Cercetarile arata ca intreprinderile din intreaga lume raman preocupate de impactul securitatii energetice si al preturilor, care ar putea fi un catalizator pentru o serie de efecte care se repercuteaza asupra mediului, cat si asupra societatii si economiilor. Conform sondajului Energy Insights survey1 realizat de ABB Electrification, dintr-un numar de 2.300 de lideri provenind din intreprinderi mici si mari apartinand mai multor sectoare de activitate, 92% dintre respondenti considera ca instabilitatea continua a energiei le ameninta profitabilitatea si competitivitatea. Costurile cu energia si insecuritatea au un impact semnificativ asupra fortei de munca, conducand la investitii reduse in angajati. Liderii de afaceri sunt, de asemenea, preocupati de potentialul impact asupra atingerii obiectivelor lor de sustenabilitate.
Restrictionarea investitiilor si a cresterii afacerilor
Cresterea costurilor energiei si insecuritatea ii obliga pe liderii de afaceri sa regandeasca modul in care opereaza si unde investesc in afacerile lor, pentru a creste si a-si pastra competitivitatea. Din cauza cresterii costurilor energiei in ultimul an, zonele cheie de impact asupra afacerilor includ marje de profit mai scazute (34 la suta) si reduceri ale cheltuielilor in unele domenii (34 la suta), conducand la o amanare a investitiilor in cercetare si dezvoltare si a altor initiative de crestere a afacerilor. Peste o treime (38 la suta) au redus sau intentioneaza sa reduca investitiile in tehnologie, in timp ce o treime (33 la suta) se asteapta sa reduca cheltuielile in infrastructura, iar 31 la suta prevad o scadere a cheltuielilor de marketing.
Impact asupra angajatilor
Companiile spun ca au redus investitiile in forta de munca in ultimul an din cauza costurilor crescute ale energiei si a necesitatii de a implementa masuri de atenuare. Se asteapta ca aceasta situatie sa persiste si in urmatorii trei pana la cinci ani, daca provocarile energetice persista. Trei dintre primele cinci domenii de afaceri evidentiate pentru reduceri de buget sunt legate de forta de munca: 42% vor cheltui mai putin pe recrutare; 38 la suta vor scadea cheltuielile cu salariile, ore suplimentare si bonusuri; iar 37% vor reduce investitiile in formarea si dezvoltarea personalului.
Intarzierea decarbonizarii
Respondentii isi manifesta in continuare ingrijorarea legata de faptul ca preturile si insecuritatea energiei ar putea intarzia progresul in domeniul schimbarilor climatice, avand in vedere ca indeplinirea angajamentelor de reducere a emisiilor de carbon este considerata in prezent mai putin prioritara decat reducerea costurilor cu energia. Peste jumatate (58 la suta) dintre liderii de afaceri intervievati au declarat ca, costul energiei ar putea intarzia atingerea obiectivelor de durabilitate si de reducere a carbonului cu unul pana la cinci ani. In timp ce reducerea costurilor cu energia reprezinta prioritatea principala pentru 61% dintre companii, doar 40% au in prezent reducerea emisiilor de carbon ca prioritate generala de afaceri.
Securitate energetica
83% dintre liderii de afaceri isi exprima ingrijorarea cu privire la securitatea aprovizionarii cu energie a afacerilor lor si multi iau masuri pentru a rezolva acest lucru. Peste o treime (36 la suta) sunt ingrijorati de cresterea suplimentara a costurilor energiei, 31 la suta sunt ingrijorati de penele de curent si un sfert de rationalizarea energiei. Ca raspuns, 34% si-au crescut deja investitiile, concentrandu-se in mod special pe imbunatatirea eficientei energetice, iar 40% cauta sa instaleze surse de energie regenerabila in propriile locatii pentru a deveni mai putin dependenti de retea.
Morten Wierod, presedinte, ABB Electrification, a declarat: „Afacerile spun ca trebuie sa se delimiteze de preturile la energie si de nesiguranta si reevalueaza planurile de cheltuieli actuale si viitoare. Luarea de masuri pentru a atenua acest lucru reprezinta o prioritate clara, dar aceasta nu trebuie sa fie un catalizator pentru potentialele impactari asupra fortei de munca sau asupra mediului. Investitia in surse regenerabile inteligente si durabile la sediile companiilor si in tehnologie de eficienta energetica se traduce prin capacitatea intreprinderilor de a reduce simultan costurile si emisiile. Cu abordarea corecta, este posibil ca industria sa realizeze economii de costuri fara a sacrifica competitivitatea, forta de munca sau calatoria catre decarbonizare.”
Plan de masuri
In timp ce companiile doresc in general sa ia masuri proactive pentru a aborda provocarile energetice, o treime amana acest lucru din cauza costului perceput pentru implementarea masurilor de eficienta energetica si aproape jumatate (49 la suta) considera ca nu au know-how-ul sau resursele necesare pentru a demara.
O mare parte din tehnologia care poate ajuta afacerile – fie ele mari sau mici – sa-si optimizeze gestionarea energiei si sa reduca costurile, este deja disponibila la scara larga si la un cost rezonabil. De exemplu, la un sediu de telecomunicatii in Hanoi, tehnologia cladirilor inteligente a redus costurile cu energia cu 20%, in timp ce modernizarea hardware-ului si utilizarea solutiilor de management al energiei la o fabrica ABB din Italia a condus la economii de energie de 30%.
Pentru a afla mai multe despre modul in care ABB si clientii nostri colaboreaza pentru a atenua provocarile energetice, vizitati Sustainability in Electrification. Companiile se pot alatura, de asemenea, la ABB - Energy Efficiency Movement- un forum global cu peste 300 de organizatii care impartasesc idei si solutii care pot ajuta industria sa scada costurile, sa atenueze provocarile energetice si sa accelereze actiunile climatice.
ABB Energy Insights Survey January 2023 Sondajul ABB la care au participat 2.300 de factori de decizie la nivelul CEO, Managing Director si Manager din intreprinderi mari si mici din sectoare precum productie, IT si Comunicatii, Retail, Constructii, Educatie, Inginerie, Sanatate, Transport si Logistica, Finante si Alimentatie si Bauturi in perioada 12 decembrie 2022 – 6 ianuarie 2023, a fost realizat de catre 3Gem Global Market Research & Insights. Respondentii au fost din Australia, Brazilia, China, Germania, India, Italia, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie si SUA. 3Gem Research & Insights utilizeaza sisteme panel de gestionare standard din industrie si adera la proceduri stricte de control al calitatii, livrand sondaje conforme GDPR atat pentru consumatori cat si pentru B2B.