RO EN
Coșul este gol

eJobs: 65% din angajati cred ca si-ar putea gasi un job nou in maxim doua luni

Cu 67.000 de joburi noi postate in ultima luna pe eJobs.ro, piata muncii traverseaza una dintre cele mai dinamice perioade ale ultimilor ani. Odata cu cresterea numarului de optiuni disponibile, a crescut si increderea candidatilor in sansele pe care le au pentru gasirea unui nou loc de munca. Astfel, potrivit celui mai recent sondaj derulat de eJobs Romania, 31,5% dintre respondenti sunt convinsi ca ar putea sa se angajeze in alta parte in cel mult o luna, iar 32,7% in maximum doua luni. 23,2% estimeaza un orizont de asteptare de asemenea scurt, respectiv trei-sase luni, in timp ce doar 8,9% cred ca ar avea nevoie de sase luni - un an pentru a-si schimba jobul. Pesimisti cu privire la acest aspect sunt 3,7% din respondenti. Acestia spun ca o noua angajare ar presupune eforturi de cautare pentru o perioada mai mare de un an de zile.
In ciuda nivelului ridicat de incredere in oportunitatile pe care le au in acest moment, 59,4% dintre angajatii participanti la sondaj au declarat ca nu sunt dispusi sa isi dea demisia fara a avea un plan sigur de rezerva. 19,6% spun ca, daca in piata exista suficiente joburi disponibile pentru nivelul lor de pregatire, sunt deschisi sa isi asume riscul de a-si da demisia fara a avea un plan B. 10,7% ar prefera sa ramana o perioada fara job decat sa stea la un loc de munca unde sunt nemultumiti si tot atati recunosc ca niciodata nu au avut un plan de rezerva atunci cand si-au dat demisia, insa lucrurile s-au asezat, in cele din urma, in favoarea lor.
„Schimbarea jobului, chiar si in aceasta perioada eminamente favorabila pentru candidati, presupune o iesire, in multe cazuri, chiar brutala din zona de confort profesional si personal. 6 din 10 respondenti asociaza acest pas cu ideea de curaj si au nevoie de factori foarte puternic motivatori. Tocmai de aceea, jumatate dintre participantii la sondaj ne-au spus ca sunt extrem de calculati si studiaza in detaliu toate ofertele primite, de multe ori cerand detalii suplimentare despre companie si echipa. 21% asteapta pana au mai multe oferte pe masa pentru a lua o decizie asumata, iar 13,6% accepta o oferta doar daca salariul este mai mare. 18% au declarat ca accepta pe loc sau in maximum o zi, de teama ca angajatorul sa nu retraga oferta facuta”, detaliaza Raluca Dumitra, Head of Marketing in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare din Romania.
Intrebati ce isi doresc cel mai mult de la urmatorul job, 52,6% au raspuns un salariu mai mare. Urmatoarele criterii mentionate, in ordinea importantei, sunt posibilitatea de a avansa in cariera, un loc de munca mai stabil, un program de lucru mai flexibil, proiecte care sa-i motiveze, posibilitatea de a lucra de acasa, mai multe beneficii extrasalariale si colegi mai prietenosi.
„Am vrut sa vedem si care sunt sansele pe care o companie le are pentru a-si intoarce din drum un angajat decis sa plece in alta parte, asa ca am intrebat ce anume i-ar face sa se razgandeasca. 56,1% ar face acest lucru daca ar primi o marire salariala, 13,6% daca ar putea sa aiba un program de lucru mai flexibil, iar 8,3% daca angajatorul le-ar include mai multe beneficii in pachetul extrasalarial. Schimbarea managerului direct sau a echipei actuale au fost alte argumente aduse de respondenti”, explica Raluca Dumitra.
Referitor la cresterea salariala necesara pentru a reconsidera decizia de a pleca din companie, 7 din 10 angajati spun ca ar fi nevoie de un plus de cel putin 20% fata de cat castiga in prezent. 21% s-ar razgandi daca ar primi o majorare de 15% si aproape 9% ar accepta si cresteri mai mici, respectiv de 5-10%.
„Foarte interesant este faptul ca vedem candidati cu o abordare din ce in ce mai matura. Astfel, chiar daca simt ca nu mai pot continua la actualul loc de munca, aleg sa nu mai aplice haotic, ci doar pentru posturile pentru care au experienta - situatie valabila pentru 40,5% din respondenti. Sunt in continuare si candidati care aplica la orice post disponibil gasesc, chiar daca nu indeplinesc criteriile necesare sau care isi dau demisia si exploreaza apoi ce optiuni au, insa numarul lor scade de la an la an”, mai spune Raluca Dumitra.
Sondajul a fost realizat in perioada septembrie-octombrie a acestui an, pe un esantion de 1.850 de respondenti.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter