RO EN
Coșul este gol

DOKA: Estimam o crestere a numarului proiectelor industriale si de infrastructura

Vanzarile companiei Doka Romania, furnizor de sisteme pentru cofrare si echipamente de santier, au inregistrat o crestere de 20% in 2021 comparativ cu anul anterior, pana la 82 milioane de lei, in timp ce profitul net al societatii a inregistrat o majorare de pana la 150%. Compania isi continua expansiunea pe piata locala de profil prin extinderea depozitului din Floresti (judetul Cluj), proiect care este aproape de finalizare, precum si prin dezvoltarea si promovarea serviciilor digitale, care raman o prioritate pentru Doka.
In 2022, in contextul noului climat economic, marcat de inflatie, si geopolitic, care a venit cu noi provocari pentru lanturile de aprovizionare, George Cristian Gheorghe, Head of Sales la Doka Romania priveste cu optimism evolutia si se asteapta ca piata sa isi gaseasca resursele necesare, iar fluxurile de aprovizionare cu materii prime sa se adapteze pentru a putea sustine proiectele in derulare. Managerul mizeaza pe potentialul existent pe toate segmentele industriei de constructii din Romania si pe experienta Doka pentru livrarea cu succes a proiectelor.
Cu o traditie de peste 150 de ani, Doka este unul din liderii mondiali in domeniul dezvoltarii, productiei, vanzarii si inchirierii de sisteme de cofrare pentru toate sectoarele din industria constructiilor. Cu peste 160 de locatii in mai mult de 70 de tari, Doka beneficiaza de o retea de distributie eficienta si asigura suport tehnic firmelor de constructii pentru echipamentele de cofrare. Compania Doka este parte a grupului Umdasch si este activa in Romania de peste 20 de ani.
 
- Care sunt premisele de dezvoltare pe piata de constructii si a echipamentelor pentru santier, in 2022?
- Sectorul constructiilor este intr-o continua expansiune. Spre deosebire de anul trecut, cand segmentul rezidential a avut o cota importanta, in 2022 s-a observat o incetinire a avansului acestuia. Infrastructura este, in continuare, pe un trend ascendent, iar Doka Romania este prezenta din plin si aici. In 2021 am reusit sa livram primul cofraj autocatarator in Romania, Doka Xclimb 60, pentru a verifica eficienta utilizarii lui. Anul acesta am obtinut confirmarea prin implementarea din plin a sistemului Doka Xclimb 60 la toate pilele de pod inalte. Sistemul se va putea vedea la sectorul de drum in constructie de la Nadaselu.
In perioada urmatoare, ne asteptam la o intensificare a proiectelor in sectoarele de infrastructura si industrial.
 
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- Desi tendinta este de continua crestere, s-a simtit o oarecare franare a lucrarilor din cauza penuriei de materii prime, in contextul conflictului armat. Una dintre cele mai mari provocari a constituit-o, in acest context, cresterea continua a preturilor. Am depus un efort semnificativ in a adapta preturile produselor Doka, astfel incat sa ne sustinem clientii.
Daca ar fi sa privim cu optimism lucrurile, ne asteptam ca piata sa isi gaseasca resursele necesare, iar fluxurile de aprovizionare cu materii prime sa se adapteze pentru a putea sustine proiectele in derulare. In continuare, in Romania exista potential in cam toate sectoarele de constructii.
 
- Ce planuri aveti in perioada urmatoare?
- Extinderea sediului Doka din Cluj este tot mai aproape de finalizare. Acest lucru ne este necesar pentru a putea fi cat mai aproape de clienti, prin livrarea prompta a materialelor.
Dezvoltarea si promovarea serviciilor digitale raman o prioritate. Clientii nostri pot beneficia de servicii precum: myDoka - platforma premium de asistenta a clientilor, magazinul online Doka unde pot fi plasate comenzi 24/7 cu oferte promotionale sau Concremote - monitorizare a parametrilor betonului proaspat turnat, in timp real. Toate aceste servicii digitale pot creste productivitatea pe santiere si imbunatati procesele de executie ale firmelor de constructii.
 
 
- Care sunt noutatile Doka?
- In aceste vremuri incerte, serviciile digitale oferite de Doka Romania vin in ajutorul clientilor, oferind informatiile esentiale in timp real. Astfel, cu Doka e-shop clientii au acces la componentele de cofraj uzuale, precum si la diverse oferte pe care le lansam periodic. Clientii pot plasa comenzi rapid si usor, oriunde si oricand. De restul ne ocupam noi.
myDoka reprezinta platforma web prin care clientii Doka au acces la toate informatiile legate de cofrajele Doka din santier (cantitati livrate, avize, facturi etc.).
De asemenea, daca este nevoie de o panotare rapida a unei zone si generarea listei de materiale aferenta, acum se pot realiza cu Doka EFP direct de pe telefon.
 
 
- La ce proiecte majore participati in aceasta perioada?
- Avem o serie de proiecte unde livram sisteme de cofrare profesionale. In ultima perioada, podul de la Satu Mare peste raul Somes, refacerea Stadionului Giulesti - Rapid Arena, dar si noul camping Faget sunt doar cateva din proiectele la care am participat cu solutii de cofrare. Un alt proiect la care am lucrat este noua statie de metrou Tudor Arghezi, construita pe magistrala M2 (Pipera-Berceni), care are ca scop cresterea gradul de accesibilitate in zona de sud a municipiului Bucuresti. Acest proiect va extinde actuala retea de metrou prin construirea unei noi statii supraterane la standarde europene si va imbunatati infrastructura existenta prin prelungirea liniei cu 1,6 km de cale de rulare, valoarea totala a investitiei fiind de 50 de milioane de euro.
 
 
- Care au fost provocarile intampinate pe santierul noii statii de metrou?
- O provocare a acestui obiectiv a fost planseul dintre zonele peste vestibule si peronul statiei. Pentru executia acestuia, a fost necesara realizarea unei solutii de cofrare care sa rezolve diferentele de nivel datorate elementelor structurale deja executate. Diferentele de nivel au fost realizate printr-o combinatie intre sistemul clasic Dokaflex pentru deschiderile de nivel de 4,80 m si cu sistemul de esafodaj Staxo 40 pentru deschiderile de 6,65 m. O situatie speciala a reprezentat zona de planseu din dreptul golurilor de scara, unde a fost realizata o podina de esafodaj din turnuri Staxo 40 pe care a fost montat sistemul clasic Dokaflex. O solutie interesanta a fost realizarea sustinerilor pentru cofrarea grinzilor perimetrale ale planseului din zona de peron. Solutia de cofrare din aceasta zona a constat in adaptarea bazei esafodajului prin utilizarea atipica a turnurilor de esafodaj in zona de peron - respectiv o combinatie de rame Staxo 40 cu tevi de esafodaj ancorate cu saboti de structura existenta. Solutia tehnica, fiind o aplicatie atipica, a necesitat un studiu de rezistenta pentru a valida acest mod de utilizare, dupa care a fost transpusa cu succes in santier in siguranta maxima si cu rezultate bune. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter