Cel mai recent sondaj BestJobs arata o teama crescuta in randul angajatilor in ceea ce priveste cresterea volumului de lucru. Astfel, 74% dintre angajatii care au raspuns la sondajul BestJobs vor sa isi schimbe locul de munca in 2023, peste jumatate dintre ei justificand ca vor fi nevoiti sa preia mai multe sarcini daca echipele se reduc. Alti 17% se tem ca veniturile lor vor scadea, 9% se tem ca vor ajunge la burnout si tot atatia sunt ingrijorati ca angajatorul va impune intoarcerea completa la birou.
Pentru a-si mentine stilul de viata si in 2023, 75% dintre respondentii sondajului declara ca ar avea nevoie de o crestere salariala. Totodata, 37% isi doresc mai multe oportunitati de a avansa in cariera, iar 35% se asteapta la mai multe beneficii extrasalariale. Aproximativ 20% vor sa primeasca mai mult sprijin din partea angajatorului pentru asigurarea unui echilibru dintre viata personala si cea profesionala, in timp ce 26% isi doresc mai multa apreciere din partea angajatorului. Nu in ultimul rand, peste 15% vor sa beneficieze de un program de lucru flexibil in 2023 si tot atatia vor sa aiba posibilitatea de a lucra de la distanta.
In prezent, lista celor mai importante beneficii extrasalariale pe care angajatii doresc sa le primeasca de la angajator include mai multe zile de concediu de odihna (37%), program flexibil (35%), posibilitatea de lucra de acasa (35%), abonament la clinici medicale private (28%), cursuri si traininguri de specialitate (aproximativ 28%) si pensia privata facultativa (peste 25%).
Potrivit sondajului BestJobs, 59% dintre candidati prefera drept angajator o companie privata, in timp ce 32% s-ar indrepta catre o institutie de stat. Referitor la tipul de job dorit, 77% vor sa lucreze full-time, la un angajator care sa le ofere siguranta locului de munca, in timp ce aproape 10% vor sa fie contractori independenti/freelanceri, ca sa poata alege cand si pentru cine sa lucreze si astfel sa isi poata gestiona timpul mai bine.
In eventualitatea cautarii unui nou loc de munca, cele mai importante criterii vizate de candidati sunt salariul (peste 80%), mediul de lucru (aproximativ 40%), volumul de munca (aproape 22%) si dimensiunea companiei si implicit potentialul acesteia de a rezista in fata unei crize economice (peste 21%).