Daca privim in urma, la modul in care erau construite odinioara locuintele, vom vedea ca nu exista foarte multe schimbari la nivelul respectarii normativelor si a breviarelor de calcul. Se lucreaza in continuare pe aceleasi calcule si coeficienti de calcul, insa beneficiem in prezent de aportul fenomenal al tehnicii digitale.
Digitalizarea ne permite sa modelam structural case si sa le verificam sub aspectul rezistentei, insa cel mai important lucru, cea mai importanta schimbare consta de fapt in ideea de a calcula o casa si la nivelul raspunsului termic oferit. In acest context, discutam astazi despre casele vechi si despre izolarea termica a acestora.
Izolarea locuintelor vechi era aproape inexistenta pana acum cativa ani, iar acest lucru se datora atat lipsei de informatii in ceea ce priveste necesitatea de a izola, cat si lipsei de materiale speciale de izolare. De aceea, in prezent, in cele mai multe dintre cazuri vorbim despre case reci, incapabile sa pastreze caldura, pentru ca, asa cum bine stim, betonul este unul dintre cele mai disfunctionale materiale de izolare, cu un coeficient de conductivitate termica de 2 W/ mK.
La o prima vedere valoarea acestui coeficient nu pare a spune multe lucruri, insa daca punem alaturi acelasi coeficient de conductivitate termica dar pentru spuma poliuretanica, de 0.02 W/mK, abia atunci vom intelege cu adevarat importanta izolarii locuintelor vechi. Betonul este pur si simplu un material care permite schimburi de temperaturi cu exteriorul, este un material deosebit de rece si total neprietenos cu persoanele in cautare de confort.
De ce avem nevoie de izolatii la case vechi
Cea mai mare parte a locuintelor vechi, construite in perioada 1960-1980, au fost realizate din panouri prefabricate din beton. Panourile prefabricate reprezinta elemente structurale de mari dimensiuni, realizate conform unei matrite, care mai apoi sunt monolitizate in zonele de jonctiune. Daca ne este permisa comparatia, este ca si cum am construi un cub, din blaturi de tort, pe care le unim folosind o crema.
In cazul nostru, blaturile de tort sunt elementele prefabricate, elemente de sine statatoare, cu o masivitate ridicata. Ca liant, betonul are proprietatea monolitizarii. Pentru ca nu vorbim despre structuri turnate, in mod automat apar si puntile termice, in dreptul zonelor de unire a placilor. Astfel, cladirile din beton din elemente prefabricate devin cele mai putin eficiente tipuri de cladiri, din punct de vedere termic, mai slabe din punct de vedere energetic decat betonul turnat monolit sau zidaria de caramida plina.
Spuma poliuretanica – solutia pentru izolarea termica a locuintelor vechi
Spuma poliuretanica este un material de izolare total diferit fata de tot ceea ce se stia pana acum. Practic, cu ajutorul unui produs inovativ, precum spuma poliuretanica, se poate anula coeficientul atat de mare de conductivitate termica al betonului, astfel incat o locuinta veche sa devina primitoare.
In plus spuma poliuretanica iti ofera posibilitatea de a alege o personalizare a materialului izolator, dar si a grosimii de strat, in functie de elementul structural care necesita izolare.
Spuma poliuretanica cu celula deschisa este astfel un material aerat, cu o densitate mai mica decat spuma poliuretanica cu celula inchisa si care poate fi folosit cu precadere in cazul elementelor structurale de tipul peretilor interiori din lemn, peretilor exteriori din lemn, sau pentru izolarea podurilor tehnice, iar grosimea de strat recomandata este de circa 10 cm.
Pe de alta parte, spuma poliuretanica cu celula inchisa este un material deosebit de potrivit pentru izolarea elementelor structurale din beton, grosimea minima de strat a acesteia fiind de 5 cm. Poti izola planseele din beton si peretii, soclul casei, subsolurile, demisolurile sau casele container.
Avantajele izolarii unei case vechi cu spuma poliuretanica
Casele vechi au nevoie de izolatii bine facute, deoarece acestea au rolul de a reda confortul acestor locuinte, dar si de a le proteja de costuri foarte mari si degradare. Fara o izolare temeinica, o locuinta se degradeaza rapid pentru ca la nivelul suprafetelor pot aparea igrasia si mucegaiul, pe fondul diferentelor de temperatura.
Spuma poliuretanica va constitui asadar un strat protector, un invelis care va avea menirea de a egaliza temperatura la suprafata de contact, lucru care nu va mai permite vaporilor sa condenseze.
