Lapp Kabel Romania, fosta companie Coelco Trade, a fost achizitionata, la inceputul anului 2012, de catre Lapp Holding AG, cu sediul in Stuttgart, devenind membra a concernului Lapp Group, lider mondial in domeniul productiei de cabluri, conectori si ansambluri de cabluri personalizate. Potrivit opiniei lui Ioan Cobzarenco, directorul general al companiei, schimbarea numelui firmei prezinta foarte multe avantaje pentru societate, partenerii actuali si potentiali avand reactii pozitive la noua carte de vizita a companiei. Faptul ca grupul german este producator de cabluri nu va afecta domeniul de activitate al societatii, care va continua sa furnizeze pe piata locala o gama variata de echipamente electrice, aparate de masura, accesorii, tablouri electrice etc.
- Ce situatie se inregistreaza in prezent pe piata materialelor electrice?
- Sectorul de constructii se inscrie pe un trend descrescator din 2009, investitiile straine directe scazand dramatic in aceasta perioada. Mai mult, criza bancara ce genereaza lipsa creditarii si a finantarii sectorului imobiliar, se prelungeste. Ne confruntam cu un fenomen riscant pentru economia romaneasca, respectiv cu faptul ca se produce si se asambleaza foarte putin la nivel national, uneori fiind adusa chiar si forta de munca din afara tarii. Un exemplu concludent este cel al energiei eoliene, deoarece turbinele sunt importate de la fabrici din afara tarii, la nivel local realizandu-se numai conexiunea pe medie tensiune si fibra optica. Producatorii din Romania nu prea pot lucra cu aceste companii, deoarece acestea prefera sa-si aduca produsele din alte tari. In acest context, piata materialelor electrice se afla la un nivel scazut, fiind dependenta de pret, principalul criteriu de achizitie a produselor. Ieftinirea continua a sistemelor determina reducerea profitului si, in final, lipsa investitiilor in cercetare, dezvoltare si progres. In ansamblu, piata materialelor electrice s-a mentinut, anul trecut, la nivelul din 2011. Din punct de vedere valoric, pe baza cifrei de afaceri a marilor furnizori specializati, sectorul specific se situeaza la circa 120 milioane de euro, insa luand in considerare numai ce se vinde si se cumpara in Romania, nu si investitiile din afara tarii.
- Cum au evoluat afacerile companiei in acest context?
- Trecem printr-un proces de reorganizare a activitatii in urma preluarii de catre compania germana, ce implica schimbari de personal, departamente noi, renuntarea la anumiti furnizori etc. Din 2013 va trebui sa incepem sa lucram in noua organizare si sa inregistram si primele rezultate ale intregului demers. Din punct de vedere al cifrei de afaceri, in 2012 aceasta s-a situat la circa 8 milioane de euro, la un nivel similar celui din cele 12 luni anterioare. Este dificil de estimat ce se va intampla in acest an, insa, in ansamblu, estimam mentinerea unui volum similar al vanzarilor.
In a doua jumatate a anului trecut am lucrat foarte mult pentru lansarea portalului online www.cabluriflexibile.ro, instrument deosebit de util pentru proiectanti si ingineri, care il pot utiliza pentru a alege cablul corect pentru orice tip de aplicatie si, in acelasi timp, un bun promotor al produselor noastre.
In a doua jumatate a anului trecut am lucrat foarte mult pentru lansarea portalului online www.cabluriflexibile.ro, instrument deosebit de util pentru proiectanti si ingineri, care il pot utiliza pentru a alege cablul corect pentru orice tip de aplicatie si, in acelasi timp, un bun promotor al produselor noastre.
- Ce perspective sunt pe piata, din punct de vedere investitional?
- In ceea ce priveste vanzarile realizate anul trecut, am observat o crestere a cererii pentru produsele de aparataj pentru mentenanta si de tablouri electrice. S-au realizat si cateva investitii mai mari, cum ar fi cea de la Rafinaria Brazi (intreprinsa de grupul petrolier OMV), care a atras investitii specifice, de sisteme ce pot fi folosite in zone cu pericol de explozie. In prezent, livram cabluri pentru constructia noii fabrici Bosch din Cluj-Napoca, precum si pentru modernizarea unui cuptor de aluminiu la Alro Slatina si, prin intermediul unei firme romanesti de instalatii care lucreaza pentru un proiect mare in Germania, livram cabluri inclusiv in aceasta tara. In acest an avem in vedere finalizarea proiectului de reorganizare a companiei, care estimam ca se va finaliza cel mai tarziu in luna mai 2013 prin elaborarea unui masterplan de afaceri pentru urmatorii ani. In continuare, perspectivele de pe piata si dezvoltarea economiei depind aproape in totalitate de mediul politic. Personal, consider ca urmeaza o perioada dificila, deoarece nu exista o viziune economica la nivelul actualilor lideri politici. Pana in prezent, nu s-a concretizat nicio promisiune electorala si, mai mult, s-a modificat codul fiscal, ceea ce nu poate determina o predictibilitate financiara in aceasta perioada oricum dificila si s-au deblocat angajarile in sistemul public, ceea ce va insemna o presiune foarte mare pe bugetul statului. Nu exista nicio dezbatere economica despre unde se situeaza economia autohtona si directiile si obiectivele pe care ni le putem stabili.
- In ce masura influenteaza investitiile in domeniul energiilor regenerabile activitatea firmei?
- Faptul ca autoritatile au blocat eliberarea de certificate verzi va avea un impact mare asupra dezvoltarii sectorului energiilor regenerabile. Totusi, modul in care erau acordate aceste recompense a fost gandit gresit de la bun inceput, deoarece se ajunge la plata unor sume foarte mari in conditiile unui deficit bugetar semnificativ. Industriile regenerabile au o componenta politica in toata lumea, insa acestea reprezinta solutii reale numai pentru comunitati izolate si nu vor deveni niciodata o sursa primara de energie, ci pot asigura numai o parte a consumului. In schimb, o gestionare incorecta a retelelor poate provoca probleme imense intregului sistem. Este interesant sa vedem ce se va intampla in continuare in acest sector. In ceea ce priveste compania noastra, in prezent avem cateva contracte pentru livrarea de cabluri pentru conexiuni in industria panourilor fotovoltaice, materialele fiind rezistente la razele ultraviolete.