Problema - relativ spinoasa, actualmente - a managementului integrat al deseurilor in judetul Cluj ar putea fi rezolvata dupa finalizarea celei de-a doua etape a investitiei in sectorul de gestionare a deseurilor (faza cu un cost total evaluat la circa 200 de milioane de lei), ce vizeaza completarea, respectiv extinderea infrastructurii existente in domeniu, „investitie care sa duca la dezvoltarea unui sistem de management integrat al deseurilor - SMID in care sa fie atinse toate standardele de conformitate cu cerintele UE referitoare la protectia mediului”, dupa cum arata, intr-un comunicat, oficialii Consiliului Judetean (CJ) Cluj.
Primul demers in vederea concretizarii acestei etape a fost efectuat luni, 17 iulie 2017, cand presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a semnat contractul de finantare vizand derularea in etape a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor (SMID) in judetul Cluj” (faza a II-a) si a cheltuielilor legate de implementarea acestuia.
„Faptul ca, prin semnarea contractului de finantare, am deblocat acest proiect strategic, care a fost pus astfel pe fagasul normal, constituie un succes. Insa, la fel de important este si faptul ca am reusit continuarea implementarii proiectului cu finantare europeana nerambursabila, cu toate beneficiile ce decurg de aici”, a declarat Alin Tise.
Potrivit oficialitatilor judetene, valoarea totala a celei de-a doua faze a proiectului „SMID in judetul Cluj” depaseste 199,66 milioane de lei, din care aproape 116,43 milioane de lei reprezinta finantare din fonduri europene nerambursabile. In consecinta, obiectivul este eligibil pentru finantare prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 si va avea rolul de a continua dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deseurilor in cadrul proiectului SMID, prin eliminarea problemelor de mediu si a celor operationale asociate generarii si managementului deseurilor in judetul Cluj, in vederea conformarii cu prevederile acquis-ului european si a angajamentelor asumate pentru sectorul de mediu.
Se impun lucrari si la infrastructura rutiera de acces
„Mai concret, in cadrul fazei a II-a se vor realiza o serie de activitati care vor contribui la atingerea obiectivului general al proiectului SMID prin realizarea colectarii, transportului, tratarii si depozitarii deseurilor din judetul Cluj. Astfel, in ceea ce priveste colectarea si transportul deseurilor, vor fi achizitionate un numar de 38 de preso-containere si 14 autocamioane cu sistem de ridicare pentru cele trei statii de transfer, respectiv vor fi edificate drumurile de acces la aceste obiective. In ceea ce priveste componenta de tratare a deseurilor, in cadrul etapei a II-a vor fi definitivate lucrarile ramase de executat la statia de sortare, respectiv la statia de tratare mecano-biologica a deseurilor din incinta Centrului de Management Integrat al Deseurilor (CMID), al caror stadiu de realizare este de aproximativ 65%”, informeaza oficialitatile judetene. Nu in ultimul rand, dupa cum a explicat presedintele CJ Cluj, referitor la depozitarea deseurilor, „se vor realiza lucrarile de remediere, precum si cele ramase neexecutate in cadrul primei faze, la depozitul de deseuri cu o suprafata de 7,7 ha din incinta CMID, la care se vor adauga dotarile cu echipamentele necesare.
***
In cadrul primei etape a proiectului SMID din judetul Cluj, finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013, au fost realizate mai multe activitati care au vizat construirea celor trei statii de transfer al deseurilor din localitatile Huedin, Mihai Viteazu si Gherla, constructia statiei de sortare, respectiv a celei de tratare mecano-biologica a deseurilor din incinta CMID, edificarea drumului de acces la CMID, achizitionarea de echipamente specifice (pubele, unitati de compost, containere etc.). Informatii suplimentare, la www.cjcluj.ro