In anul 2020, profitul brut al Companiei a crescut cu 60 de milioane de lei, de la 107 milioane de lei in intervalul ianuarie-decembrie 2019 la 167 mil lei in ianuarie-decembrie 2020, crestere determinata in principal de reducerea tuturor costurilor operationale inclusiv amortizare, precum si de gestionarea eficienta a resurselor disponibile in conturile Companiei. Profitul net a ajuns la 114 de milioane de lei in 2020, fata de 96 de milioane de lei inregistrat in anul 2019.
Contextul anului 2020 a fost unul dificil din cauza pandemiei COVID-19, care a generat o scadere a consumului de energie electrica atat la nivel local, cat si la nivel european. Cu toate acestea, in calitatea sa de Operator de Transport si de Sistem (OTS) Transelectrica a implementat masuri menite sa atenueze manifestarea riscurilor, asigurand continuitatea activitatii in conditii de siguranta. Astfel, in anul 2020, s-a remarcat o scadere a consumului energiei electrice cu 3,48% fata de anului 2019. Astfel, in intervalul ianuarie-decembrie 2020 a fost tarifata o cantitate de energie de 53,85 TWh, fata de 55,34 TWh in aceeasi perioada a anului trecut.
Managementul Companiei a avut inca de la inceputul anului o abordare prudenta, reducand costurile Companiei.
Catalin NITU, director general executiv CNTEE Transelectrica SA: „Rezultatele obtinute in 2020, un an complicat pentru intreg sectorul economic, arata ca Transelectrica s-a adaptat conditiilor de business si a reusit sa-si concentreze eforturile pe acele actiuni sustenabile si esentiale pentru siguranta in functionare a Sistemului Electroenergetic National: investitiile si mentenanta. In acelasi timp, in anul 2020, Transelectrica a contribuit la functionarea economiei intr-o perioada marcata de efectele pandemiei, avand de asemenea un aport important la bugetul statului roman“.
Veniturile totale operationale realizate in anul 2020 au inregistrat o usoara scadere de 1% comparativ cu anul anterior (2.368 de milioane de lei in 2020 fata de 2.398 de milioane de lei in 2019), determinata in principal de scaderea veniturilor operationale aferente activitatii 2 zero profit (piata de echilibrare), dar si de scaderea cantitatii de energie electrica transportata.
Cheltuielile totale operationale (inclusiv amortizarea) realizate in intervalul ianuariedecembrie 2020 au inregistrat o scadere de 4% comparativ cu perioada similara a anului anterior (2.198 de milioane de lei fata de 2.282 de milioane de lei in anul 2019).
Segmentul activitatilor cu profit permis: Pe zona principala a activitatilor de baza (transport si dispecerizare SEN) s-a inregistrat o scadere de 2% a veniturilor, determinata in principal de diminuarea cantitatii de energie electrica livrata consumatorilor. Totodata, pretul mediu pe PZU a avut o tendinta accentuata de scadere incepand cu luna ianuarie 2020, fiind cu circa 25% mai mic in anul 2020 fata de anul 2019.
Segmentul activitatilor cu profit zero: Pe zona principala a activitatilor cu profit zero, s-a inregistrat o scadere a veniturilor cu 1%, iar a costurilor cu 12%.
Obtinerea pentru al treilea an consecutiv a ratingului Ba1 (Corporate Family Rating) cu perspectiva pozitiva din partea agentiei Moody's Investors Service, arata ca Transelectrica are un profil financiar solid cu nivel redus de indatorare si valori financiare puternice, stabile si predictibile.