RO EN
Coșul este gol

REHAU POLYMER: Promovare a tehnologiilor cu valoare adaugata mare


Emil Ioan Pop (54 de ani)

Functia/Firma: director general al Rehau Polymer;
Studii: Facultatea de Automatica, Universitatea Politehnica Bucuresti;
Experienta profesionala: 12 de ani in domeniul materialelor de constructii;
Hobby-uri: dans, gradinarit, excursii in Grecia.
Compania Rehau Polymer, cu sediul central in localitatea Tunari (judetul Ilfov), specializata in furnizarea de sisteme pentru domeniul constructiilor (profile pentru ferestre si fatade, instalatii si infrastructura), sectorul auto (sisteme de aerisire, garnituri etc.) si cel industrial (furtunuri si profile, furnituri pentru segmentul electrocasnic), a fost fondata in Germania, in anul 1948. Dupa numai 10 ani, s-a lansat pe piata primul reper destinat executiei de ferestre, iar in 1986 a avut loc instalarea, in premiera, a unui sistem de incalzire prin pardoseala. In 1994 a fost inaugurata cea dintai dintre cele 12 fialiale din Europa de Sud-Est, actiune urmata, in 1999, de deschiderea subsidiarei din Romania. La scurt timp, pe plan local s-a construit o fabrica de tubulatura din PVC si PE, amplasata in localitatea Cisnadie, din judetul Sibiu. In ultimii 10 ani, compania a reprezentat unul dintre principalii furnizori de sisteme de PVC, destinate industriei de tamplarie din Romania.

- Care a fost impactul crizei economice internationale asupra companiei pe care o administrati?

- In ansamblu, datele disponibile pentru exercitiul financiar precedent indica o diminuare cu aproximativ 30% a cifrei de afaceri. Cele mai drastice scaderi au fost consemnate la divizia de materiale pentru constructii, unde reducerile au fost dictate de ritmul specific pietei respective. In ceea ce priveste sectorul de produse industriale, se poate afirma ca situatia a fost mult mai buna, inregistrandu-se cereri semnificative pentru o serie de profile speciale, folosite, in special, in industria electrocasnica. La nivelul lui 2010, am planificat o crestere cuprinsa intre 5% si 10% pentru toate domeniile, dar ramane de vazut cum va fi atins acest obiectiv, data fiind starea de incertitudine ce caracterizeaza evolutiile economice curente. In acest moment, suntem puternic dependenti de masurile guvernamentale si de lichiditatea pietei in perioada urmatoare (disponibilitatea de numerar), care este o functie directa a strategiilor de creditare adoptate de institutiile financiare. In plan public, activitatea noastra este influentata negativ de intarzierile la plata lucrarilor pentru infrastructura, stiut fiind faptul ca statul este un debitor dificil.
- Prezentati situatia actuala a productiei realizate la unitatea de fabricatie din Sibiu.
- In contextul crizei economice pe care o traversam in prezent si a orientarii beneficiarilor din Romania catre produse cu standarde de calitate reduse si - ca atare – ieftine, am decis incetarea activitatii la fabrica de la Cisnadie, incepand cu luna mai a anului in curs. Produsele realizate in unitatea respectiva erau destinate, in principal, lucrarilor edilitare si de infrastructura, cea mai mare parte a sortimentelor fiind destinata exportului. Cu toate acestea, dupa efectuarea unor calcule de rentabilitate, a fost luata hotararea ca - pentru optimizarea distributiei la nivel international si eficientizarea activitatii - productia din Romania sa fie stopata. Scopul nostru principal este de a consolida pozitia companiei Rehau pe piata locala, prin concentrarea atentiei pe distributia unei game variate de programe ecologice inovatoare, cu aplicatii in domeniul ingineriei civile si infrastructurii, cum ar fi, de exemplu, sistemele de canalizare, de transport si distributie a energiei termice, de gospodarire a apelor si sisteme cu aplicatii in geotermie si biomasa. Fondurile investite pentru constructia acestei unitati au fost de 8 milioane de euro si, de aceea, fabrica reprezinta un activ important detinut de Rehau Polymer. Terenul de la Sibiu este complet pregatit pentru realizarea unei fabrici noi, de tip modular, dar pana in prezent nu am luat nicio decizie in acest sens. Cert este ca amplasamentul respectiv va intra intr-un program de conservare. Trebuie mentionat ca - si in situatia de fata - vom ramane un competitor dedicat pe piata locala, toate celelalte divizii continuandu-si activitatea in conditii neschimbate. In ceea ce priveste utilajele, acestea vor fi instalate in alte unitati Rehau din Europa. Angajatii vor beneficia de asistenta din partea companiei, pentru a li se facilita identificarea unor noi locuri de munca.
- Precizati elementele definitorii ale strategiei pe termen mediu, implementate de Rehau Polymer.
- Trebuie subliniat ca ne vom concentra in continuare pe produsele de infrastructura, care inglobeaza o mai mare tehnicitate si know-how. Practic, sistemele respective, prin valoarea adaugata deosebita, au o profitabilitate sporita. Aceasta va fi principala masura activa prin care vom incerca sa evitam repercutarea efectelor negative ale crizei asupra activitatii companiei noastre. In domeniul tubulaturii, vom promova modelele din polipropilena (PP), urmand sa livram pe piata camine din acelasi material, destinate gospodaririi apelor pluviale, precum si o serie de tevi pentru drenaj, canalizare etc. Programul de reorientare mai vizeaza si promovarea de materiale incluse in cadrul sistemelor de productie a energiei regenerabile. Aceasta piata reprezinta o oportunitate de dezvoltare in perioada urmatoare si - in viziunea noastra - va inregistra o dezvoltare impetuoasa in urma recesiunii actuale. Tot in directia respectiva, ne orientam in vederea executiei de noi sisteme de tip pompe de caldura apa - apa, apa - aer si sol - apa. Desi in prezent produsele din aceasta categorie sunt percepute ca inaccesibile din cauza pretului ridicat, trendul general european indica faptul ca, in scurt timp, pot fi adoptate si in Romania. Totodata, vom introduce un nou sortiment de material compozit plastic-lemn, destinat realizarii de pardoseli pentru piscine sau terase. In domeniul tanplariei termoizolante, am lansat deja sistemul Geneo, pe care intentionam sa-l promovam intens in perioada urmatoare.
- Ce alte masuri ati luat pentru depasirea dificultatilor actuale?
- Asa cum subliniam anterior, conditiile actuale specifice pietei nu permit realizarea de strategii pe termen lung si, in niciun caz, pentru perioade care sa depaseasca un an. Evident, am aplicat o serie de corectii, cum ar fi controlul mai strict al costurilor si reducerea cheltuielilor administrative. Totodata, am amanat orice fel de investitii, considerand ca asemenea strategii nu sunt potrivite pe timp de criza. In prezent, cele mai multe decizii sunt luate in urma unor previziuni realizate la fiecare trei luni, care tin cont de evolutiile economico-financiare curente. Principalele masuri adoptate de companie ar putea fi descrise succint astfel:
* eficientizarea activitatii economice (cresterea randamentului si scaderea costurilor, eliminarea operatiunilor inutile etc.);
* apropierea de client;
* introducerea de produse noi mult mai performante si orientate spre viitor.
Analizand informatiile date publicitatii la diverse conferinte mondiale din domeniul constructiilor, se estimeaza ca aceasta bransa va scadea in Europa cu 15%-25% in 2010. Totodata, impactul planurilor de masuri implementate la nivel administrativ in Romania (restructurari ale administratiei centrale, locale, ale intreprinderilor de stat etc.) asupra economiei reale poate fi urias, deoarece scaderea consumului, in urma cresterii somajului, va duce, in mod inevitabil, la diminuarea productiei, a investitiilor si, in consecinta, la plasarea pe o spirala descendenta, cu efecte negative, amplificate in sistem de avalansa. Astfel, scaderea economica va fi consemnata si in continuare, singura modalitate prin care o asemenea perspectiva poate fi evitata fiind aceea ca statul sa atraga resurse finanicare importante de la Uniunea Europeana, destinate unor investitii intense in infrastructura, concomitent cu adoptarea unor masuri fiscale de stimulare a consumului si dezvoltare a activitatii economice. De asemenea, va trebui atent analizata problematica energiilor regenerabile (eoliana, fotovoltaica, geotermala etc.). O piedica in calea dezvoltarii unor astfel de programe este ca Romania s-a obligat, prin angajamentele impuse de Uniunea Europeana, sa produca doar un anumit procent de energie din resurse regenerabile, care, in acest moment, este in mare parte acoperit prin activitatea hidrocentralelor existente.
- Cum preconizati ca va evolua domeniul constructiilor, dupa depasirea dificultatilor curente?
- Noi am fost mereu adeptii unei cai de mijloc, caracterizate printr-o abordare duala a problematicii care defineste dezvoltarea unei companii. Aceasta consta intr-o crestere etapizata, concretizata prin succedarea fazelor de acumulare cu cele de consolidare a pozitiei castigate si de majorare a profitabilitatii. Din pacate, cele mai multe companii care activeaza in bransa locala a constructiilor (si nu numai) au optat pentru majorari haotice ale volumelor de activitate, neluand niciun moment in calcul eventualitatea unei perspective de scadere a pietelor in care activeaza. In consecinta, criza le-a gasit intr-o stare de maxima vulnerabilitate, fapt care a dus in mod inevitabil la colapsul multora dintre firmele amintite. Revenind, se poate anticipa, cu toate rezervele date de starea actuala de incertitudine care caracterizeaza economia mondiala, ca o eventuala stabilizare a domeniului constructiilor din Romania este posibila dupa jumatatea acestui an.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter