ROCA Industry, primul holding industrial de materiale de constructii din Romania, detinut de ROCA Investments, raporteaza o cifra de afaceri de 289,5 milioane de lei la nivel cumulat al companiilor productive, in primul semestru al anului 2023. Holdingul inregistreaza astfel o crestere de 5,7% fata de perioada similara din 2022. Intr-un context de piata in contractie temporara, EBITDA cumulat la nivelul companiilor productive din holding atinge valoarea de 17,9 milioane de lei, inregistrand o marja EBITDA de 6,2%.
In prima jumatate a anului, companiile din portofoliul ROCA Industry au castigat cote de piata importante. Evolor, producatorul de vopsele si lacuri, recent relansat si care tranziteaza o perioada de transformare operationala, a inregistrat cresteri ale vanzarilor de 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar Electroplast, companie producatoare de cabluri electrice, intrata recent in portofoliul holdingului, raporteaza un avans de 11% in volumul vanzarilor din primul semestru.
Obiectivele realizate in prima jumatate a acestui an includ extinderea portofoliului ROCA Industry prin strategii de fuziuni si achizitii (M&A), ROCA Industry a preluat recent companiile Electroplast, liderul pietei de cabluri electrice pentru infrastructura feroviara si Iranga Technologijos, din Lituania, prin intermediul companiei BICO Industries, detinuta direct. In plus, holdingul este in discutii avansate si pentru achizitia companiei Workshop Doors, unul dintre jucatorii - cheie de pe piata usilor de interior din tara.
„Oportunitatile, chiar si in perioade de impredictibilitate economica, vin din rezilienta si din consistenta. De aceea, ramanem consecventi in strategia noastra de investitii, de largire a pietelor pe care operam si de infuzie de valoare adaugata la nivelul tuturor activitatilor holdingului. Am promis 3 tranzactii, pana acum am finalizat 2, iar cea de-a treia este in negocieri avansate. La nivelul echipei, avem un background solid de private equity, o expertiza de M&A consistenta si vom continua sa folosim toti acesti diferentiatori pentru dezvoltarea holdingului. Ne concentram, de asemenea, si pe dezvoltarea unei baze stabile de clienti, care sa poata asigura cresterea accelerata in momentul revenirii pietei. Credem ca urmeaza o perioada cu multe oportunitati, iar miza noastra este valorificarea unui numar cat mai mare dintre acestea”, a declarat Ionut Bindea, CEO ROCA Industry.
Holdingul isi extinde si activitatile de export, companiile sale accesand in 2023 noi piete externe pentru comercializarea materialelor de constructii, in tari precum Marea Britanie, Elvetia, Moldova, Israel si altele.
Principalul obiectiv al holdingului pentru acest an vizeaza majorarea de capital si tranzitia de pe piata AeRO catre piata principala a Bursei de Valori Bucuresti.
Perspectivele principalelor organizatii statistice si de prognoza indica o incetinire conjuncturala a ritmului din sectorul constructiilor, caracterizat de o presiune mare pe marje. Specialistii ROCA Industry estimeaza ca situatia va continua si in trimestrul 3, sub impactul modificarilor fiscale din sectorul constructiilor si, implicit, de cererea pentru materiale de constructii. Totusi, dupa aceasta perioada, este preconizata o curba de crestere accentuata, pe termen mai lung, in urmatorii 3-5 ani.