Intr-o companie, sustenabilitatea este direct proportionala cu gradul de educatie a tuturor angajatilor, considera Ana Maria Mihaescu, fost manager regional IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale si membru independent in consiliile de administratie ale mai multor companii, precum Raiffeisen Bank Romania si MedLife.
Este unul dintre cei mai experimentati manageri romani din sectorul bancar, fiind, totodata, o voce importanta in sustinerea aplicarii conceptelor de guvernanta corporativa si sustenabilitate.
„Tot ceea ce este sustenabil este profitabil, dar nu tot ceea ce este profitabil poate fi si sustenabil. Cel mai simplu sa explic este pentru zona de resurse naturale. Daca le exploatezi intr-un mod in care nu tii cont si de mediul inconjurator, pana la urma acest lucru ajunge sa fie contraproductiv, se intoarce impotriva ta, si sunt exemple in istorie”, a spus Ana Maria Mihaescu in cadrul emisiunii „Afaceri pentru Viitor”, realizata de Ambasada Sustenabilitatii in Romania, proiect care aduce fata in fata cei mai importanti lideri ai mediului de afaceri si cele mai importante teme privind dezvoltarea sustenabila.
In acelasi timp, necesitatea integrării educatiei in ceea ce priveste sustenabilitatea în mediul antreprenorial este foarte mare.
„Educatia trebuie sa inceapa de la micii antreprenori, pentru ca ei vor fi expusi celui mai mare risc. Marile societati daca se vor preface doar ca sunt <green> vor avea suficiente provizioane ca sa raspunda la niste pierderi temporare si ele se pot adapta foarte rapid, sunt destul de agile. Societatile mici insa, care sunt mai agile decat cele mari, nu au resurse si, cu cat le ajutam mai devreme, cu cat le spunem de aceste lucruri, vor exista masuri care vor avea un efect drastic asupra bunastarii populatiei”, adauga fostul manager regional IFC.
In opinia sa, managerii din corporatii si angajati ar trebui sa aiba loc un dialog constant privind starea de spirit, optimismul si loialitatea echipei fata de companie, si, in urma evaluarii acestor indicatorii, ar trebui aplicate masuri pentru ca angajatii sa isi recapete motivatia. „O echipa fara optimism si fara atractia locului de munca este o piatra pe care o duci si care in timp iti afecteaza sustenabilitatea si profitabilitatea”, spune Ana Maria Mihaescu.
Asadar, abordarea sustenabila este benefica atat pentru companie, cat si pentru bunastarea angajatilor si pentru mediul inconjurator.
Emisiunea integrala poate fi urmarita aici.