RO EN
السلة فارغة

BT: Economia mondiala a scazut pentru a cincea luna consecutiv, in iunie 2020

Economia mondiala a scazut pentru a cincea luna la rand in iunie 2020, in contextul resimtirii pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent in ultimele decenii. Ritmul de ajustare s-a diminuat insa in intensitate, pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirii mix-ului relaxat de politici economice. Indicatorul PMI Compozit (calculat de JPMorgan si Markit Economics) a crescut cu 11,4 puncte luna/ luna la 47,7 puncte in iunie, maximul din ianuarie. Ameliorarea componentei perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni exprima premise de revenire pe crestere a economiei mondiale incepand cu luna iulie, arata o noua analiza a Bancii Transilvania, semnata de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica.
Analiza pe regiuni evidentiaza cresterea economica din China, Australia si Franta in iunie (indicatorul PMI Compozit peste nivelul de 50 puncte). Conform previziunilor de vara ale Fondului Monetar International (FMI), economia mondiala ar putea sa scada cu 4,9% an/an in 2020, cea mai severa ajustare din perioada postbelica, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc. In acest scenariu PIB-ul tarilor dezvoltate si PIB-ul statelor emergente si in dezvoltare s-ar putea diminua cu ritmuri anuale de 8%, respectiv 3% in 2020.
Pe de alta parte, expertii FMI se asteapta la redinamizarea economiei mondiale in 2021 (avans cu 5,4% an/an): PIB-ul tarilor dezvoltate si PIB-ul statelor emergente si in dezvoltare ar putea creste cu dinamici anuale de 4,8%, respectiv 5,9%.
 
Scadere economica de 5% in primul trimestru, in SUA
In ceea ce priveste SUA, estimarile finale comunicate de Departamentul Comertului indica scaderea primei economii a lumii cu un ritm trimestrial anualizat de 5% in primul trimestru al acestui an, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc.
"Se evidentiaza declinul consumului privat (principala componenta a PIB) cu o rata trimestriala anualizata de 6,8%. De asemenea, investitiile productive s-au diminuat pentru al patrulea trimestru consecutiv, cu un ritm anualizat in intensificare la 1,3%, evolutie care confirma finalul ciclului economic post-criza, influentat de socul pandemic. Consumul guvernamental a crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv, dar cu o dinamica trimestriala anualizata in decelerare la 1,1%. La nivelul cererii externe nete se evidentiaza ajustarea mai severa a importurilor comparativ cu cea a exporturilor: ritmuri trimestriale anualizate de 15,7%, respectiv 9%", arata analiza BT, referitor la economia Statelor Unite.
Dinamica an/ an a PIB-ului SUA a decelerat de la 2,3% in ultimul trimestru al anului trecut la 0,3% in T1 2020, cea mai slaba evolutie din T4 2009.
Analiza BT evidentiaza declinul investitiilor productive cu 1% an/an (cea mai slaba evolutie din 2010), confirmandu-se finalul ciclului economic post-criza. Consumul privat a decelerat de la 2,7% an/an in T4 2019 la 0,6% an/an in T1 2020 (minimul din ultimii 10 ani), date fiind restrictiile implementate pentru contracararea crizei sanitare si deteriorarea climatului din piata fortei de munca. Consumul guvernamental a consemnat un avans de 2,5% an/an in T1, in temperare de la 3% an/an in T4 2019.
 
Rata somajului a ajuns la 11,1% in iunie
La nivelul cererii externe nete se evidentiaza ajustarea exporturilor cu 3% an/an (cea mai severa din T3 2009) si declinul importurilor cu 5.8% an/an (cea mai slaba evolutie din T3 2009).
"Se confirma faptul ca pandemia reprezinta un soc pentru comertul international, care permite tarilor cu deficite comerciale sa-si ajusteze pozitia externa. Evolutia indicatorilor macroeconomici din T2 exprima faptul ca economia SUA a fost in recesiune tehnica in prima jumatate a anului curent. Cu toate acestea, subliniem faptul ca indicatorii macroeconomici s-au ameliorat in ultimele saptamani, pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirii mix-ului relaxat fara precedent de politici economice. Astfel, indicatorii ISM (calculati de Institute for Supply Management) exprima revenirea pe crestere a industriei prelucratoare si sectorului de servicii in iunie, dupa ajustarile din lunile anterioare", mai arata analiza Bancii Transilvania.
Totodata, climatul pozitiv din pietele financiare si nivelul redus al costurilor reale de finantare sustin perspectiva redinamizarii pentru prima economie a lumii in T3 si intrarii in ciclul post-pandemie in a doua jumatate a anului curent.
In sfera pietei fortei de munca climatul s-a ameliorat pentru a doua luna consecutiv in iunie, dupa deteriorarea din martie si aprilie (mai pronuntata in luna aprilie). Astfel, economia a generat 7,5 milioane de locuri de munca in mai si iunie, dupa declinul cu 22,2 milioane din martie-aprilie. In iunie rata somajului din SUA s-a situat la 11,1%, in scadere pentru a doua luna consecutiv.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter