RO EN
Coșul este gol

BOSCH: Crestere de 54% a afacerilor cu pompe de caldura, in anul 2022

Un parc imobiliar neutru din punct de vedere climatic este esential pentru o tranzitie energetica de succes. Importanta si relevanta acestui subiect se reflecta in cererea ridicata si continua de solutii ecologice. In exercitiul financiar 2022, Bosch Termotehnica si-a majorat veniturile din vanzari cu aproximativ 12 procente in termeni nominali si cu aproximativ 13 procente ajustate la efectele cursului de schimb, ajungand la 4,5 miliarde de euro. „Desi situatia macroeconomica a fost foarte dificila, veniturile noastre din vanzari au atins iar un nou nivel record, ceea ce face ca anul 2022 sa fie, in general, un an pozitiv”, spune Jan Brockmann, presedintele diviziei Bosch Termotehnica.
In ceea ce priveste produsele, pompele de caldura eficiente din punct de vedere energetic au fost principalele motoare de crestere, vanzarile internationale crescand cu 54 de procente. In Germania, compania si-a majorat vanzarile de pompe de caldura cu 75 de procente, depasind in mod clar piata. In Uniunea Europeana, Bosch se asteapta la o crestere disproportionata in acest mediu extrem de dinamic si si-a stabilit obiectivul de a creste mai rapid decat piata.
Divizia Bosch Termotehnica a crescut cu un procent semnificativ de doua cifre pe numeroase piete, inclusiv 68 de procente in America si 28 de procente in Asia. Aparatele de aer conditionat au fost principalele motoare ale cresterii puternice a vanzarilor in SUA. Acolo, Bosch Termotehnica are un portofoliu de produse extrem de competitiv de echipamente cu invertor cu variatie continua si, prin urmare, foarte eficiente din punct de vedere energetic. Cea mai importanta piata din Asia este China, unde cererea de centrale termice murale pentru uz rezidential a fost ridicata.
Pe langa cifrele record, Bosch a anuntat, de asemenea, ca Bosch Termotehnica va fi redenumita Bosch Home Confort Group incepand cu 1 aprilie 2023. „Redenumirea este urmatorul pas logic si consecvent dupa definirea scopului corporativ „Make. Home. Comfort. Green.” in urma cu un an”, subliniaza Jan Brockmann. „Noua denumire subliniaza portofoliul nostru de produse inovatoare si angajamentul nostru de a impulsiona tendinta globala catre electrificare prin extinderea puternica a activitatii noastre in domeniul pompelor de caldura, al sistemelor hibride si al aerului conditionat. Prin electrificarea cuprinzatoare a tuturor fluxurilor de energie si interactiunea inteligenta si eficienta intre toate echipamentele de consum din cladire, combinam un stil de viata sustenabil cu un nivel ridicat de confort”.
In 2022, investitiile globale totale ale Bosch Termotehnica in cercetare si dezvoltare au crescut cu 13 procente fata de anul precedent, ajungand la 216 milioane de euro. Forta de munca la nivel global a crescut cu 1,4 procente, ajungand la aproximativ 14.400 de angajati, iar in Germania, numarul acestora a crescut cu aproximativ 3 procente.
Bosch Termotehnica se asteapta ca industria de incalzire si aer conditionat sa aiba o evolutie pozitiva in 2023. Conditia prealabila pentru acest lucru este existenta unor conditii-cadru stabile pentru materiale si logistica. De asemenea, este necesara continuarea sprijinului financiar pentru clientii finali in tranzitia termica.
 
