Piata pompelor de caldura va creste la 14 milioane de unitati instalate in Europa pana in 2030, dintre care aproximativ 10 milioane vor fi sisteme hidronice de incalzire, estimeaza expertii Daikin. Astfel, 7 din 10 locuinte la nivel european vor fi dotate cu o pompa de caldura, comparativ cu 2 din 10 in prezent, majoritatea fiind sisteme hidronice. Romania se aliniaza tendintelor de crestere, cu o triplare a vanzarilor in ultimul an, iar specialistii Daikin Romania estimeaza ca tendinta ascendenta a vanzarilor va continua si in 2023. Daikin, lider de piata in tehnologia pompelor de caldura, a instalat 1,2 milioane de pompe de caldura hidronice in Europa din 2006 pana in prezent si sustine cresterea accelerata a pietei prin investitii continue in produse inovatoare si prin dezvoltarea capacitatilor de productie.
In urmatorii ani, Daikin are in plan triplarea productiei europene de sisteme de incalzire si se asteapta ca acest segment de business sa devina unul dintre motoarele principale de crestere a veniturilor. Astfel, incepand din 2024, Daikin va incepe productia intr-o noua fabrica in Polonia, care va deveni cea mai mare din Europa, si va incepe si instalarea celei mai noi game de pompe de caldura, Altherma 4, care a fost prezentata la ISH 2023, cel mai mare eveniment international din domeniul tehnologiilor HVAC.
Pe masura ce guvernele devin proactive in ceea ce priveste sustenabilitatea pe termen lung si incep sa implementeze strategii pentru atingerea neutralitatii din punct de vedere al emisiilor de carbon, pompele de caldura castiga o cota din ce in ce mai mare din piata europeana de incalzire. Una dintre cele mai inteligente tehnologii de incalzire disponibile in momentul actual, pompele de caldura asigura cel mai avantajos mix intre eficienta ridicata, cele mai mici costuri de functionare, confort unic si durabilitate, fiind o solutie de patru ori mai eficienta decat alternativele traditionale.
Piata pompelor de caldura, care a crescut intr-un ritm constant in perioada 2010 - 2020, a accelerat pe fondul introducerii Green Deal si sub influenta planului REPowerEU, atingand 1,6 milioane de unitati instalate in 2022. Tendinta ascendenta va continua si in urmatorii ani, subliniaza expertii Daikin, care estimeaza ca vor fi instalate pana la 3,5 milioane de pompe de caldura anual, avand in vedere tendinta continua de a renunta la gaz.
Dincolo de contextul viziunii strategice pe termen lung adoptate de Comisia Europeana privind impactul asupra climei, un stimul important pentru cresterea cererii de pompe de caldura este reprezentat de inlocuirea centralelor termice existente.
„Pompele de caldura reprezinta una dintre tehnologiile cheie pentru a realiza tranzitia energetica in Europa, prin urmare, in multe dintre pietele europene, guvernele ofera stimulente si subventii atractive pentru a face mai usor pentru proprietarii de locuinte procesul de inlocuire a vechilor sisteme de incalzire, cu petrol si gaz sau pe baza de alti combustibili fosili poluanti. Daikin isi consolideaza pozitia de lider in piata pompelor de caldura, atat prin investitii in extinderea capacitatilor de productie, cat si prin cresterea numarului de noi locuri de munca, iar noua fabrica din Polonia ne va ajuta sa raspundem prompt cererii in crestere a pietei locale, oferind consumatorului roman produse de calitate fabricate in Europa”, spune Daniel Vasile, Managing Director Daikin Romania.
Daikin este unul dintre pionierii tehnologiei sistemului de pompa de caldura aer-apa in Europa, odata cu lansarea pe piata a Daikin Altherma in 2006, o solutie durabila si care a impulsionat piata in directia incalzirii regenerabile. Fiind un jucator cheie in domeniul pompelor de caldura pentru constructiile noi, Daikin si-a extins constant gama pentru a se adresa si pietei de inlocuire, devenind lider de piata in tehnologia pompelor de caldura.
Cu o experienta de peste 90 de ani in proiectarea si fabricarea de tehnologii inovatoare de incalzire si racire, Daikin isi extinde gama de sisteme de acest tip cu Altherma 3 R MT in 2023, urmand ca anul viitor sa lanseze si Daikin Altherma 4. Printre multe alte caracteristici de ultima generatie, aceasta noua gama are un design exterior modern si o functie de control inteligent. Noua pompa de caldura Altherma 4, expusa in premiera la standul Daikin din cadrul ISH 2023, este proiectata si fabricata integral in Europa, ceea ce asigura flexibilitate in procesul de instalare.
Pana in 2025, Daikin isi extinde capacitatile de productie deja existente in Belgia, Republica Ceha si Germania printr-o investitie semnificativa in constructia primei fabrici din Polonia, care va deveni operationala in 2024 si va produce pompe de caldura cu uz rezidential. Incepand din 2025, capacitatea de productie numai a acestei fabrici va fi de un milion de pompe de caldura anual, ceea ce o va face cea mai mare unitate de productie a Daikin din Europa.
„Cu aceasta noua fabrica ne continuam strategia de proximitate, ceea ce inseamna ca toate produsele de incalzire vandute in Europa sunt, de asemenea, fabricate in Europa. Avem 13 unitati de productie in Europa, 90 de birouri, 3.000 de persoane la dispozitia clientilor in fiecare zi si 61 de centre de formare. Avem un centru de formare pe o raza de 200 kilometri in toata Europa, iar acest lucru dovedeste ca suntem, de asemenea, aproape si de instalatorii nostri. Obiectivul nostru este de crestere a standardelor de siguranta in industrie, un prim pas facut in aceasta directie fiind introducerea retelei Stand by Me - Certified Partner, un nou program de asistenta si indrumare la nivel european, care se bazeaza in continuare pe traditia noastra de a avea o retea puternica si la nivel european de instalatori si tehnicieni foarte profesionisti", adauga Patrick Crombez, director general pentru incalzire si energie regenerabila la Daikin Europe.
La nivel global, Daikin are 89.000 de angajati si a realizat vanzari de aproximativ 23,7 miliarde de euro in anul fiscal 2021.