din Romania).
Impactul proiectelor offshore asupra economiei romanesti a fost evaluat pe baza modelului Input-Output elaborat de laureatul Nobel, economistul american Wassily Leontief.
“Acest nou raport de impact elaborat de Deloitte ofera o radiografie a activitatilor economice din Marea Neagra ce speram sa contribuie la intelegerea importantei derularii acestor investitii”, afirma Dinu Bumbacea, Partener Coordonator Deloitte Consultanta.
Echipa de proiect Deloitte care a realizat acest studiu, selectata in baza unui proces competitiv, a fost compusa din experti din Romania si Polonia, cu o vasta experienta in utilizarea acestui model, sub coordonarea lui Dinu Bumbacea - Partener Coordonator Deloitte Consultanta, si Irena Pichola - Leader al Practicii de Sustenabilitate Deloitte Europa Centrala. Metodologia utilizata reprezinta abordarea consacrata pentru elaborarea unor astfel de rapoarte, permitand investigarea impactului unei industrii asupra mediului economic, furnizorilor si subcontractorilor din diferite sectoare ale economiei, precum si a impulsului generat de remunerarea angajatilor, care contribuie la cresterea economica. Pentru a citi raportul, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter