“Strategia Grupului Tinmar, inca din 2011 a fost concentrata pe infiintarea si dezvoltarea de capacitati de productie de energie regenerabila, urmand practic un curs etapizat conform planurilor multianuale stabilite in cadrul companiei.
Astfel, in 2012, Grupul a inceput prima etapa a planului investitional, dezvoltand de la zero proiecte fotovoltaice cu o putere instalata de 50 Mwp.
In decursul ultimilor 3 ani, Grupul Tinmar a continuat strategia de dezvoltare printr-o politica de achizitii de parcuri fotovoltaice in functiune. Compania a investit in acest sens peste 50 de milioane de euro, reusind astfel sa isi dubleze capacitatea instalata din portofoliu, operand in prezent peste 105Mwp putere instalata in parcuri fotovoltaice.” Declara Carla Corb, Marketing & Corporate Communication Director.
In linie cu politicile de decarbonizare si independenta energetica a Uniunii Europene, pentru a ne putea reduce emisiile de gaze cu efect de sera, este nevoie ca energia din surse regenerabile sa aiba o pondere mai mare in mixul energetic si sa asiguram o mai mare eficienta energetica. In acest scop, Grupul Tinmar aloca pentru investitii in energie regenerabila un capital de aproximativ 150 milioane de euro pentru urmatorii 3 ani de zile pentru a continua politica de expansiune.
Astfel, compania are 3 directii strategice investitionale:
O prima componenta investitionala se refera la parteneriatul cu CEO catre care compania va aloca peste 50% din capitalul investitional. Astfel se vor pune in functiune:
4 centrale fotovoltaice impreuna cu CE Oltenia – capacitatea instalata de 280 MWp, pana in 2025 la care se adauga o centrala pe gaz cu o putere instalata de minim 475MW, pana in 2027.
Pentru derularea acestui Parteneriat cu Grupul CE Oltenia, au fost infiintate societati cu capital mixt Tinmar Energy si CE Oltenia, dupa cum urmeaza:
Proiectul 1, Societate mixta de tip SPV, privind implementarea unui parc fotovoltaic cu putere instalata de 83 MW - SE Rovinari;
Proiectul 2, Societate mixta SPV, privind implementarea unui parc fotovoltaic de 112 MW- SE Turceni;
Proiectul 3, Societate mixta SPV privind implementarea unui parc cu putere instalata de 66MW Pinoasa, SE Rovinari;
Proiectul 4, Societate mixta SPV, privind implementarea unui parc fotovoltaic de 19 MW Bohorelu SE Rovinari;
Proiectul 5, Societate mixta SPV privind implementarea unui bloc de minim 475 MW pe gaz natural la SE Turceni.
Astfel in data de 17.07.2023 in prezenta Dlui Ministru al Energiei, Sebastian Burduja, partile au semnat contractele de finantare pentru cele 5 proiecte.
Proiectele vor beneficia de finantare din Fondul pentru modernizare in proportie de 70% din valoarea investitiilor pentru parcurile fotovoltaice si de 50% pentru centrala pe gaz CCGT Turceni. Conform calendarului estimativ, parcurile fotovoltaice vor fi operationale in 2024 iar centrala pe gaz in 2026.
Aceste contracte de finantare reprezinta un pas important in directia unei economii verzi si durabile, oferind oportunitati de crestere si dezvoltare pentru Romania.
O a doua componenta investitionala va fi alocata pentru achizitionarea de parcuri operationale, in timp ce a treia componenta investitionala, va fi alocata dezvoltarii si constructiei de parcuri fotovoltaice de la zero, inclusiv cu baterii de stocare.
„Pe termen mediu, ne dorim sa depasim 1 GWP in capacitati de productie detinute in proprietate sau in operare.” A declarat Carla Corb – Marketing & Corporate Communication Director - Tinmar Energy.