In plus, vorbim despre avantajul major al limitarii consumurilor si de asemenea de avantajul facturilor mai mici la energie, deoarece izolarea termica a locuintelor vechi joaca un rol foarte important in ceea ce priveste pastrarea unui ambient placut la interior (caldura iarna si un mediu racoros vara).
Cum se izoleaza cu spuma poliuretanica locuintele vechi
Locuintele vechi pot necesita operatiuni suplimentare de renovare inainte de a te apuca sa izolezi. Va fi nevoie de o pregatire a substratului iar pentru aceasta va trebui sa verifici foarte bine suprafetele, in vederea identificarii zonelor cu goluri sau fisuri. Acestea vor trebui deschise mai tare, pentru a fi reparate, pentru ca mai apoi sa poti interveni la nivelul desprafuirii si al aplicarii spumei poliuretanice, spuma poliuretanica cu celula inchisa sau spuma poliuretanica cu celula deschisa, in functie de tipul elementelor.
- Izolarea exteriorului caselor vechi
Exteriorul caselor vechi este de cele mai multe ori supus din plin intemperiilor. Zapada, ploaia sau soarele puternic influenteaza foarte mult felul in care o constructie se comporta, din punct de vedere termic. In plus, in functie de orientare, este posibil ca apa sa produca daune la nivel de structura, prin infiltrarea in structura de beton.
Spuma poliuretanica este un material care protejeaza locuinta, chiar daca vorbim despre o casa veche, pentru ca ea poate fi aplicata in mod continuu, fara rosturi, pe intreaga suprafata exterioara a cladirii (cu exceptia ferestrelor si a usilor).
- Izolarea la interior a caselor vechi
La interior este foarte important sa stii din ce materiale este realizata o locuinta, pentru a sti exact ce grosime de spuma poliuretanica sa aplici.
Majoritatea constructiilor vechi sunt realizate din beton, drept pentru care va trebui sa ai in vedere un minim de 5 cm de spuma poliuretanica cu celula inchisa cu care sa acoperi suprafetele. Va fi necesara o pregatire a substratului, urmata de aplicarea izolatiei.
- Izolarea planseelor caselor vechi
Ca si in cazul caselor moderne, planseele caselor vechi reprezinta punti termice. Acest lucru inseamna ca ele permit schimbul de temperatura si pierderea caldurii la nivelul suprafetei de contact, iar din acest motiv este necesara o izolare temeinica.
O importanta aparte o au planseele de la nivelul mansardelor sau a podurilor nelocuite si neincalzite, deoarece in aceste zone temperaturile sunt mici, datorita apropierii de acoperis. Un minim de 5-10 cm grosime de strat de spuma poliuratenica cu celula inchisa poate remedia problema temperaturilor scazute, dar si pe cea a ineficientei energetice a unei case vechi.
- Izolarea mansardei caselor vechi
Mansardele sunt zonele cele mai expuse intemperiilor. Spre deosebire de parter sau etaje, mansardele au ca strat final acoperisul, iar acest lucru contribuie foarte mult la ambientul locuintei tale. Mansardele caselor vechi sunt realizate in general pe structura de lemn si invelitoare metalica. In mod normal am fi tentati sa spunem ca astereala, alaturi de popi, capriori, coama si pene sunt suficiente pentru izolarea spatiului, insa in realitate acest lucru pur si simplu nu este suficient.
Izolarea mansardei ar trebui sa priveasca atat zona planseului, cat si acoperisul propriu-zis. Este nevoie de izolare la nivelul spatiului interior, pentru a preveni infiltrarea apei la nivelul elementelor din lemn si pentru a preintampina pierderile la nivel de temperatura. Spuma poliuretanica, cu o grosime de minim 10 cm te poate ajuta sa creezi un spatiu eficient din punct de vedere termic.
De ce sa alegi izolarea cu spuma poliuretanica a caselor vechi?
Pentru izolarea locuintelor exista mai multe optiuni din care poti alege, la nivel de materiale de izolare. Totusi, aceste materiale trebuie alese in functie de caracteristicile locuintei, de materiale de constructie si da, si de varsta acestor case. Unele case vechi pot fi construite din beton, pe structura de metal sau lemn, in vreme ce alte case pot avea un usor schelet din bare de fier, acoperit cu chirpici. Pentru ca o locuinta veche are deja ani de cand se afla ”in picioare” ea va trebui protejata sub aspectul rezistentei.
Daca te intrebi de ce ar trebui sa folosesti spuma poliuretanica in loc de polistiren sau vata minerala, atunci raspunsul poate fi concretizat in cateva explicatii simple.
- Spuma poliuretanica nu incarca constructia
Spuma poliuretanica este un material foarte usor, tocmai pentru ca este o structura aerata. Este nevoie sa folosesti materiale de izolare care sa nu incarce constructia, dar care in acelasi timp sa protejeze structura si sa ii ofere prerogativele unui spatiu confortabil. Dintre toate materialele de izolare, spuma poliuretanica si polistirenul sunt cele mai usoare materiale, insa la nivel de facilitate a aplicarii, mai ales in cazul detaliilor arhitecturale complicate, spuma poliuretanica este cu siguranta mai eficienta.
In plus, spuma poliuretanica nu se degradeaza in timp si nici nu permite daunatorilor sa o degradeze. Practic, vorbim despre structuri atat de compacte incat este pur si simplu imposibil ca daunatorii sa isi construiasca cuiburi. Totodata, spuma poliuretanica protejeaza impotriva apei, deoarece aceasta nu va avea cum sa se infiltreze in structura poroasa.
- Spuma poliuretanica se aplica fara rosturi
Indiferent de tipul locuintelor, fie ca vorbim despre case vechi sau despre ansambluri rezidentiale noi, aplicarea izolatiei ar trebui sa fie pe cat posibil facuta fara rosturi. Rosturile structurale vor permite pierderi de caldura, iar acest lucru va insemna ca izolatia nu este tocmai eficienta. Astfel, dintre toate materialele, spuma poliuretanica este singurul material care se aplica fara rosturi, continuu pe suprafata.
Polistirenul are nevoie de materiale care sa acopere jonctiunile placilor, la fel cum si vata minerala are nevoie de izolare a rosturilor de izolare. In cazul spumei poliuretanice acest lucru nu este necesar, pentru ca spuma poliuretanica se aplica cu miscari de tip stanga-dreapta, sus-jos, astfel incat suprafetele sa fie perfect acoperite.
- Spuma poliuretanica este o investitie sigura
Cu siguranta intrebarea cea mai arzatoare este cea care vizeaza costurile. Ei bine spuma poliuretanica se incadreaza in topul materialelor de izolare, iar acest lucru poate insemna si costuri poate mai ridicate. Totusi, raportandu-ne la durata de viata, la monolitizare termica si la confort, vei vedea ca de fapt aceste caracteristici echilibreaza investitia. Casa ta are nevoie de cele mai bune materiale de izolare, pentru ca in caz contrar, confortul tau nu va mai fi acelasi.
- Spuma poliuretanica este un material de izolare cu caracteristici ideale
Faptul ca spuma poliuretanica are cel mai mic coeficient de conductivitate termica certifica inca o data faptul ca acest material este perfect pentru orice tip de izolare. Este important sa stii acest lucru pentru ca un coeficient mic de conductivitate termica inseamna de fapt un grad mare de izolare, iar acest lucru conduce inevitabil catre economisirea energiei si catre facturi mai mici la intretinere.
Subiectul este deosebit de sensibil mai ales daca avem in vedere faptul ca ideea de izolare termica a locuintelor a aparut in tara noastra relativ tarziu, iar descoperirea posibilitatilor se face inca cu greutate, in lisa informatiilor accesibile.
Practic, este nevoie ca lumea sa afle ca nu este neaparat importanta varsta unei locuinte, cata vreme aceasta poate fi reabilitata structural si termic, pentru ca spuma poliuretanica este un material inovator, pe care te poti baza atunci cand ai nevoie de un plus in ceea ce priveste confortul.
Concluzie
Spuma poliuretanica este un material inovativ si inteligent care cu siguranta va ajunge sa detina monopolul la nivel de lucrari de izolare. Caracteristicile tehnice speciale, rezistenta si durabilitatea in timp, toate aceste lucruri inseamna de fapt avantaje pe care le poti primi o data cu optiunea aleasa. Investeste in casa ta si creste-i durata de viata, in timp ce iti sporesti si tie confortul.
Ia legatura cu specialistii nostri si afla detalii despre izolarea cu spuma poliuretanica a caselor vechi sau noi sau despre tipul materialelor pe care le poti utiliza in acest sens.
*** Articol realizat de Isoterm Romania, companie specializata in executia de termoizolatii cu spuma poliuretanica. Pentru informatii suplimentare, click aici!