Pentru a reduce costul la energia electrica, tot mai multi oameni iau masuri de diminuare a consumului. Unii aleg sa-si schimbe becurile vechi din casa, altii prefera sa isi cumpere sisteme inteligente care, controlate de pe telefon, pornesc ori opresc lumina sau aparatura. Insa, sunt tot mai multi si cei care isi monteaza panouri fotovoltaice, ceea ce a determinat ca interesul si cererea sa fie pe un trend crescator. Instalarea de panouri fotovoltaice pe tot mai multe locuinte si folosirea sistemelor inteligente pentru reducerea energiei au dus la scaderea cu 5 procente a consumului national de energie electrica in primele luni ale anului (conform INS).
Potrivit datelor ANRE, la inceputul anului in Romania erau peste 40.000 de prosumatori, iar pana la finalul anului, autoritatile estimeaza inca 100.000 de noi prosumatori. Cresterea interesului clientilor pentru adoptarea solutiilor fotovoltaice se datoreaza, in special, programelor guvernamentale de tip Casa Verde si ElectricUP, dar si a celor din fonduri europene - PNRR si RePowerEU. Cu toate acestea, numarul celor care au ales sa isi instaleze astfel de sisteme cu buget propriu este in crestere, din cauza ritmului lent de implementare a acestor programe.
Cresterea interesului pentru instalarea sistemelor fotovoltaice este generat, printre altele, de reducerea costurilor asociate facturilor pentru electricitatea furnizata din sistemul national (panourile contribuie la scaderea cu pana la 85-90% a consumului de energie), controlul costurilor (care se traduce prin predictibilitate in ceea ce priveste factura consumului de energie) si reducerea dependentei de furnizor.
In cazul companiilor mici si mijlocii, reducerea costurilor pentru facturile de energie electrica poate ajunge pana la 30%. In plus, instalatiile au o durata de viata de 20-30 de ani, iar energia pe care o produc permite recuperarea investitiei in 4-6 ani.
Se pare ca deschiderea spre adoptarea de sisteme fotovoltaice vine si din partea asociatiilor de locatari care incep, timid, sa intre in categoria prosumatorilor.
Credem ca trendul actual de crestere nu este unul contextual, generat de costurile energiei electrice, ci va persista multa vreme pentru ca oamenii se informeaza tot mai mult si isi doresc un anumit grad de independenta energetica. Pe de alta parte, schimbarea climatica este si ea un factor care influenteaza masiv piata panourilor fotovoltaice. Romania este inca la inceput, dar premisele sunt optime pentru a vorbi despre o crestere semnificativa a acestei piete.
Odata cu cresterea pietei, vom vorbi si de o presiune si competitivitate mai mari pe umerii jucatorilor din piata. Credem ca pentru clienti este foarte important sa se simta sprijiniti si ajutati pe tot parcursul de proiectului, de la decizie pana la achizitie si instalare, lucru pe care Uniprest Instal il ofera prin serviciile de consultanta.
Romania, alaturi de celelalte state membre UE, trebuie sa devina neutra din punct de vedere energetic pana in 2050. Asta inseamna ca va trebui sa renuntam la orice sistem energetic care emite gaze cu efect de sera si sa adoptam solutii prietenoase cu mediul. In acest context, consumatorii trebuie incurajati sa renunte la surse de energie poluanta (carbunele si gazele naturale) si sa adopte surse regenerabile - energie solara sau eoliana.
*Autor: Enikő Péter Director Comercial, Uniprest Instal