RO EN
Coșul este gol

STIHL: Flagelul sculelor electrice contrafacute este din nou in crestere

In ultima perioada, piata de scule electrice si in special cea de motounelte se confrunta cu o crestere a flagelului echipamentelor contrafacute, dezvoltandu-se si pe alte linii de produse, in afara de motoferastraie, inclusiv in sectorul consumabilelor. "Daca in 2015 si in prima parte a anului trecut, au existat mai putine cazuri de contrafacere semnalate decat in anii anteriori, in partea a doua a lui 2016 si inceputul acestui an fenomenul a inceput din nou sa ia amploare. In acelasi timp si controlul asupra acestui fenomen s-a accentuat, prin colaborarea cu institutiile abilitate, in special din zona vamala", a declarat Ioan Mezei, directorul general al Stihl Romania, importator de scule electrice si motounelte cu vanzari anuale de circa 30 milioane de euro.
Potrivit datelor companiei, controalele amanuntite la vama au dus la identificarea a 560 de motoferastraie contrafacute, care copiau marca Stihl. Acestea au fost confiscate si distruse la sfarsitul lunii februarie 2017.
"Daca aceste utilaje ar fi ajuns pe piata, ar fi putut produce pagube iremediabile in randul utilizatorilor, deoarece sunt extrem de nesigure. Iar cine achizitioneaza un astfel de utilaj nu cunoaste, din pacate, riscul la care se supune. Intensificarea controalelor vamale face ca acest fenomen sa fie reperat mai eficient, iar firmele care importa astfel de produse sa fie sanctionate penal pentru punerea lor in circulatie. Astfel, in ultima perioada, impreuna cu institutiile abilitate, am oprit crearea unui prejudiciu de aproape 500.000 de euro, daca luam in considerare si aspectele morale care privesc marca Stihl", a precizat Ioan Mezei.
Tot in luna februarie a.c., la vama din Constanta a fost semnalat un transport din China care continea motocoase contrafacute, prin asocieri figurative cu marca Stihl. Transportul apartinea unei firme din Ramnicu Valcea si fost confiscat, urmand ca aceste motocoase sa fie distruse. In acest caz, prejudiciul a fost evaluat la circa 30.000 de euro.
Conducerea Stihl estimeaza ca piata de produse contrafacute se poate ridica la 10 milioane de euro, prin prisma prejudiciilor materiale create, fara a lua in calcul impactul pe termen lung asupra marcilor pe care le copiaza. Din punct de vedere al operarii, firmele care au astfel de practici ilegale si-au sofisticat in timp metodele, unele dintre acestea ajungand sa importe unelte pe bucati si sa le asambleze in tara. Pe de alta parte, Romania a devenit spatiu de tranzit pentru astfel de produse, care merg pe filiere "negre" catre pietele din Ucraina si Moldova. "La nivel local, institutiile de control functioneaza bine, dezvoltand si acestea instrumente tot mai eficiente de control si urmarire, insa principalul factor care poate impiedica acest flagel este cumparatorul final, care trebuie sa fie constient la ce risc enorm se supune atunci cand achizitioneaza un astfel de produs, de pe strada sau din piata", a mai spus Ioan Mezei.
Stihl Romania este detinuta integral de firma-mama Andreas Stihl din Germania si importa pe piata locala motounelte marcile Stihl si Viking. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter