Multa lumina naturala, sisteme de iluminat inteligente, un confort termic mai bun si o calitate sporita a aerului din interior sunt aspecte cruciale ale imbunatatirii sanatatii si starii de bine a ocupantilor unei cladiri.
Chiar si in pandemie, avem colegi care petrec timp la birou, iar impactul modului de proiectare si intretinere a sistemelor cladirii asupra sanatatii umane este bine documentat. Modul in care este constituit spatiul de birouri poate contribui la sanatatea ocupantilor si, de aici, la atragerea si retentia chiriasilor, un lucru dorit de proprietarii de cladiri.
In cladirile existente pot fi incorporate strategii de imbunatatire a standardelor, cu costuri reduse sau cu costuri mai ridicate, pornind de la optimizarea calitatii aerului din interior pana la implementarea unor sisteme de management al cladirii - building management system (BMS).
Desigur exista beneficii pentru mediul inconjurator care deriva din retehnologizarea cladirilor existente, inclusiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
In mod traditional, constructiile s-au concentrat asupra spatiului si a eficientei operationale care de multe ori a fost neglijata pentru a crea un mediu sanatos pentru ocupantii cladirii. Asa cum reiese din raportul realizat de World Green Building Council si numit „Sanatate, bunastare si productivitate in birouri”, din cheltuielile obisnuite de exploatare, cheltuielile cu personalul reprezinta 90% din total, chiria si energia reprezentand 9%, respectiv 1%. Aceasta defalcare arata ca investitia in sistemele cladirii care sustin sanatatea contribuie la atragerea chiriasilor intr-o cladire.
Datorita, in mare masura, a intelegerii modului in care pot beneficia de facilitatile cladirilor, in ultimii ani au aparut pe piata doua sisteme de certificare care promoveaza sanatatea si bunastarea intr-o cladire. Standardul WELL Building si sistemul de certificare Fitwel ofera standarde complete pentru cladirile noi si dar si pentru cele vechi.
In 2016 s-au identificat trei caracteristici majore ale cladirilor care contribuie la wellbeing: calitatea aerului din interior, o iluminare mai buna si confortul termic sporit. O privire atenta la primele doua dezvaluie multe oportunitati de imbunatatire a cladirilor existente.
Calitatea aerului din interior
„Sindromul cladirii bolnave” este cauzat de o cladire sau un spatiu inchis cu o calitate a aerului slaba sau o iluminare slaba. Printre simptome se numara iritarea gatului, probleme respiratorii, probleme cu nasul, alergii, dureri de cap, dureri ale corpului, lipsa de concentrare si febra. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca pana la 64 de milioane de angajati sunt expusi riscului de a suferi de „sindromul cladirii bolnave”.
Mai mult, aproximativ 30% din cladirile noi si retehnologizate au o calitate slaba a aerului de interior (IAQ - internal air quality). Studiile din domeniu arata ca mai mult de 75% din timp, calitatea aerului slaba din interior este legata de sistemul HVAC.
Strategiile de HVAC eficiente si bine proiectate pot asigura sanatatea si bunastarea intr-un spatiu de lucru, printr-o calitate mai buna a aerului din interior. Proiectele de constructii noi ar trebui sa investeasca intr-o mai buna proiectare a instalatiei de HVAC, inclusiv sisteme dedicate de aer exterior, ventilatie naturala, sisteme radiante, sisteme de ventilatie de deplasare, senzori si alte strategii care nu numai ca pot promova IAQ mai bune, dar si economisesc energie si asigura un confort termic sporit.
Provocarea este la cladirile existente care au sisteme vechi. Schimbarea filtrului HVAC este una dintre cele mai putin costisitoare modalitati de imbunatatire a calitatii aerului din interior, si una dintre cele mai usoare modificari pe care proprietarii si managerii cladirilor le pot face pentru a raspunde cerintelor ocupantilor pentru un mediu de lucru mai sanatos.
Potrivit unui studiu realizat de Harvard in cladiri verzi, o calitate mai buna a aerului din interior poate creste productivitatea cu 11% per angajat pe an.
Sistemele de iluminat
Lumina este esentiala pentru perceptia culorii, formei si texturii. De asemenea, este foarte importanta pentru sanatatea umana, deoarece regleaza ciclul nostru de veghe (ritmul circadian). La locurile de munca, lumina zilei creste productivitatea si concentrarea. Desi proiectantii si inginerii au dezvoltat sisteme de iluminat electric care sunt corelate cu ritmul circadian, cel mai important aspect pentru sanatate este iluminatul natural si optimizarea fatadelor.
Ne petrecem aproximativ 90% din timpul nostru in interior si in majoritatea cladirilor existente, lumina zilei nu ofera suficienta iluminare care sa sustina ritmul circadian al ocupantilor. De aceea calibrarea si functionarea corecta a sistemelor de iluminat poate spori confortul vizual al ocupantilor si experientele utilizarii spatiilor cladirii.
O strategie interactiva de management al iluminatului nu numai ca ofera ocupantilor cladirii flexibilitatea de a controla luminile adaptat la nevoile lor, dar le da ocazia sa-si controleze mediul, ceea ce conduce la o satisfactie mai mare.
*** Autor: Lucian Anghel, Fondator si CEO, Timepal Romania si Facilities Management Services (FMS).