Compania Andreas Stihl Motounelte (cu sediul in Otopeni), importator si distribuitor al sculelor electrice marcile Stihl si Viking pe piata romaneasca, are in vedere o crestere de 15% - 20% a cifrei de afaceri in acest an, fata de nivelul din 2010. Estimarile sunt confirmate de rezultatele financiare aferente primelor trei luni din 2011, in care incasarile companiei au sporit cu 30% fata de perioada corespunzatoare a anului anterior. "Acesta va fi al doilea an consecutiv de crestere a afacerilor Stihl Romania dupa recesiune, in 2010 fiind raportat un salt anual de 20%. Ne vom baza, in continuare, pe lansarea de produse noi, in special a celor alimentate cu acumulatori Li-Ion, aceasta constituind o piata relativ noua in domeniul sculelor electrice. Tendintele actuale sunt reprezentate de propunerea unor solutii tehnice care pot fi utilizate la nivel profesional si de lansarea de unelte usoare, silentioase si cu emisii reduse. De asemenea, promovarea unor noi generatii de motoare pentru echipamente va fi impusa de necesitatea adaptarii la noile norme europene de mediu", a declarat Ioan Mezei, director general al companiei. Totodata, conducerea firmei ia in considerare deschiderea unei unitati de productie in Romania, insa initiativa este conditionata de contractarea unor furnizori de materii prime si subansambluri de calitate.
Livrarile Stihl in Romania sunt realizate prin intermediul a 220 de distribuitori autorizati, repartizati in cinci zone de vanzari, respectiv: Maramures, Timis, Brasov, Bacau si Bucuresti. In acest an, conducerea firmei vizeaza cresterea numarului de parteneri regionali cu minimum 25 de societati. Cele mai importante livrari de unelte Stihl si Viking sunt realizate in zona de vest a tarii, produsele preferate de consumatori fiind motoferastraiele si accesoriile acestora, care au o pondere de 40% din cifra de afaceri a companiei. De asemenea, masinile pentru debitat Stihl, livrate in special pe piata constructiilor, contribuie cu 10% la incasarile anuale ale firmei.
Pirateria cauzeaza pierderi de 250 miliarde USD producatorilor de scule electrice
O problema majora cu care se confrunta furnizorii de scule electrice la nivel mondial este pirateria, numarul cazurilor de falsificare a echipamentelor fiind in crestere in ultimii ani. "Zonele cele mai afectate sunt regiunile de sud si est ale Europei, iar majoritatea produselor copiate sunt manufacturate in China. Pentru a putea evita prejudicii precum investitiile neprofitabile sau chiar ranirea utilizatorului, cumparatorul trebuie sa tina cont de anumite caracteristici ale produselor piratate. Acestea au culori apropiate de cele originale, numele marcii nu coincide cu marcile inregistrate, insa poate fi confundat cu acestea, pretul de comercializare este cu pana la 50% inferior costului real, iar majoritatea uneltelor respective se livreaza de vanzatori neautorizati", a precizat managerul companiei. Pe plan mondial, valoarea pietei produselor contrafacute se situeaza la peste 250 miliarde USD.
Stihl Romania este activa din anul 1997, in 2005 inaugurand primul centru de logistica si vanzari din tara noastra. Sediul firmei se afla in Otopeni (judetul Ilfov) si are o suprafata utila de 3.000 mp. Din portofoliul Stihl face parte o gama completa de motoferastraie, motocoase, foarfeci electrice, emondoare de inaltime, suflante, pulverizatoare, tocatoare cu sac colector, curatatoare, masini de debitat, burghie, precum si echipamente de protectie a utilizatorilor. De asemenea, sub marca Viking sunt comercializate produse pentru amenajare peisagistica.
Societatea este subsidiara grupului german Andreas Stihl, cu afaceri de 2,35 miliarde euro in 2010. Concernul detine sase unitati de productie (in Germania, Elvetia, Austria, SUA, Brazilia si China), 88,7% din venituri fiind realizate in afara tarii de origine. Informatii suplimentare, la www.stihl.ro