Anul 2022 i-a gasit pe angajatii romani cu un nivel de satisfactie scazut cu privire la jobul actual, 3 din 10 declarandu-se mai degraba nemultumiti, conform unui studiu recent realizat de platforma de recrutare BestJobs. Principalele nemultumiri ale angajatilor au legatura cu salariul (46%), cu mediul de lucru considerat stresant (25%) si cu dezechilibrul intre timpul alocat jobului si cel dedicat familiei si hobby-urilor (11%).
60% dintre respondenti afirma ca nivelul de stres la job a crescut in 2021, arata sondajul BestJobs. Printre motivele care influenteaza cel mai mult perceptia angajatilor cu privire la stres, acestia enumera modul haotic de organizare a activitatii (40%), supraincarcarea (32%) si preluarea din sarcinile colegilor (27%), lipsa unui echilibru sanatos intre viata personala si job (22%) si teama ca ar putea sa isi piarda jobul (10%).
Hotarati sa isi puna nevoile pe primul plan in 2022, angajatii se asteapta ca angajatorii sa le arate ca munca le este apreciata (66%), sa le ofere posibilitati de promovare (45%) si sa ii sprijine in dezvoltarea profesionala (41%). In plus, 51% dintre respondenti au spus ca spera la o crestere salariala in acest an, salariul fiind printre principalele motive de nemultumire.
„Al doilea an pandemic si-a facut simtit efectul asupra angajatilor si cel mai bine se vede daca ne uitam la nivelul lor de rezilienta. Acestia sunt mai predispusi la burnout, colaboreaza mai greu si sunt mai dificil de motivat, asa cum observa si angajatorii. Cheia succesului pentru 2022 este sa le puna la dispozitie angajatilor beneficii menite sa le creasca nivelul de satisfactie atat la job, cat si pe plan personal, mai ales ca acum distinctia este mult mai neclara. In plus, Raportul anual BestJobs ne arata ca 45% dintre recrutori se asteapta sa gaseasca mai greu candidatii potriviti anul acesta, deci ar trebui sa se concentreze si mai mult pe retentia angajatilor buni”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs Romania.
Un program flexibil si suport pentru echilibrul intre viata personala si profesionala prin acces la psihoterapie si coaching ar creste nivelul de rezilienta al angajatilor in 2022
Principalul beneficiu pe care si-l doresc angajatii in 2022 este programul flexibil, dupa cum au declarat 27% dintre angajatii participanti la sondaj, impreuna cu posibilitatea de lucra de acasa. Mai multe zile de concediu de odihna (23%) si coaching pentru dezvoltarea personala si profesionala (21%) completeaza topul de care recrutorii ar trebui sa tina cont pentru o mai buna satisfactie a angajatilor la job. Pe langa acestea, respondentii au mai mentionat abonament la clinici medicale private (18%), asigurare de sanatate privata (13%) si cursuri si traininguri de reconversie profesionala (10%).
Sondajul BestJobs a fost realizat in perioada 23 decembrie 2021 - 6 ianuarie 2022, pe un esantion de 1.358 de utilizatori de internet.