RO EN
Coșul este gol

EATON: Consumul de energie al centrelor de date se va dubla in urmatorii ani

Industria centrelor de date din Europa se afla intr-o dezvoltare accentuata, iar acest proces vine cu un paradox. Centrele de date sunt din ce in ce mai mari si vor consuma din ce in ce mai multa energie, insa pe termen mediu si lung vor ajuta statele europene sa produca mai multa energie verde.
Potrivit unui studiu realizat de BloombergNEF, in colaborare cu Eaton si Statkraft, pe principalele cinci piete europene – Marea Britanie, Germania, Irlanda, Norvegia si Tarile de Jos – consumul de energie al centrelor de date se va dubla in urmatorii ani, de la 3 GW la finalul lui 2021, pana la 5,4 GW in 2030. O mai entuziasta arata ca acest consum de energie al centrelor de date ar putea ajunge la 7 GW in 2030.
Pe masura ce capacitatea de proiectare a centrelor de date este preconizata sa inregistreze o crestere de 83% pana in 2030, la fel va creste si nevoia de flexibilitate mai mare a sistemului de alimentare. Estimarile Eaton arata ca centrele de date vor oferi pietei energetice europene o flexibilizare de 16,9 GW in 2030, beneficiile fiind mult mai mari decat cele ale consumului. Iar cum piata energetica europeana ar trebui sa ajunga in 2030 la o acoperire de aproape 60% din totalul necesarului de energie din surse regenerabile, (solare si eoliene), fata de doar 27% in 2021, centrele de date se vor transforma in furnizori de flexibilitate energetica.
„Dezvoltarea centrelor de date ofera o oportunitate unica sistemului energetic. Prin modul in care sunt construite, in special datorita capacitatii mari de stocare a energiei care exista in sistemele de back-up ale centrelor de date, ele se pot transforma in jucatori importanti pe piata energetica. Exista un potential enorm in ceea ce priveste flexibilizarea pietei prin punere la dispozitie a resurselor centrelor de date si noi credem ca toate partile ar trebui sa colaboreze pentru a accelera acest proces pe piata din Romania. In tara noastra, observam o cerere in crestere pentru centrele de date cu putere instalata de pana in 100 KW, iar dupa ce ele vor fi dezvoltate vor putea fi integrate in sistemul energetic national”, spune Gabriel Tache, General Manager Eaton Electric Romania.
 
 
Economia si societatea noastra se bazeaza foarte mult pe date, exact in momentul in care trebuie sa punem frana consumului de energie daca dorim sa combatem schimbarile climatice. Nu exista megabiti fara megawati si, pe masura ce solicitam si producem din ce in ce mai multe date, nivelul consumului de energie va creste. Paradoxal, consumul mai mare va duce la o flexibilitate inca si mai mare pe piata energiei. Centrele de date se bazeaza pe trei mari categorii de flexibilitate energetica – sistemele UPS (uninterruptible power supply sau surse de energie continua, in esenta dispozitive de stocare a energiei), generatoare de rezerva si posibilitatea de a schimba sursele de energie in functie de timp si locatie.
Piata din Romania va contribui si ea la acest proces, centrele de date fiind in dezvoltare accelerata, similara cu cea inregistrata la nivel european. Potrivit jucatorilor din industria nationala, piata de infrastructura pentru centrele de date a crescut cu peste 20% anul trecut, iar aceasta tendinta se va pastra si in 2022.
Eaton propune solutii integrate pentru intreaga infrastructura a centrelor de date, incepand de la transformatoare si tablouri electrice pentru alimentare si distributie si pana la solutii software pentru gestionarea completa a alimentarii cu energie. In acest moment sunt peste 20 de centre de date unde Eaton ofera consultanta si tehnologii, in special solutii de comunicatie cu certificari de securitate cibernetica IEC 62443-4-2si UL 2900-2-2.
***
Eaton este o companie de gestionare inteligenta a energiei electrice, cu activitate globala. Fondata in 1911, compania este listata la bursa din New York de aproape un secol. In 2021, grupul a raportat venituri de 19,6 miliarde de dolari si este activ in 170 de tari.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter