RO EN
Coșul este gol

VIOHALCO: Incasari de 3,3 miliarde euro pentru ElvalHalcor in anul fiscal precedent

ElvalHalcor, filiala a Viohalco, a anuntat pentru anul fiscal incheiat la 31 decembrie 2023 o profitabilitate operationala robusta de 239,3 milioane de euro, precum si fluxuri de numerar ridicate din activitatile operationale. De asemenea, a avut loc o scadere a datoriei nete cu 142,2 milioane euro. In al patrulea trimestru din 2023, activitatea economica globala a ramas moderata in majoritatea segmentelor economiei, in timp ce inflatia a continuat sa scada. Preturile la energie s-au plasat la niveluri moderate, cu fluctuatii bruste, ca urmare a crizei geopolitice. Cotatiile europene ale gazelor naturale au continuat sa scada pe fondul diminuarii cererii, consumul ramanand la niveluri scazute din punct de vedere istoric, in principal din cauza unei ierni blande si a schimbarilor in comportamentul consumatorilor, precum si a reducerii activitatii industriale. Ratele dobanzilor de baza au fost neschimbate in ultimul trimestru al anului, dar la niveluri ridicate, menite sa reduca in continuare inflatia, actionand ca o piedica in calea cresterii economice globale. In ceea ce priveste performanta grupului ElvalHalcor, volumul vanzarilor a scazut cu 4,6% fata de perioada respectiva din 2022, ramanand in crestere semnificativa fata de anul 2021. Incasarile excluzand impactul deconsolidarii Etem din trimestrul al doilea al anului precedent au crescut usor cu 0,4% (-1,6% incluzand Etem). Astfel, cifra de afaceri s-a situat la 3,293 miliarde euro, in scadere cu 11,3%. Pretul mediu al aluminiului la LME (London Metal Exchange) s-a situat la 2.080 euro/tona, fata de 2.559 euro/tona in 2022. Profitul consolidat ajustat inainte de impozite, dobanzi, depreciere si amortizare, rezultatul metalelor si alte elemente exceptionale, care reflecta mai bine profitabilitatea operationala a grupului, a scazut cu 11,8%, ajungand la 239,3 milioane de euro. Rezultatul financiar net consolidat s-a situat la 52,7 milioane de euro, cu 26,8% fata de perioada de referinta. Scaderea datoriei nete a fost o consecinta a cresterii fluxurilor libere de numerar, care au rezultat din rentabilitatea ridicata, gestionarea cu succes a capitalului de lucru si finalizarea programelor majore de investitii ale segmentului de aluminiu. Pentru a gestiona mai bine provocarile energetice actuale si presiunile inflationiste de pe piata energiei, care afecteaza in mod semnificativ costurile de productie, compania a incheiat un contract de achizitie de energie cu un producator care exploateaza surse regenerabila, pentru a-si reduce expunerea la riscul de fluctuatie a preturilor.
 
***
Holdingul Viohalco are sediul central in Belgia, iar filialele sale sunt specializate in fabricarea de produse din aluminiu, cupru, cabluri, otel si tevi din otel, fiind angajate in dezvoltarea durabila a unor produse si solutii de calitate, inovatoare si cu valoare adaugata pentru o baza de clienti dinamici, activi la nivel mondial. Cu unitati de productie in Grecia, Bulgaria, Romania, Mare Britanie si Macedonia de Nord si participari in companii cu unitati de productie in Turcia, Rusia si Olanda, companiile Viohalco genereaza venituri anuale consolidate de 7 miliarde de euro (in 2022).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter