ELMAS, unul din importantii producatori de instalatii de ridicat la nivel regional si national vede in sistemul dual de invatamant o serie de oportunitati benefice reciproc, in raportul companie-comunitate si companie-societate. Astfel, in parteneriat cu Scoala Profesionala Kronstadt, Colegiul Tehnic Remus Radulet si Colegiul Tehnic de Transporturi Brasov, ELMAS permite elevilor sa desfasoarare activitati de practica aplicata in diferite domenii specifice profilului companiei. Elevii practica in acest fel lucrul efectiv alaturi de echipele din atelierele ELMAS, asimileaza in mod eficient si organizat cunostinte despre meserie, obtinand in final o calificare acreditata, adaptata la nevoile actuale din piata muncii. Desigur, in acest mod si compania beneficiaza de un real avantaj prin faptul ca multi elevi la terminarea stagiului de practica se angajeaza in departamentele unde au desfasurat practica, avand perspective clare de dezvoltare profesionala. Pe durata desfasurarii stagiului de practica, elevii primesc tot suportul educational din partea companiei, bursa lunara de 200 lei, avand deasemenea asigurate in mod gratuit transportul si masa la cantina proprie.
Anii de studii 2020-2021 au fost dificili in organizarea practicii la sediul companiei, dar cu respectarea tuturor normelor de sanatate si a increderii acordate am reusit sa primim elevii in practica si astfel nu au pierdut informatiile necesare pentru proiectul final, mentioneaza reprezentatii companiei brasovene. Intrebat despre punctul lui de vedere referitor la practica elevilor in cadru companiei ELMAS, Ioan Lupsor, profesorul de practica de la Colegiul Tehnic de Transporturi Brasov spune ca „parteneriatul cu ELMAS se deruleaza de peste 3 ani. Indrumatorii de practica sunt buni profesionisti, iar elevii au dobandit cunostinte pentru a deveni buni meseriasi in domeniul mecanic. Ne dorim sa mentinem si sa continuam colaborarea cu compania brasoveana, avand in vedere faptul ca stagiile de practica pentru elevi se desfasoara la cel mai inalt nivel.”
„Am ajuns sa fac practica la Elmas la recomandarea unui prieten care mi-a spus ca e foarte frumos acolo si ca o sa invat multe lucruri. O zi de practica: merg in statie sa iau autobuzul Elmas, ajung la firma, ma schimb in vestiar, ma dezinfectez, merg in atelierul de lucru unde am fost repartizat si ma apuc de treaba. Cu tutorii de practica ma inteleg foarte bine si consider ca practica la aceasta firma imi va da o meserie. Dupa finalizarea studiilor iau in considerare sa ma angajez, daca nu plec in strainatate” relateaza Clinciu Florin, elev la Colegiul Tehnic de Transporturi Brasov care a ales sa devina mecanic auto.
„Din prima zi de practica m-am inteles bine cu angajatii si mi-am facut prieteni noi. In primul an de practica am fost la alta firma si nu prea mi-a placut, si atunci am hotarat sa vin la Elmas, la indrumarea unui coleg de clasa. Fiecare zi de practica in Elmas te ajuta sa inveti meseria de mecanic, iar maistrul de practica imi arata lucruri noi. Pe viitor doresc sa ma angajez mecanic la Elmas, deoarece aici am invatat cele mai multe lucruri.”, precizeaza Kovacs Zsolt, elev la Colegiul Tehnic de Transporturi Brasov.
Din randul elevilor din promotia 2021 de la invatamantul dual profesional care au efectuat stagii de practica in cadrul companiei, ELMAS a angajat 7 elevi in ultimul trimestru al anului 2021, pe diferite departamente: ascensoare, stivuitoare, depozit productie.
Andor Dragos, un fost elev practicant de la Colegiul Tehnic Remus Radulet, actualmente angajat al companiei mentioneaza: “In calitate de angajat in departamentul macarale industriale pe postul de magaziner m-am adaptat destul de repede si m-am dezvoltat pe plan profesional. Relatia cu colegii este una buna, ma inteleg bine cu ei, ii ajut cand au nevoie si la fel ma ajuta si ei, suntem prieteni. Imi doresc o colaborare de lunga durata si intentionez sa urmez si un curs de stivuitorist in cadrul companiei.”
“De la fost elev si acum angajat ma simt foarte bine, imi place ceea ce fac, sunt foarte interesat si vreau sa invat de la colegii mei cat mai multe lucruri despre montajul ascensoarelor. Am o relatie foarte buna cu colegii mei. Sarcinile de lucru sunt un pic grele, dar m-am acomodat si imi place ceeea ce fac. Imi doresc o colaborare de lunga durata si doresc sa invat in continuare cat mai multe lucruri despre ascensoare”, a sustinut Gaitan Ionut - fost elev practicant Scoala Profesionala Kronstadt, angajat electromecanic in cadrul departamentului Montaj Ascensoare.
“Practica in cadrul firmei Elmas, m-a ajutat sa ma acomodez mult mai usor si sa invat mai repede.
Imi doresc sa fiu angajat in firma pe o perioada lunga de timp si ma motiveaza faptul ca sunt curios si vreau sa aflu si sa invat cam tot, iar pe plan profesional sa fiu cel mai bun in ceea ce fac”, a explicat, la randul sau, Piriiala Constantin - fost elev practicant Scoala Profesionala Kronstadt, angajat electromecanic in cadrul departamentului Service Stivuitoare.