RO EN
Coșul este gol

eJobs: Angajatorii se pregatesc pentru transparentizarea pietei salariilor

Directiva adoptata recent de Parlamentul European reprezinta una dintre cele mai importante masuri de pe piata muncii din ultimii ani, cu efecte care se vor resimti atat in randul angajatilor, cat si al angajatorilor. Transparentizarea salariilor, atat in mediul privat, cat si la stat, este una dintre schimbarile pe care angajatii le asteptau de ani buni, dar, pentru care, 40% dintre angajatori se declara in continuare nepregatiti.
„Se vorbeste de mai bine de un an despre apropierea momentului in care salariile nu vor mai fi confidentiale, ceea ce, desigur, a generat multe pareri pro si contra, insa acum, odata adoptata directiva si cu un termen destul de clar in ceea ce priveste implementarea ei, pare ca angajatorii incep sa faca pasi concreti si tot mai hotarati in aceasta directie”, spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Pe acest fond, in momentul de fata, aproape 10.000 de joburi postate pe eJobs.ro au salariul afisat. Numarul reprezinta aproximativ 30% din totalul de joburi disponibile. De la anuntarea adoptarii directive si pana acum, peste 1.500 de joburi cu salariul mentionat in anuntul de angajare au fost postate de recrutori in platforma. Iar, de la inceputul anului si pana acum, 29.000 de astfel de joburi au fost scoase in piata de catre angajatori.
„Dincolo de faptul ca va trebui sa se alinieze la o masura obligatorie, companiile inteleg ca o astfel de masura va avea o serie de efecte pozitive, de la reducerea timpului necesar inchiderii unei pozitii - pentru ca, stiind salariul, candidatii vor aplica mult mai tintit -, pana la crearea unui avantaj competitiv pentru cei care ofera salarii peste media pietei. In plus, cei care deja au inceput sa faca acest lucru, castiga increderea candidatilor, care isi doresc sa lucreze pentru o companie pe care o asociaza cu ideea de transparenta. Datele noastre arata ca anunturile cu salariul afisat genereaza cu 40% mai multe aplicari decat celelalte”, detaliaza Roxana Draghici.
Pana acum, domeniile care au manifestat cea mai mare deschidere din acest punct de vedere au fost retail, servicii, entertainment (cu precadere angajatorii din zona de cazinouri si jocuri de noroc), industria alimentara, turism, logistica si transport, dar si call center / BPO. „Este adevarat faptul ca, in prima faza, angajatorii publica salariile in special pentru pozitiile entry level, iar acestea sunt sectoare de activitate in care cea mai mare parte a angajarilor se face tocmai pentru aceasta categorie de candidati, respectiv cei entry level. O alta categorie de angajatori care publica in mare masura salariile sunt cei din afara tarii”, mai spune Roxana Draghici.
Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, pentru aceste domenii, mediile salariale nete la nivel national variaza intre 3.000 si 4.600 de lei, astfel: angajatii din turism castiga in medie, 3.000 de lei pe luna, cei din call - centere 3.400 de lei, in vanzari, media neta la nivel national este de 3.900 de lei. 3.700 de lei este salariul mediu net pentru angajatii din logistica, 3.500 pentru cei din industria alimentara, 4.000 pentru transport / distributie, 4.200 pentru crewing / casino / entertainment si 4.600 pentru industria auto.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter