RO EN
السلة فارغة

DELOITTE: Competitia intre state pentru atragerea investitiilor straine se inteteste

Opt state membre ale Uniunii Europene (UE) au redus cotele de impozit pe profiturile companiilor incepand din 2017, cu scopul de a deveni mai competitive fiscal, arata o analiza Deloitte Romania, realizata pe baza datelor din reteaua globala Deloitte. Chiar si in noul context, cota de impozit pe profit din Romania continua sa se afle printre cele mai mici din UE, clasandu-se pe pozitia a sasea. Totusi, vecinii Romaniei, Ungaria si Bulgaria au cote semnificativ mai mici decat ale Romaniei, respectiv 9% si 10%.
“Deciziile de scadere a cotelor de impozit pe profit in 2017-2018 luate aproape simultan de opt state membre reprezinta o schimbare substantiala de abordare. Pana anul trecut, marea majoritate a tarilor UE au tratat cu precautie reducerea fiscalitatii. Este de asteptat ca tendinta sa continue in anii urmatori avand in vedere declaratiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franta, Polonia sau Belgia. In acest context, devine evident faptul ca Romania va putea miza tot mai putin pe fiscalitatea redusa ca avantaj major de atragere a investitorilor si ca va trebui sa se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea si stabilitatea legislativa, reducerea birocratiei, dezvoltarea infrastructurii, pregatirea fortei de munca”, a spus Dan Badin, Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.
Principalele constatari ale analizei Deloitte Romania sunt:
- 13 state membre si-au diminuat cotele de impozit pe profit incepand din 2013
- 8 dintre cele 13 state care au optat pentru reducerea cotelor, respectiv Belgia, Croatia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Regatul Unit, le-au operat in 2017-2018
- 3 state membre au majorat cotele de impozit pe profit in ultimii cinci ani: Grecia in 2015, Slovenia in 2017 si Letonia in 2018
- Statele membre cu cele mai mici cote de impozit pe profit sunt: Ungaria (9%), Bulgaria (10%), Irlanda (12,5%), Cipru (12,5%), Lituania (15%), Polonia (15%, dar numai pentru micile afaceri), Romania (16%)
- Statele membre cu cele mai mari rate de impozit pe profit sunt: Franta (33,33%), Germania (cca 30-33%: rata totala rezulta din cumularea cotei la nivel national cu supra taxa de solidaritate si taxa municipala), Belgia (29%)
“Cauza principala a reducerii cotelor de impozit pe profit o reprezinta competitia internationala de atragere a investitiilor straine. In acest context, diminuarea de catre SUA a cotei de impozit pe profit de la 35% la 21% poate fi considerata un punct de cotitura care a antrenat mai rapid decat se anticipa masuri similare in statele membre UE. Toate aceste decizii marcheaza o schimbare de abordare a statelor dezvoltate in conditiile in care pana in 2017, tendinta generala a fost de mentinere a cotelor, guvernele nedorind sa isi afecteze negativ veniturile bugetare. Totodata, la nivelul UE se doreste pe viitor uniformizarea bazei de impozitare a profiturilor prin adoptarea unei baze de impozitare comune care va conduce la o nivelare a facilitatilor fiscale. Astfel, exista posibilitatea ca pe termen mai lung cel putin in UE, cota de impozit sa devina singura parghie a guvernelor din perspectiva competitivitatii fiscale”, a explicat Dan Badin.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter