UTI Grup a semnat recent contractul pentru extinderea si modernizarea terminalului de pasageri al Aeroportului Suceava, in asociere cu Constructii Napoca (lider de asociere) si Geo Arc (proiectant general), se arata intr-un comunicat al grupului, dat publicitatii la 5 decembrie 2018.
Contractul, in valoare 12,6 milioane de lei (fara TVA), va fi realizat in 15 luni, din care trei luni reprezinta durata activitatilor de proiectare si 12 luni cea a executiei.
In cadrul proiectului, UTI va elabora proiectul tehnic si detaliile de executie pentru instalatiile de curenti slabi si va realiza toate instalatiile si sistemele care vor asigura functionarea terminalului aeroportuar (electrice, sanitare, HVAC, curenti slabi), inclusiv instalatiile si sistemul de transport al bagajelor.
Pe parcursul lucrarilor, UTI va acorda asistenta tehnica la punerea in functiune si testarea echipamentelor si instalatiilor mentionate anterior si va asigura instruirea personalului beneficiarului care va exploata aceste sisteme.
Proiectul vizeaza transformarea aeroportului sucevean, care asigura pana in prezent doar curse interne, intr-un aeroport international care respecta standardele internationale privind regulile de securitate aeroportuara, contribuind astfel la dezvoltarea traficului aerian din regiune.
Semnarea contractului a avut loc, intr-un cadru oficial, la sediul Consiliului Judetean (CJ) Suceava, edilii judetului subliniind la randul lor, la conferinta sustinuta in Palatul Administrativ Suceava, ca acest contract presupune constructia unui terminal nou pentru curse externe, iar cel pentru cursele interne va fi extins. Dupa extinderea terminalului pentru curse interne, pasagerii curselor aeriene vor avea posibilitatea sa calatoreasca spre Bucuresti si alte orase ale tarii cu costuri mai mici, pentru ca se vor putea utiliza aeronave cu o capacitate de circa 160 de locuri. „Prin realizarea investitiei, aeroportul sucevean va fi certificat ca aeroport civil international si isi va putea schimba titulatura in Aeroportul International Stefan cel Mare - Suceava, generand un interes imediat din partea altor companii aeriene de a opera si alte destinatii decat cele existente”, a declarat Gheorghe Flutur, presedintele CJ Suceava.
Totodata, in ceea ce priveste noul terminal pentru curse internationale al aeroportului din Suceava, edilii judeteni au mai aratat ca deschiderea acestuia va asigura cresterea numarului de pasageri, la circa 560.000 de persoane pe an, cu un nivel maxim de 340 de pasageri pe ora. Insa, se vor realiza lucrari de extindere si in partea de nord a cladirii existente, ce va avea doua zone (de plecari si sosiri) pentru curse externe, putandu-se imbarca (sau debarca) (de) la bordul aeronavelor 170 de pasageri pe ora. Actualul terminal va fi extins in partea de est, va gazdui cursele interne si va avea o capacitate de 86 de pasageri pe ora.
„Pentru terminalul de sosiri pentru curse externe, respectiv sala de recuperare a bagajelor, pe terenul adiacent cladirii, respectiv pe latura de nord a acesteia, se va realiza un drum de legatura intre platforma de imbarcare-debarcare a aeronavelor si cladirea proiectata, pentru a permite transportul bagajelor de la aeronave catre sala de recuperare a bagajelor de cala. Un aspect foarte important este acela ca existenta terminalului va elimina riscurile de incalcare a conditiilor de securitate generate de existenta unui flux comun, extern-intern, la sosiri si, de asemenea, se va elimina disconfortul actual generat pasagerilor atat la plecari, cat si la sosiri”, a explicat Gheorghe Flutur.