RO EN
Coșul este gol

EY: Originea nepreferentiala a marfurilor din import, stabilita dupa regulile din UE

Impunerea restrictiilor la import asupra intrarii de marfuri in Uniunea Europeana (de ex. originare din Belarus, Rusia, Iran, Ucraina) pe parcursul anului 2022 a condus la nevoia de o verificare mult mai atenta a dovezilor de origine nepreferentiala emise de furnizorii straini. De exemplu, importatorii europeni care desi nu achizitioneaza marfuri din aceste teritorii, doresc sa se asigure ca acestea nu sunt originare din Rusia sau din alte tari supuse restrictiilor. Sau, un alt exemplu concludent ar fi acela al marfurilor supuse cotelor tarifare in Uniunea Europeana alocate in functie de tara de origine si de balanta fixa alocata acestei tari ce permite neplata taxei aditionale de import de 25%.
In esenta, la nivelul Uniunii Europene originea nepreferentiala a marfurilor se calculeaza dupa regulile prevazute de Codul Vamal Unional. Scopul acestor reguli este de a determina nationalitatea economica a marfurilor ce sunt supuse unor masuri de politica comerciala in UE (de ex. taxe anti-dumping, embargouri comerciale, masuri de protectie si compensatorii, restrictii cantitative sau contingente/ cote tarifare).
Astfel, furnizorii straini care pun la dispozitie importatorilor europeni certificate de origine nepreferentiala sau alte dovezi de origine trebuie sa determine aceasta origine tinand cont de regulile prevazute de Codul Vamal al Uniunii Europene. In practica, de cele mai multe ori calculul de origine nepreferentiala din spatele acestor certificate este efectuat in baza regulilor de origine aplicate in tara din care este expediat produsul (adica in baza unor reguli care pot fi diferite fata de cele ale UE). In unele cazuri, acest calcul este chiar neefectuat.
Drept urmare, determinarea corecta a originii nepreferentiale a marfurilor devine un element si mai important mai ales pentru companiile europene care importa bunuri supuse contingentelor tarifare sau care provin din tari supuse sanctiunilor internationale.
Cum pot insa importatorii sa se asigure ca acest calcul este corect? In primul rand, sa intrebe furnizorii de marfuri/ materii prime daca determinarea originii s-a efectuat tinand cont de regulile aplicabile in Uniunea Europeana si, cel mai important, sa obtina de la autoritatea vamala certificarea ca acest calcul este intr-adevar corect. Instrumentul recomandat ar fi obtinerea unei Informatii Obligatorii de Origine (IOO) de la autoritatile vamale europene, un document certificat care verifica si confirma originea marfurilor. S-ar evita astfel sanctiunile si costurile nedorite.
Declararea si dovedirea originii marfurilor atat in momentul procesarii formalitatilor vamale, cat si ulterior, cade in responsabilitatea operatorilor economici importatori si reprezinta un element obligatoriu de mentionat in declaratia vamala. Esential este ca acestia sa cunoasca regulile de origine aplicabile la nivelul UE pentru evitarea oricaror plati aditionale de taxe la import.
 
Autori: Mihai Petre (foto), Director, Consultanta Comert International si Cosmin Dinca, Manager, Comert International.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter