Guvernul a aprobat Ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Principalele modificari vizeaza stimularea participarii pe piata muncii a beneficiarilor de ajutor social, prevenirea dependentei de acest beneficiu, precum si masuri pentru reducerea somajului in randul tinerilor NEET (care nu au loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala).
Scopul noilor reglementari este de a sustine persoanele care vor sa iasa din starea de vulnerabilitate, asigurandu-le acces la educatie si calificare, precum si sprijin financiar, prin decontarea transportului pentru cei care merg la scoala si prelungirea ajutorului social pentru cei care se angajeaza.
Principalele modificari aduse Legii nr. 416/2001:
- Mentinerea ajutorului social, timp de inca 6 luni din momentul angajarii, daca beneficiarul se angajeaza pentru o perioada de cel putin 24 luni. In cazul in care contractul de munca al unui beneficiar inceteaza din initiativa angajatorului in mai putin de 24 de luni, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor constitui debit si nu vor fi recuperate. In schimb, daca raporturile de munca inceteaza din motive imputabile angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe intreaga perioada.
- Posibilitatea ca persoanele beneficiare de ajutor social sa urmeze cursuri de tip ”A doua sansa”, la recomandarea agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca. Refuzul de participare va conduce la incetarea ajutorului social si interzicerea solicitarii unui nou drept pentru o perioada de 12 luni, ca si in cazul refuzului unui loc de munca.
- Introducerea obligativitatii prezentarii persoanelor apte de munca beneficiare de ajutor social la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, pentru aplicarea masurilor de stimulare a ocuparii, din 6 in 6 luni sau ori de cate ori sunt solicitate. Neprezentarea la agentia pentru ocuparea fortei de munca se va asimila refuzului unui loc de munca si va conduce la incetarea ajutorului social si posibilitatea depunerii unei noi solicitari dupa o perioada de 12 luni. Aceasta obligatie a existat si anterior, pana in anul 2016, si a fost reintrodusa pentru mentinerea legaturii intre serviciile de ocupare si beneficiarii de ajutor social.
- Decontarea transportului pentru persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social care urmeaza cursurile programului ” A doua sansa”, la o distanta mai mare de 5 km fata de locuinta. Se propune decontarea, catre autoritatile administratiei publice locale, a sumei de 500 lei/persoana/semestru scolar, din bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si agentiile teritoriale.
Se estimeaza ca anul acesta vor beneficia de masura prelungirii acordarii ajutorului social aproximativ 10.000 persoane, iar de includerea in programul ”A doua sansa”, aproximativ 5.000 de beneficiari.
In ceea ce priveste Legea nr. 76/2002, principala modificare adusa acesteia prin ordonanta de urgenta consta in faptul ca a fost extinsa grupa de varsta pentru care se aplica masurile destinate tinerilor NEET, de la 16 – 25 de ani, cat este in prezent, la 16 – 30 de ani.
Acest lucru va permite includerea unui numar mai mare de tineri care nu au loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala in proiectele cu finantare din fonduri europene nerambursabile.
Aproximativ 2.000 de tineri NEET vor beneficia in acest an de masuri finantate din bugetul asigurarilor de somaj, impactul financiar fiind estimat la 5.625.000 lei.