Investitii in pompe de caldura pentru indeplinirea obiectivelor climatice
Bosch Termotehnica este unul dintre cei mai importanti producatori de pompe de caldura care au semnat o declaratie comuna de intentie impreuna cu guvernul federal german pentru a produce 500.000 de pompe de caldura pe an incepand cu 2025. „Pentru a gestiona tranzitia energetica, trebuie sa impulsionam cu fermitate accelerarea solutiilor ecologice. Pana in 2025, vom investi in total 700 de milioane de euro in electrificare si in consolidarea retelei noastre de amplasamente europene, printre altele”, a declarat Jan Brockmann. La inceputul anului 2023, o noua unitate de productie pentru pompe de caldura a fost deschisa la Eibelshausen, in centrul landului Hesse, Germania, unde Bosch produce unitati interioare pentru noua generatie de pompe de caldura deosebit de silentioase care functioneaza cu agentul frigorific natural R290 (propan). La sediul din Wernau, Germania, laboratorul si instalatiile de testare pentru pompe de caldura si solutiile hibride sunt in curs de extindere semnificativa. Din 2020, resursele de cercetare si dezvoltare ale amplasamentului au crescut semnificativ. In Tranas, Suedia, capacitatea liniilor de productie existente a fost extinsa, iar o linie suplimentara de productie pentru pompe de caldura a fost pusa in functiune in februarie 2023. In prezent, instalatiile de laborator sunt in curs de renovare completa si de extindere. De asemenea, Bosch isi extinde capacitatea de productie pentru pompe de caldura in Aveiro, Portugalia, unde linia de productie existenta pentru unitati interioare pentru pompe de caldura aer/apa va fi completata cu o noua linie de productie pentru unitati exterioare in 2023. Pentru a extinde productia existenta de pompe de caldura reversibile aer/apa in cadrul asociatiei in participatiune cu Electra Industries, piatra de temelie pentru o noua fabrica de pompe de caldura a fost pusa in orasul israelian Ashkelon in februarie 2023. Din 2024, noua fabrica va produce nu numai unitati de aer conditionat pentru piata israeliana, ci si pompe de caldura pentru piata europeana.
Bosch Termotehnica lanseaza o noua initiativa de formare pentru pompele de caldura cu ocazia expozitiei comerciale ISH, pentru a accelera si mai mult cresterea pompei de caldura si pentru a valorifica potentialul de optimizare a proceselor de instalare. „Klimahelden-Schmiede” (atelierul eroilor climatici) ii invata pe instalatori cum sa instaleze o pompa de caldura intr-o singura zi in loc de doua. Acest lucru dubleaza numarul de instalatii posibile de pompe de caldura atunci cand este utilizat pe intreg teritoriul Germaniei. Bosch Termotehnica ofera in total peste 20 de cursuri de formare diferite numai in domeniul pompelor de caldura. Acest lucru inseamna ca specialistii cu o inalta pregatire in domeniul sanitar, al incalzirii si al climatizarii pot duce mai departe protectia climei in sectorul constructiilor in ritmul stabilit si pot instala numarul de pompe de caldura planificat pentru Germania.
Pompe de caldura hibride pentru o tranzitie termica la preturi accesibile
Avand in vedere ponderea deosebit de mare a cladirilor vechi nerenovate din Germania, de exemplu, Bosch Termotehnica estimeaza ca doar o treime din aceste cladiri existente pot fi incalzite eficient cu pompe de caldura, in timp ce aproximativ doua treimi din cladiri necesita investitii de renovare uneori considerabile pentru a le face potrivite pentru functionarea eficienta a pompelor de caldura. „Asadar, urmarim o strategie de diversificare a portofoliului. Pe langa pompele de caldura, un astfel de portofoliu include, de asemenea, pompe de caldura hibride, constand intr-o pompa de caldura si o centrala in condensare suplimentara pentru varfurile de sarcina. Aceasta este singura modalitate de a realiza rapid o transformare a sistemelor energetice, care sa fie accesibila pentru toata lumea - si de a atinge obiectivul guvernului german de a utiliza 65% din energiile regenerabile in noile sisteme de incalzire”, spune Birte Lübbert, membra a conducerii executive a Bosch Termotehnica, responsabila pentru tehnologie, dezvoltare, productie, logistica si managementul calitatii. „Ca parte a unui sistem hibrid, pompele de caldura pot fi mult mai mici, ceea ce le face mai ieftine de achizitionat decat pompele de caldura autonome. Acestea din urma necesita, de obicei, o adaptare extinsa si costisitoare a sistemului de incalzire sau o renovare a anvelopei cladirii”, explica Lübbert.
 
Solutii de confort si de locuinta inteligenta pentru un ambient placut si eficienta energetica
In anul 2022, Bosch Termotehnica a intrat pe noua si atractiva piata a produselor pentru confort personal. In cadrul expozitiei comerciale ISH, marcile Bosch si Buderus prezinta in avans solutii din acest nou domeniu de activitate. Printre acestea se numara produse care ofera consumatorilor un plus de confort si bunastare la domiciliu, cum ar fi purificatoare de aer de inalta performanta, panouri de incalzire cu infrarosu eficiente din punct de vedere energetic si aparate de aer conditionat mobile.
Solutiile Bosch pentru locuinte inteligente, precum termostatele inteligente pentru radiatoare, economisesc pana la 36 de procente din costurile de incalzire, datorita optiunilor de control flexibile si consumului bazat pe cerere. O alimentare eficienta cu energie pentru toate dispozitivele consumatoare de energie este asigurata de Bosch Energy Manager: aplicatia este „centrul de control”, care transforma o casa inteligenta intr-una cu adevarat ecologica. Energia solara generata intern este distribuita in mod inteligent si automat, reducand costurile cu energia electrica cu pana la 60 de procente. Energy Manager decide ce componente ale sistemului sunt alimentate cu energie electrica eficienta din punct de vedere al costurilor, generata pe acoperis: pompa de caldura de ultima generatie, noul wallbox (disponibil din al treilea trimestru al anului 2023) sau aparatele electrocasnice HomeConnect de la BSH Hausgerate, care economisesc energie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter