Schimbarile demografice si tehnologice sunt cele doua tendinte majore care transforma forta de munca, constata studiul Deloitte „Vocea fortei de munca in Europa”, la care au participat peste 15.000 de persoane din zece tari europene, si anume Franta, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Romania.
Schimbarea demografica. Scaderea natalitatii si intrarea tarzie a tinerilor pe piata muncii conduc la o inlocuire dificila a fortei de munca. Aceste proiectii ar putea parea alarmante, dar alte elemente pot compensa pierderea fortei de munca actuale. Angajatii care se apropie de varsta de pensionare raman mai mult timp pe piata fortei de munca, in principal ca urmare a reformelor in domeniul pensiilor si a imbunatatirii starii de sanatate.
Schimbarea tehnologica. Progresul in diverse domenii, in special inteligenta artificiala si tehnologiile de comunicare, presupun o regandire a structurii si a modului de lucru. Abilitatile pe care angajatorii le solicita evolueaza rapid, iar termenul de valabilitate a acestora devine mai scurt.
„Cele doua tendinte, demografica si tehnologica, pot fi contracarate doar, eventual, prin politici structurale pe termen lung. Asadar, angajatorii trebuie sa se obisnuiasca cu gandul ca acesta este viitorul pietei muncii si sa gaseasca solutii pentru a motiva angajatii existenti, oferindu-le posibilitatea unei cariere mai lungi care inseamna, evident, si disponibilitatea de invatare a unor noi aptitudini”, declara Raluca Bontas, Partener Global Employer Services, Deloitte Romania.
Raspunsuri in cadrul sondajului:
- in functie de ocupatie, intre 24% (lucratori in fabrici, procesare) si 43% (profesii) intentioneaza sa lucreze si dupa varsta de 65 de ani;
- comparativ cu celelalte grupe de varsta, angajatii de peste 55 de ani au cele mai multe contracte part-time (20%) sau sunt freelanceri (10%);
- cele mai relevante aptitudini pentru o viitoare angajare sunt cunostintele IT avansate (21%), limbile straine (21%), cunostintele tehnice (17%), de invatare (12%), de comunicare (11%);
- cele mai eficiente metode de invatare sunt, in functie de grupa de varsta, training la serviciu (79%-77%), lucrul la o problema/sarcina noua (70%-68%), participarea la cursuri, seminare (66%-56%);
- cele mai relevante cinci aspecte care motiveaza la locul de munca sunt siguranta si stabilitatea locului de munca (87%), remunerarea (85%), increderea colegilor, clientilor, sefilor (84%), definirea clara a responsabilitatilor (83%), conducerea competenta (82%).
„Romania se confrunta la randul sau cu scaderea natalitatii si, in plus fata de statele din Europa de Vest, cu migratia fortei de munca. Ambele fenomene probabil vor continua pe termen mediu si pot afecta potentialul de crestere a economiei. In cel mai recent raport privind stabilitatea financiara, Banca Nationala a Romaniei a identificat problema demografica drept o vulnerabilitate structurala, in conditiile in care un sfert din forta de munca romaneasca lucreaza in alte state. Totusi, prezentul studiu releva si modul in care angajatorii se pot adapta acestor tendinte, schimbandu-si abordarea in cinci puncte cheie care vizeaza in principal mentinerea in activitate a seniorilor, flexibilitatea contractelor si invatarea”, spune Raluca Bontas.
Cum se pot adapta angajatorii
Profitand de carierele mai indelungate. Companiile care cauta abilitati si flexibilitate ar trebui sa aiba in vedere grupul de lucratori in varsta care raman motivati, multumiti si deschisi la aranjamente alternative de angajare.
Angajand si motivand o forta de munca mai ampla. Factorii de motivare variaza in functie de varsta si statut. Gestionarea unei forte de munca cu opinii si preferinte diferite si oferirea unei experiente personalizate angajatilor va deveni astfel din ce in ce mai dificila si necesita un set de competente care nu sunt neaparat legate de cunostintele tehnice specifice.
Strategii de formare pentru modelele de cariera alternative. Desi munca salariata ramane cea mai atractiva forma de angajare, exista un interes moderat pentru alte tipuri de contracte, in special in randul persoanelor varstnice.
Promovarea invatarii pe tot parcursul vietii. Luand in considerare ca o cariera acopera mai mult de o jumatate de secol, iar schimbarile datorate tehnologiei sunt rapide, invatarea de-a lungul vietii devine esentiala.
Semnal de alarma privind schimbarile tehnologice. Organizatiile ar trebui sa anticipeze dizolvarea rolurilor si sa ofere alternative lucratorilor afectati. Acest efort poate contribui la cresterea angajamentului lor, precum si la performante si poate contracara lipsa de motivare a acestora.