Ministerul Educatiei Nationale (MEN) isi propune consolidarea, reabilitarea, modernizarea si extinderea unitatilor de invatamant din Romania pana in anul 2023, urmand a derula investitii de circa 850 milioane de euro in urmatorii sase ani. Fondurile vor fi alocate prin intermediul programelor europene (POR), dar si al celor locale (PNDR si PNDL), conform Strategiei privind modernizarea infrastructurii educationale - SMIE (2017-2023), document aflat in dezbatere publica.
Principalele proiecte incluse spre finantare vor viza reabilitarea spatiilor de invatare pentru asigurarea conditiilor minime de functionare, revizuirea si crearea unui cadru normativ al infrastructurii scolare propice unui spatiu de invatare, modernizarea, reabilitarea, extinderea, echiparea si flexibilizarea spatiilor de invatare din unitatile de invatamant cu nivel primar si gimnazial. De asemenea, MEN are in vedere si construirea si reabilitarea de campusuri scolare.
Conform datelor incluse in document, in total, prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020 sunt disponibile pentru investitii in infrastructura educationala aproximativ 428,5 milioane de euro (362 milioane euro din FEDR si 66,5 milioane de euro contributie nationala). Proiectele care vor fi finantate in cadrul acestui mecanism trebuie sa contribuie la reducerea parasirii timpurii a scolii, cresterea participarii la invatarea pe tot parcursul vietii, cresterea participarii, calitatii si eficientei in invatamantul tertiar si a calitatii si eficientei invatamantului profesional si tehnic (IPT).
In cadrul POR 2014-2020, prin Prioritatea de Investitii 4.4, sunt disponibile 76,5 milioane de euro pentru investitii in infrastructura educationala din resedintele de judet (cu exceptia judetului Tulcea). Alocarea include 65 milioane de euro din FEDR si 11,5 milioane de euro contributia nationala. Aceste fonduri sunt destinate investitiilor in crese, gradinite, unitati de IPT si institutii care ofera programe de invatare pe tot parcursul vietii. Alocarea financiara pentru Axa Prioritara 10 din POR este de aproximativ 352 milioane de euro (297 milioane de euro din FEDR si 55 milioane de euro contributia nationala), aceste fonduri putand fi utilizate pentru proiecte de constructie, reabilitare, modernizare si dotare a creselor/ gradinitelor/ unitatilor de invatamant primar si secundar inferior/ liceelor tehnologice si scolilor profesionale, precum si universitatilor.
Suplimentar, aproximativ 417 milioane de euro sunt disponibile pentru investitii in infrastructura educationala prin PNDR si prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) pentru perioada 2015-2023. Strategia privind modernizarea infrastructurii educationale (SMIE) ar trebui sa fundamenteze deciziile privind finantarea investitiilor din diferite surse, inclusiv fonduri europene, fonduri de la bugetul de stat si de la bugetele locale.
Investitiile in infrastructura educationala trebuie corelate cu investitiile in capitalul uman.
Pentru a consulta varianta integrala a Strategiei SMIE, click aici!