Modernizarea retelei electrice de transport si cresterea potentialului de integrare a capacitatii de producere a energiei din resurse regenerabile fac parte dintre obiectivele principale ale Transelectrica, au punctat Catalin Nitu, presedintele Directoratului Companiei, Corneliu Bogdan Marcu si Marius Viorel Stanciu, membri ai Directoratului Companiei, in cadrul unei vizite de verificare a stadiului investitiilor derulate in statiile 400/110/20 kV Smardan si 400(220)/110/20kV Munteni, din zona Moldovei. Transelectrica investeste peste 150 de milioane de lei in modernizarea si retehnologizarea acestor doua statii importante pentru asigurarea continuitatii si sigurantei in alimentarea cu energie electrica a zonei Moldovei.
Pentru integrarea productiei din centrale electrice eoliene, Transelectrica implementeaza proiecte esentiale de constructie a unor noi linii electrice aeriene de inalta tensiune, precum LEA 400 kV Smardan - Gutinas si LEA 400 kV Cernavoda - Stalpu, doua proiecte realizate cu resurse financiare din fonduri europene.
Statia 400/110/20 kV Smardan, a carei retehnologizare presupune o investitie de peste 107 milioane de lei, reprezinta un nod important care asigura atat evacuarea puterii excedentare din zona Dobrogea, cat si alimentarea zonei deficitare a Moldovei. Lucrarile vor fi finalizate in anul 2024 si vor contribui la cresterea sigurantei SEN, precum si la intarirea retelei electrice de transport dintre Dobrogea si Moldova.
In linia demersurilor de retehnologizare a RET din zona Moldovei se inscrie si proiectul de modernizare a Statiei 400(220)/110/20 kV Munteni, o investitie de peste 45 de milioane de lei, aflata intr-o etapa avansata de realizare, care va contribui la cresterea sigurantei sistemului de transport si la crearea conditiilor de acces la retea a centralelor eoliene, cat si a unor noi mari operatori economici din zona Vaslui. Perioada estimata de finalizare a proiectului de modernizare a Statiei Munteni este trimestrul IV al acestui an.