Fondata in anul 1915 ca o companie producatoare si distribuitoare de motoare electrice, corporatia japoneza Makita a devenit unul dintre liderii mondiali in productia si furnizarea de masini-unelte electrice profesionale, scule pneumatice si masini destinate utilizarii in paduri, parcuri si gradini. Aceasta evolutie a fost posibila prin perseverenta expertilor companiei de a-si pune resursele si experienta in serviciul fiecarui client. Plasand inovatia pe primul loc, Makita reuseste, prin eforturi permanente de cercetare-dezvoltare, sa promoveze in mod constant noutati tehnologice, prin care sa vina in intampinarea nevoilor clientilor sai. Succesul acestui demers este demonstrat de cele 603 de sisteme brevetate la nivel mondial. Productia se realizeaza in fabricile situate in Japonia, China, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Romania, Brazilia si Germania, unde se utilizeaza cele mai avansate modele de tehnologii si sisteme de control al calitatii.
Principii de baza ale unui model de afaceri cu un succes demonstrat de performantele financiare
Pe plan national, Makita Romania este distribuitorul local al Corporatiei Makita, incepand activitatea in tara noastra in anul 2000. Din 2007, una dintre cele mai noi si puternic tehnologizate unitati de productie ale corporatiei se afla in Romania, in localitatea Branesti - Ilfov. Mai mult de 2.500 de familii au privilegiul de a avea un membru angajat in cadrul Makita. Kazunari Yoshizaki, administratorul Makita Romania, este artizanul dezvoltarii companiei. Acesta declara ca principalele linii dupa care se ghideaza atat in viata, cat si profesional, sunt:
1. Modul de viata ecologic
Contextul anilor 2020-2021 impune alegerea unui stil de viata ecologic, aceasta optiune devenind o necesitate, dincolo de faptul ca respectivul concept "suna bine" sau este la moda. Consumatorii si companiile par sa fie de acord in aceasta privinta. Comportamentul clientilor releva un interes in crestere fata de solutiile ecologice, iar organizatiile trebuie sa vina in intampinarea lor, motivate de un argument puternic - si anume acela ca resursele planetei noastre impun un asemenea comportament responsabil. "Va propun sa ne uitam la modul cum s-au intamplat lucrurile in cazul nostru. Dupa 10 ani de proiectare si testare, pentru a se asigura ca livreaza un produs de calitate, Makita a lansat prima sa masina pe baza de acumulatori, eveniment petrecut in 1978. A fost un moment decisiv pentru viitorul industriei noastre, pentru modul in care ne ingrijim gradinile si conditiile in care pot fi desfasurate lucrarile de constructii.
Gratie investitiilor semnificative in cercetare si dezvoltare, au fost create ulterior masini mai puternice, cu o capacitate de functionare prelungita, timpul de incarcare a fost scurtat si a crescut durata de viata a utilajelor. In 1987, gama noastra de produse cu acumulatori continea doar cateva modele. Acum, gama LXT include peste 360 de produse si creste rapid, iar noua linie de produse XGT, ce ofera mai multa putere pentru aplicatiile industriale, cu un acumulator de 40V, include deja peste 50 de masini, iar procesul este in continua dezvoltare. Este relevant sa folosesc drept exemplu unul dintre produsele noastre etalon pentru gama masinilor cu acumulatori dedicate spatiilor exterioare, agriculturii si constructiilor: este vorba despre masina de gresat cu acumulator DGP180. Acesta reprezinta prima masina de gresat Makita, alimentata de un acumulator LXT de 18V. Rezervorul poate fi incarcat in trei moduri, prin introducerea unui cartus de vaselina, prin aspirare sau pompare prin niplul de umplere. Furtunul flexibil, cu o lungime de 1,2 metri, il ajuta pe utilizator sa acceseze orificiile de gresare plasate in locurile cel mai greu accesibile. Masina are doua moduri de functionare. In cel automat, ea va distribui vaselina in functie de presiunea din interiorul rezervorului de vaselina al utilajului. Produsul a fost conceput in mod special pentru lucrarile de intretinere a utilajelor grele, masinilor agricole si a altor echipamente de mari dimensiuni, cum ar fi excavatoare, buldozere etc.
Puternicul spirit inovator al Makita se reflecta inclusiv in nisele pe care le-a accesat, observand cererea in crestere pentru productia de echipamente durabile. Un exemplu reprezentativ este constituit de iluminarea spatiilor de lucru. In acest sens, un model interesant este lampa de lucru DML814, ce a fost special dezvoltata pentru utilizarea in santierele unde nu exista sursa de electricitate. Aceasta asigura o putere maxima de 3.000 de lumeni, avand trei trepte de setare a intensitatii: 3.000, 1.700 si 900 lumeni. Alimentata de un acumulator LXT 18V de 5Ah, lampa poate lumina santierul pana la 10 ore. Avand ca baza un trepied si brat telescopic, sistemul are o stabilitate excelenta si se poate extinde pana la o inaltime de 2,2 metri. Ne-am axat foarte mult si pe modalitatea de transport si depozitare: aceasta lampa, fiind pliabila, are dimensiuni mici, de doar 260 mm x 216 mm x 1,000 mm", subliniaza oficialul Makita.
2. Accent pe comunitate si viziune
Pe o harta globala a afacerilor, Japonia se distinge prin longevitatea companiilor. Potrivit lui Hirotaka Takeuchi, profesor la Harvard Business School, 40% din companiile cu o vechime de peste 300 de ani provin din aceasta tara, in pofida cutremurelor, a fenomenelor tsunami sau a pandemiilor care au afectat-o de-a lungul istoriei. "Dupa cum putem observa cu totii, exista tendinta de a ne stabili obiective pe termen scurt in aceste vremuri impredictibile, dar nu putem face simulari de business foarte riguroase. Cu toate acestea, exista un lucru mai puternic si mai plin de substanta pe care il putem face: sa ne imaginam lumea in care ne dorim sa traiasca generatiile viitoare, peste 100, chiar 200 de ani si apoi sa o «descifram» in pasi concreti, pe care ii putem parcurge treptat, pentru a ne apropia de ea", adauga administratorul Makita Romania.
3. Abordarea Kaizen, ca mod de a gandi in afaceri
"Kaizen este cel mai puternic instrument de management al schimbarii pe care il cunosc. Inseamna «schimbare pentru mai bine»" (de la kai - schimbare si zen - pentru mai bine). Filozofia acestei abordari are la baza ideea ca mereu este loc de imbunatatit, pentru a asigura noi posibilitati si oportunitati. Conceptul ii incurajeaza pe oameni sa faca loc in activitatea lor, in mod firesc, increderii ca se pot ridica la nivelul provocarilor care apar in mediul de afaceri, prin abilitatea de a se adapta si de a identifica cele mai potrivite solutii. Kaizen stimuleaza inovatia, creativitatea, managementul schimbarii, rezilienta, intr-un mod sustenabil, usor de asimilat. Makita Romania este un exemplu practic al aplicarii kaizen, iar cifrele pot demonstra acest lucru, intrucat in perioada crizei sanitare, in anul 2020, cresterea a fost de peste 25%, iar aceasta performanta va fi depasita in anul financiar 2021. Multe proiecte de importanta strategica si nationala au beneficiat de experienta Makita, daca ar fi amintit doar podul peste Dunare de la Braila - obiectiv in a carui constructie este implicata si o companie japoneza. Makita Romania, prin gama extinsa de masini cu acumulatori, este in prezent alaturi de toate domeniile de activitate importante din Romania precum industria, constructiile, agricultura, mentenanta cladirilor si a spatiilor verzi si ofera un suport dedicat celor ce doresc sa performeze. Va invit sa cunoasteti Makita si masinile sale", incheie Kazunari Yoshizaki.