Peste 600.000 de angajati si alti 50.000 de profesionisti si persoane care lucreaza prin PFA, intreprinderi familiale sau prin drepturi de autor au beneficiat de somaj tehnic in perioada 16-31 martie 2020, potrivit unui bilant prezentat astazi de Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS).
"La un bilant intermediar, in perioada 16-31 martie 2020, peste 600.000 de romani angajati au fost sprijiniti prin somaj tehnic. Din cererile depuse de alti profesionisti, peste 50.000 de persoane care lucreaza prin PFA, intreprinderi familiale si drepturi de autor au beneficiat si au primit fonduri alocate prin somaj tehnic", a declarat Violeta Alexandru.
Ministrul a precizat ca o prima parte a acestor plati a fost facuta la cateva zile deupa inceputul lunii aprilie, cand s-au depus cererile pentru 16-31 martie, din resursele interne ale ANOFM si ANPIS.
"Imediat dupa rectificarea bugetara, toate dosarele prelucrate de ANOFM si ANPIS au fost finalizate si plata s-a facut chiar azi, dupa ce ieri banii din rectificarea bugetara au intrat in conturile ANOFM si ANPIS", a precizat ministrul.
Violeta Alexandru a mai spus ca, pana in acest moment, au fost realizate 90% din plati, urmand ca restul de 10% sa se faca maine, dupa cateva verificari suplimentare, si a facut apel la angajatori sa plateasca angajatilor somajul tehnic in termen de trei zile de la intrarea banilor in conturi, conform legislatiei.
Din cele 600.000 de cereri de plata, cele mai multe solicitari au venit din municipiul Bucuresti (circa 100.000), dar si din judetele Cluj, Iasi, Brasov, Hunedoara si Prahova.
Circa 40% din solicitari au fost gresite
In ceea ce priveste gradul de conformare al solicitantilor cu prevederile cadrului legal, peste 60% din solicitarile primite la ANOFM si ANPIS au fost completate corect. "Este un grad satisfacator de conformare cu prevederile legale, in conditiile in care aceasta a fost prima etapa de depunere a cererilor. (...) Am incredere ca in a doua etapa gradul de conformare va fi mult mai mare", a mai spus Violeta Alexandru.
Ea a subliniat, insa, ca chiar daca nu se fac verificari in profunzime in aceasta perioada de depunere a cererilor, ANOFM si ANPIS au avut, totusi, nevoie sa faca niste verificari minimale. "Se vor face verificari ulterioare, de catre institutiile statului care au mandat sa verifice cheltuirea banilor publici si, de aceea, inclusiv aceasta etapa de verificari va fi utila celorlalte institutii care vor aprofunda activitatile de control", a mai spus ministrul Muncii.
Conform bilantului prezentat, cea mai comuna greseala a solicitantilor de somaj tehnic pentru angajati este nesuspendarea anterioara a contractelor de munca in REVISAL, dar au fost si foarte multe situatii legate de necompletarea corespunzatoare a informatiilor privind contul bancar pentru efectuarea platilor.
ITM va face controale la firmele care au luat somaj tehnic si au chemat angajatii la munca
Violeta Alexandru a mai spus ca exista semnale de situatii in care, desi au declarat suspendarea temporara a activitatii, anumiti angajatori au continua sa cheme la munca angajatii. Ministrul avertizeaza ca Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) va face controale la toate firmele pentru care exista sesizari si companiile care au facut abuzuri din acest punct de vedere vor fi pedepsite.
"Avem semnale de situatii in care, desi au declarat suspendarea temporara a activitatii pentru angajatii lor, adica inscrierea in somaj tehnic, in unele situatii angajatorii au cerut angajatilor sa vina la munca. Ii incurajam pe cei care au trait o asemenea situatie, sa se adreseze ITM si sa sesizeze daca acest lucru s-a intamplat. (...) Am cerut ITM sa urmareasca sesizarile angajatorilor carora li s-a cerut sa desfasoare activitati desi erau in somaj tehnic", a subliniat Violeta Alexandru.
Ministrul a facut apel catre angajati sa nu mai accepte sa lucreze “la negru”, pentru a putea beneficia de ajutorul statului in situatii de urgenta, cum este cea pe care o traversam.
"Orice activitati trebuie desfasurate in baza unei forme legale de munca. Am cerut ITM sa-si regandeasca planul de controale, fara a face abuzuri si fara exces de zel, si sa gasim toate caile posibile prin care sa ne asiguram ca se lucreaza doar cu forme legale", a precizat ministrul Muncii.