RO EN
Coșul este gol

BNS: Angajatorii ar putea folosi banii pentru contributii sociale la plata altor datorii

Dupa mai putin de 3 luni de la decizia Guvernului Ciuca de a introduce prin OUG nr. 130/2021 tratarea retinerii si nevirarii contributiilor sociale ca fiind infractiune, inainte de implementarea efectiva a aceastei prevederi, Executivul a pregatit un proiect de act normativ care nu numai ca elimina incriminarea neplatii contributiilor ca fiind evaziune fiscala, ci incurajeaza mediul de afaceri sa schimbe destinatia sumelor retinute de la salariat pe o durata nedefinita. Acest lucru inseamna ca angajatorii pot evita, justificat, o eventuala intrare sub incidenta prevederilor legii evaziunii fiscale, considera reprezentantii Blocului National Sindical (BNS). Ei catalogheaza cadrul legislativ drept “pervertit” si spun ca reprezinta un stimulent pentru angajatori sa nu mai plateasca contributiile sociale si impozitul retinut la sursa de la angajat si sa utilizeze aceste resurse pentru achitarea altor datorii.
"Dintr-o initiativa corecta principial se ajunge, astfel, la un cadru legislativ atat de «pervertit», incat el insusi reprezinta un stimulent pentru angajatori sa nu mai plateasca contributiile sociale si impozitul retinut la sursa de la angajat si sa utilizeze aceste resurse pentru achitarea altor datorii. In curand, probabil, ne vom confrunta cu situatii in care angajatorii vor opta sa plateasca prioritar dividende din contributiile sociale retinute de la salariati. Dintr-o norma legala gandita sa sanctioneze deturnarea contributiilor sociale retinute de la salariati, s-a ajuns la o prevedere legala care incurajeaza angajatorii sa foloseasca aceste resurse. Se ignora, astfel, complet faptul ca neplata contributiilor sociale sanctioneaza imediat sau pe termen lung salariatii ale caror contributii nu au fost virate, desi au fost retinute. Iar Guvernul nu s-a rezumat la atat. S-a asigurat si de faptul ca, desi pagubit in mod direct si fara echivoc, salariatul nu va putea sa sesizeze organele de cercetare penala, acest drept fiind conform noii legi detinut integral de organul fiscal", comenteaza reprezentantii BNS.
 
Circa 34.000 de angajati au obligatii fiscale restante
Potrivit organizatiei sindicale, la finalul anului 2021 in Romania erau peste 700.000 de angajatori, din care aproximativ 34.000 aveau obligatii fiscale restante. "Capacitatea organului fiscal de a verifica si de a evalua cazurile de evaziune fiscala este foarte redusa. In fapt, in acest mod, noua lege devine inaplicabila, ca sa nu mai vorbim de cat de subiectiva poate fi o analiza a organului fiscal pe o astfel de situatie de evaziune. Vom vedea cazuri de evaziune sesizate de organul fiscal in cazul a 2-3 companii foarte mici, «neprotajate» de cineva la nivel local sau national. Formularea evaziva face delicata insasi posibilitatea organului de cercetare penala de a evalua fapta penala savarsita si, respectiv, a instantei penale de a aplica sanctiunea penala prevazuta de actul normativ", apreciaza BNS.
Sindicalistii considera ca propunerea legislativa initiata de Guvern elimina, practic, un mijloc legal de protectie a salariatilor carora li s-au retinut aceste contributii, afectand in mod direct drepturile actuale sau viitoare ale acestora (pensii sau asigurari de sanatate).
"Nu doar mediul de afaceri are dificultati in a face fata cheltuielilor curente, cu aceleasi dificultati se confrunta si salariatii, dar si populatia in general. Daca Guvernul isi permite sa fie atat de generos, ii propunem sa o faca in egala masura, atat cu firmele, cat si cu salariatii. In mod cert si salariatii au alte cheltuieli ce trebuie acoperite sau alte datorii ce trebuie achitate mai urgent decat impozitele. Cerem Guvernului sa le aplice si lor acelasi tratament favorabil acordat firmelor. In acest caz, Guvernul nu trebuie sa-si mai faca griji pentru limita cheltuielilor cu pensiile mentionata in PNRR. Actuala propunere legislativa va incuraja angajatorii sa-si prioritizeze altfel obligatiile financiare, in detrimentul bugetului public, diminuand astfel capacitatea statului de a finanta sistemul de securitate sociala", mai spun reprezentantii sindicatelor.
BNS solicita Guvernului sa retraga propunerea de Ordonanta la care se face referire in acest articol. "Este nevoie de o reglementare echitabila si ferma pentru a determina mediul de afaceri sa-si asume in mod corect obligatiile generate de angajarea si utilizarea fortei de munca. Daca Guvernul nu poate asigura un cadru legal care sa garanteze salariatilor accesul la drepturile pentru care au contribuit, atunci este de preferat ca angajatii sa-si plateasca singuri contributiile de asigurari sociale", concluzioneaza BNS.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter