Trei noi contracte de finantare prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020 au fost semnate recent, valoarea totala a investitiilor depasind 150,9 milioane de lei. Cele trei proiecte ce vor beneficia de finantare europeana nerambursabila vizeaza modernizarea DJ 242 si a DJ 251 din judetul Galati, precum si restaurarea Casei Darvas - La Roche, din Oradea (judetul Bihor).
Pentru modernizarea a 28 km din DJ 251, intre localitatile Matca - Valea Marului - Cudalbi - Slobozia Conachi - Smardan este necesar un fond investitional total de 68,26 milioane de lei, din valoarea eligibila ajunge la 98%, respectiv la 66,9 milioane de lei. Pe langa reabilitarea celor 28 km de drum, proiectul mai include amenajarea a 1,6 km de piste pentru biciclisti si construirea a sase statii pentru transportul public.
Valoarea investitiei necesare pentru modernizarea DJ 242, care face legatura intre localitatile Varlezi - Targu Bujor - Umbraresti - Viile - Fartanesti - Foltesti, este de 72,2 milioane de lei, din care finantarea nerambursabila reprezinta 98%, respectiv 67,95 milioane de lei. Proiectul prevede reabilitarea a 30,7 km de drum judetean.
Aceste doua investitii vor beneficia de finantare prin Axa prioritara 6 - Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, Prioritatea de investitii 6.1 - Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale. Pana in prezent, prin intermediul acestei axe prioritare au fost semnate 16 contracte de finantare pentru modernizarea de drumuri judetene, cu o valoare totala de circa 1,3 miliarde lei.
Cel de-al treilea contract semnat recent de autoritati vizeaza finantarea lucrarilor de restaurare a Casei Darvas - La Roche, din municipiul Oradea. Valoarea totala a proiectului este de 10,54 milioane de lei, din care finantarea nerambursabila ajunge la 9,73 milioane de lei, fiind asigurata prin Axa prioritara 5, Prioritatea de investitii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural. Proiectul prevede executia de lucrari la rezistenta si arhitectura cladirii, la reteaua de canalizare, instalatiile electrice si sanitare, dotarea cu elemente specifice functiunii muzeale, dar si lucrari de amenajare a curtii, care vor consta in amenajarea gardului, a terasei cladirii, a mobilierului de gradina si in realizarea instalatiilor hidraulice/ de irigare. Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni.