Utilajele de constructii, din categoria excavatoarelor, au avut anul trecut o cota de piata semnificativa pe plan global. Acest tip de echipamente se utilizeaza in toate regiunile geografice si in principalele domenii de aplicabilitate, ca urmare a versatilitatii utilajelor respective. Sortimentele cu eficienta ridicata, din punct de vedere al consumului de combustibil si normelor de poluare, sunt tot mai preferate in intreaga lume, desi sunt relativ scumpe, iar cota acestora se va afla pe un trend puternic ascendent, in urmatorii ani. Acestea sunt doar cateva din concluziile prezentate in noul studiu Global Construction Machinery, elaborat de analistii Freedonia Group, din Cleveland - Ohio.
Conform studiului, pana in anul 2023, pentru segmentul excavatoarelor, se estimeaza o rata superioara de crestere pe plan global, in raport cu alte echipamente de constructii, vanzarile avansand cu +4,7% anual, pentru a ajunge la 58,4 miliarde USD (circa 50 miliarde euro).
In principiu, potrivit raportului, cresterea va fi sustinuta de:
- o tendinta catre achizitia de excavatoare avansate din punct de vedere tehnologic si mai scumpe, datorita eficientei lor ridicate privind consumul de combustibil si sistemelor avansate de tehnologie informationala, de care dispun;
- avansul general al pietei constructiilor, in ceea ce priveste volumul lucrarilor, mai ales la cele de infrastructura si la cladirile noi;
- standardele viitoare si cele implementate recent, ce impun emisii mai reduse, pentru care se impune achizitia si utilizarea de echipamente noi si cu un pret pe masura.
Avand in vedere aceste tendinte, dupa cum se arata in studiu, multi producatori au lansat pe piata modele foarte eficiente de excavatoare, inclusiv cele de la Caterpillar, Kobelco si Komatsu, care ofera o eficienta crescuta a consumului de combustibil si a emisiilor de noxe, fata de modelele anterioare. JCB si Volvo au propus la randul lor clientilor mini-excavatoarele electrice. Volvo a efectuat chiar o investitie majora in dezvoltarea de excavatoare integral electrice, iar utilajele ce functioneaza pe baza de energie electrica par a fi punctul central al strategiei diviziei de echipamente pentru constructii a corporatiei suedeze Volvo.
O alta tendinta majora pe piata excavatoarelor este tehnologia, care imbunatateste informatiile disponibile operatorului (dar si in vederea controlului gradului si modului de utilizare), pentru o exploatare mai precisa, mai eficienta si mai sigura . Companii precum John Deere, Doosan si Komatsu au incorporat sisteme tehnologice de acest tip in cadrul modelelor noi, unii producatori dezvoltand propria tehnologie pentru aceste aplicatii. De exemplu, programul de control al masinilor „inteligente” de la Komatsu este deja o caracteristica de serie a celor mai noi modele ale companiei, in timp ce Doosan Infracore extinde domeniul de aplicare al sistemului sau Doosan CONNECT in reteaua proprie globala.
In concluzie, cererea de excavatoare este destul de consistenta in intreaga lume, din cauza utilizarii acestor echipamente multifunctionale pe scara larga in domeniul constructiilor. In anumite tari, nivelurile cererii au crescut exponential, pe masura volumului lucrarilor la multe proiecte de infrastructura, cu excavare intensiva. In Turcia, de pilda, in pofida unor probleme economice vizibile, pe fondul unei cresteri a investitiilor in infrastructura, pentru proiecte dezvoltate la scara larga, cum ar fi cele de constructie a barajelor, excavatoarele au reprezentat 39% din cererea de echipamente de constructii in 2018, reprezentand cea mai mare cota in randul tarilor emergente.