Unu din trei (34%) manageri si antreprenori din Romania va creste numarul de angajati cu un procent cuprins intre 5 si 10% anul acesta, dupa ce majoritatea liderilor din companiile din Romania si-au majorat bugetele de investitii din acest an, arata rezultatele sondajului ”Indicele de investitii al ASEBUSS”, o cercetare trimestriala care ofera o imagine complexa asupra climatului investitional din companiile din Romania.
”Liderii din companiile din Romania au un comportament mai rezervat fata de anii de dinainte de pandemie cand vine vorba de cresterea numarului de angajati. Obisnuiti sa traiasca intr-o perioada de criza continua, 44% dintre manageri au spus ca nu vor face schimbari privind numarul de angajati, pe cand 18% au mentionat ca isi vor reduce personalul cu un procent cuprins intre 5 si 10%. Anii de pandemie, crestere preturilor si, implicit, a bugetelor alocate salariilor au mai ”mancat” din bugetele de investitii, iar acest lucru se reflecta si in planurile de angajare, care sunt mai precaute”, a declarat prof. Ovidiu Dimbean-Creta, rectorul ASEBUSS.
In ceea ce priveste sursele de finantare pentru investitiile din acest an, managerii si antreprenorii romani sustin ca folosesc un mix de capital provenit din profitul reinvestit, imprumuturi bancare si fonduri europene. Un procent de 79% dintre lideri au mentionat profitul reinvestit ca principala sursa de finantare a investitiilor, pe cand imprumuturile bancare sunt o optiune doar pentru 36% dintre respondenti.
”Cresterea dobanzilor la credite, precum si dificultatile intampinate in accesarea fondurilor europene i-au determinat pe manageri si pe antreprenori apeleze la profiturile obtinute in anii trecuti, adica la rezultatele reportate, pentru derularea investitiilor, strategie care reflecta, din nou, o atitudine prudenta a acestora. Aceasta strategie arata ca managerii si antreprenorii romani stiu sa faca business din ce in ce mai bine, iar experientele anterioare, dar si anii de educatie manageriala, isi arata roadele”, a mai spus prof. Ovidiu Dimbean-Creta.
Din totalul managerilor si antreprenorilor care au raspuns chestionarului ASEBUSS, 54% au declarat ca au fost afectati in mica masura sau in foarte mica masura de turbulentele bancare de pe plan extern anuntate in acest an. Totusi, 18% dintre acestia au declarat ca au fost afectati in mare masura sau in foarte mare masura, multi dintre acestia avand investitii in actiuni ale companiilor listate pe bursele externe.
Indicele de investitii al ASEBUSS este, incepand din acest an, un studiu trimestrial realizat in randul absolventilor si studentilor scolii de afaceri, pentru a arata dinamica investitiilor realizate de manageri si de antreprenori si pentru a oferi o imagine complexa asupra climatului investitional din companiile din Romania.
Sondajul a fost realizat in perioada 24 aprilie – 5 mai 2023 pe un esantion de peste 150 de manageri si antreprenori care au absolvit sau care studiaza in prezent cursurile unui program de MBA oferit de scoala de afaceri ASEBUSS. Acestia activeaza in toate sectoarele de activitate si fac parte toate promotiile ASEBUSS de absolventi si studenti (1993 - 2023). Cei mai multi dintre respondenti (57%) lucreaza intr-o companie antreprenoriala romaneasca, in timp ce 32% ocupa roluri de conducere in multinationale.